leszek_r Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Witam Dlaczego linia łańcucha w rowerze z fabrycznym napędem 3x9 jest tak poprowadzona, że jak z przodu jest środkowa tarcza to z tyłu łańcuch musiałby być między 6 a 7 koronką, żeby łańcuch szedł równo. Czy linia nie powinna być tak poprowadzona, że 2-ga tarcza z przodu to 5-ta zębatka z tyłu (ponieważ 5 przy 9 biegach jest na środku)?
misiauek Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Hm...ktoś wsadził jedną podkładkę za dużo? Ja w dwóch rowerach 3x9 miałem środek na 5 zębatce, więc powinno być tak jak piszesz. Jeżeli to hollowtech to coś im się z podkładkami pomyliło - jeśli octalink czy kwadrat to niewłaściwy rozmiar wsadzony (są różne długości supportów do wyboru)
vdcmike Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Póki się da jeździć to nie przejmuj się. Nawet "renomowane" marki często mają powsadzane suporty niezgodne z zaleceniami producenta korby.
leszek_r Opublikowano 17 Września 2020 Autor Opublikowano 17 Września 2020 Korba na kwadrat. A ja myślałem, że to jakiś specjalny zabieg...
leszek_r Opublikowano 17 Września 2020 Autor Opublikowano 17 Września 2020 Pomierzyłem dokładnie suwmiarką i z przodu środek łańcucha jest od środka ramy 48 mm. Z tyłu na 5-tej zębatce: 44,95 mm. Różnica jest więc około 3 mm. Co dziwne przy supporcie od strony napędu wychodzi taki 3mm kołnieżyk. Korba od strony napędu tez jest dalej od ramy niż ta druga. Czy da się to jakoś wkręcić żeby było równe? Problem o tyle denerwujący, że lubię przełożenia 2:3, 2:4, 2:5.
elmapeto Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Jeśli kwadrat to zmieniasz suport na inną długość i po temacie.
leszek_r Opublikowano 17 Września 2020 Autor Opublikowano 17 Września 2020 Czy kwadratu nie da się ustawić lekko w jedna czy drugą stronę? Bo tak jak pisałem od strony napędu lekko wystaje a od drugiej nie.
Rekomendowane odpowiedzi