Skocz do zawartości

Rockrider XC 500

Piter7707

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moją przygodę z mtb zacząłem w zeszłym roku 2019 październik przejechałem od tamtej pory ok 2800 km

Zacząłem rowerem cross  mover 3 disc bulls

Ostatnio przesiadłem się na rockrider XC 500 kupiłem używany za 4000 tys zł(przebieg 200 km) , napiszę krótko to jest to tym śmigam po singlach jak szalony😁 jestem bardzo zadowolony,inna technologia.

RAMA

Sztywna i lekka rama ROCKRIDER XC, o geometrii zoptymalizowanej pod kątem osiągów.
Zaprojektowana została z krótszymi dolnymi rurami tylnego trójkąta i pozostawia dość miejsca na szersze opony.
Z aluminium 6061 i 6013, o różnych grubościach.
Rama Switch And Ride objęta dożywotnią gwarancją, wyłącznie do napędu jednoblatowego.
Tylna oś 148 mm x 12 mm.
Suport "Press fit 92".
Sztyca podsiodłowa ø31,6 mm.
Kompatybilna z podwójnym uchwytem na bidon (prócz rozm. S).
Waga w rozmiarze S: 1,5 kg.

PRZEDNI AMORTYZATOR

Zapomnij o przeszkodach.
Przedni amortyzator ROCKSHOX REBA RL o skoku 100 mm.
Przedni amortyzator z blokadą (w pozycji otwartej lub zamkniętej) na kierownicy za pomocą dźwigni COMBOLOCK 2. Amortyzator kompatybilny z kołami 27,5" i 27,5"PLUS.

TYLNY AMORTYZATOR: BRAK

Rower nie posiada amortyzacji z tyłu.

NAPĘD

Skoncentruj się na wysiłku z jednoblatowym napędem z technologią SRAM Eagle.
Napęd SRAM EAGLE GX, jednoblatowy 1x12, aby ograniczyć ciężar, zwiększyć precyzję, szybkość zmiany przełożeń i trwałość.
Tarcza 34 zęby jest łatwo wymieniana (maks. 36 zębów)
Kaseta SRAM PG1230 z 12 zębatkami: 11, 13, 15 ,17, 19, 22, 25, 28, 32, 36, 42, 50 zębów. Zębatka 50T zapewnia dobre przełożenie do podjeżdżania najbardziej stromych wzniesień.

KIEROWNICA / MOSTEK / STERY / CHWYTY

Znajdź stabilną pozycję do jazdy.
Kierownica Rockrider Comp Flat, szerokości 720 mm zapewnia lepszą stabilność. Mostek B'TWIN COMP dostosowany do rozmiaru (60 mm w rozm. S, 70 mm w rozm. M, 80 mm w rozm. L i 90 mm w rozm. XL).
Stery pół-zintegrowane z łożyskami maszynowymi.
Lekkie chwyty ROCKRIDER 900 typu "lock on" (przykręcane do kierownicy).

SIODŁO / SZTYCA PODSIODŁOWA

Ciesz sie większym komfortem podczas pedałowania.
Siodło ROCKRIDER XC/AM waży 265 g.
Teraz wyposażone we wzmocnienia i system Ergofit dla większego komfortu.

HAMULCE

Wybór padł na podwójne hydrauliczne hamulce tarczowe, zapewniające bardziej zdecydowane hamowanie.
Wyjątkowe hydrauliczne hamulce tarczowe SRAM Level T, z harmonijną obejmą na kierownicy. Tarcze w rozmiarze 180 mm z przodu,160 mm z tyłu.

KOŁA

Koła 29" SWITCH & RIDE: postaw na prędkość i bezwładność!
Koła SUN RINGLE Duroc 30 SRC Tubeless Ready, z osiami BOOST, w rozm. 15 mm z przodu i 12 mm z tyłu.
Wewnętrzna szerokość obręczy: 30 mm.
Łożyska maszynowe.
Wyposażone w taśmy na obręcz, kompatybilne z Tubeless Ready.
Aby przejść na Tubeless Ready: zamontuj wentyl Tubeless, użyj płynu uszczelniającego i wymień oryginalną oponę na taki sam model w wersji Tubeless Ready (dostępne w sklepach DECATHLON).

OPONY

Zadbaj o przyczepność, żeby przejechać w każdym terenie.
Opony Hutchinson TORO 2 w rozm. 29 x 2,10.
Uniwersalne opony stworzone do jazdy w każdym typie terenu: gładkie nawierzchnie, kamienisty, sypki, gliniasty...
Liczne klocki zapewniają optymalną trakcję i są wystarczająco odległe od siebie, aby nie zatrzymywały ziemi podczas jazdy w gliniastym terenie.
Wysokie boczne klocki zapewniają przyczepność w zakrętach

IMG_20200916_194653.thumb.jpg.14966ef14a10a0acb3ec09ddaf2ce468.jpg

IMG_20200916_170745.jpg IMG_20200916_170757.jpg IMG_20200916_170808.jpg
  • Lubię to! 5
Opublikowano

To on ma kasetę od NX? Poza tym fajne wozidło, planowałem jego zakup, ale kurde nie było nic na magazynach :D
Niech się jeździ jak najlepiej!

Opublikowano (edytowane)

Tak kaseta NX a korba to niewiem,resztaGX eagle , też chciałem nowy,ale nie było i się trafił, dzięki

Edytowane przez Piter7707
Opublikowano
W dniu 16.09.2020 o 20:21, Semtex napisał:

To on ma kasetę od NX?

Pewnie chcieli trochę przyoszczędzić na piaście. Tak nie musieli dawać bębenka XD, tylko standardowy ;)

Sam rowerek super, oby długo służył i dawał frajdę!

PS. Na jakich masz go kołach? 29?  

Opublikowano
23 minuty temu, Krys007 napisał:

Tak nie musieli dawać bębenka XD, tylko standardowy

Szkoda właśnie, bo wtedy otwarłoby się znacznie więcej możliwości. Jak dobrze pamiętam to chyba ten model, gdzie wstawili bardzo dobre koła, dosyć drogie, mogli to zbilansować lepiej, byłby hicior moim zdaniem :)

Opublikowano
18 godzin temu, Semtex napisał:

mogli to zbilansować lepiej, byłby hicior moim zdaniem :)

Cóż, na pewno byłoby miło dostać ten bębenek XD, ale na czymś trzeba było jednak przyoszczędzić. I tak ceną niszczy konkurencję, która w tym budżecie często nie daje nawet sztywnych osi 😮.

A po trudności w dostępności tego modelu, można wnioskować, że jednak jest to hicior ;)

Opublikowano
W dniu 16.09.2020 o 20:12, Piter7707 napisał:

rockrider XC 500

No Piter pięknie :)

Rybka(Reba) robi robotę,maszyna warta każdej złotóweczki 

Gratulacje i szerokości 

Opublikowano

Rower kupiłem dzięki waszym radom na tym forum,nie mam porównania do innych bo to mój pierwszy xc, dzięki jeszcze raz.    Jestem mega zadowolony z niego.

22 godziny temu, Krys007 napisał:

Pewnie chcieli trochę przyoszczędzić na piaście. Tak nie musieli dawać bębenka XD, tylko standardowy ;)

Sam rowerek super, oby długo służył i dawał frajdę!

PS. Na jakich masz go kołach? 29?  

Koła oczywiście 29

Opublikowano
24 minuty temu, Piter7707 napisał:

dzięki waszym radom

I bardzo dobrze zrobiłeś :)

@Krys007 i @Semtex chłopaki to jest rower za 4k i to ze świetnym Amorem. IMHO mega okazja :D

Opublikowano
22 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

I bardzo dobrze zrobiłeś :)

@Krys007 i @Semtex chłopaki to jest rower za 4k i to ze świetnym Amorem. IMHO mega okazja :D

No zapłaciłem za niego 4200 faktura z lutego 4500 dostał 500 zł rabatu w decatlon niewiem jak to zrobił no ale stan jak nówka przejechal na nim 200km(poprzedni właściciel)

Opublikowano
26 minut temu, Piter7707 napisał:

niewiem jak to zrobił

W lutym było przed sezonem,pewnie dlatego.

• 8 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dziś zamontowane nowe klocki hamulcowe tył i przód (metaliczne) maszyna śmiga dalej

Opublikowano
4 minuty temu, Piter7707 napisał:

chamólcowe

Naprawdę? 

• Pomógł 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeżeli chodzi ci o wybicie łożysk suportu to nie wiem mi suport wymienił serwis rowerowy. Zamontował mi token nie jestem do końca zadowolony bo nieraz trochę trzeszczy obraca się leciutenko.Token nie robi w całości suportu skręcanego z łożyskami do suportu presfit dub To jest mój trzeci suport pierwszy orginalny padł po roku drugi włożyli serwis decatlon wytrzymał 6 miesięcy,Token jest narazie 4 miesiace

Opublikowano

Podpasował ściągacz do bb30, tylko trzeba było trochę zeszlifować bieżnię zewnętrzna łapaka no nie wchodził. Taki:

https://uniortools.com/pol/product/1625-2-przyrząd-do-supportu-bb30

Ogólnie śr. wew. łożyska po ściągnięciu nakładki plastikowej jest taka sama i każdy ściągacz bb30 powinien dać radę.

Też kupiłem tokena, bardziej z ciekawości bo cena i rozwiązanie takie same. Szkoda rzeczywiście, że nie ma skręcanego ;/.

Mój support wytrzymał 2 lata, chociaż już w tym roku dziwnie się kręcił a teraz zaczął skrzypieć jak głupi, wcześniej chodził dość cicho.

2lata i tylko* 1500km bo jeżdżę niemal wyłącznie szosą, ale te 1500 to prawie sam las, brud i błoto, trochę śniegu i jazdy w deszczy wiec całkiem nieźle.

I chociaż org support jest dość ładnie uszczelniony na zewnątrz to od środka mufy łożyska pordzewiałe!  Jak widać część plastikowa między miskami nic nie daje a  jedyne co mi przychodzi do głowy, że woda musi się dostawać pod zaciskiem sztycy bo jak inaczej? Przy montażu nowych łożysk napcham tam gęstego smaru , trzeba dbać o spupport ;-).

• Pomógł 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Rower mój rockrider XC 500 trafił na serwis do Decathlon.

- amortyzator naprawiony gwarancyjnie, stukał 

- manetka blokady i wkład suportu koszt 360 koszt do pokrycia 

-naped 1/12 sram po 3500 km do wymiany to wiedziałem ( normalna sprawa) 

O wszystkim informowali mnie telefonicznie,kolejny telefon:

-rama do wymiany nie trzyma osi przy suporcie , wymienią gwarancyjnie jak będzie dostępna w Francji,albo zwrot kasy,tylko wtedy on kosztował 4.5 tyś a Tera 6 tys

Czekam na informacje od nich jestem w małym szoku