Rebeliant86 Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Cześć, zastanawiam się nad jedną rzeczą. Czy rowerowi może zaszkodzić wysoka temperatura gdy przechowywany jest na mocno nasłonecznionym balkonie? Rower jest przykryty pokrowcem (niestety czarnym) który teoretycznie ma jakąś tam izolację bo od wewnątrz jest srebrny, no ale nagrzewa się tak czy owak latem do bardzo wysokich temperatur. Rower z ramą aluminiową, karbonowym widelcem i hydraulicznymi hamulcami. Zastanawia mnie czy może to mieć jakiś negatywny wpływ długoterminowo na stop aluminium, karbon czy może hydraulikę hamulców.
lukaszzsch Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Cześć, zastanawiam się nad jedną rzeczą. Czy rowerowi może zaszkodzić wysoka temperatura gdy przechowywany jest na mocno nasłonecznionym balkonie? Rower jest przykryty pokrowcem (niestety czarnym) który teoretycznie ma jakąś tam izolację bo od wewnątrz jest srebrny, no ale nagrzewa się tak czy owak latem do bardzo wysokich temperatur. Rower z ramą aluminiową, karbonowym widelcem i hydraulicznymi hamulcami. Zastanawia mnie czy może to mieć jakiś negatywny wpływ długoterminowo na stop aluminium, karbon czy może hydraulikę hamulców. Trzymam tak rower, mam balkon od zachodniej strony. Po roku już wiem, że trzeba uważać na opony. Popękały mi na wiosnę, pewnie przez duże różnice temperatur noc-dzień. Poza tym ńic się nie dzieje. 1
vdcmike Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 A pokrowiec na pewno na dobrą stronę masz założony? Nie powinien być czasem srebrny od zewnątrz?
Rebeliant86 Opublikowano 15 Września 2020 Autor Opublikowano 15 Września 2020 13 minut temu, vdcmike napisał: A pokrowiec na pewno na dobrą stronę masz założony? Nie powinien być czasem srebrny od zewnątrz? Raczej nie, wszystkie napisy, szwy itp wskazują na to, że srebrną do wewnątrz. W jednym z rowerów ukręciłem gwint w post-mount w magnezowych goleniach rock-shox i łeb śruby aluminiowej w sztywnej osi. Zastanawiam się własnie czy powodem tych problemów nie była temperatura. W planie mam powieszenie roweru w garażu podziemnym przy miejscu parkingowym, ale tam znowu moim zdaniem nie jest bezpiecznie, garaż jest ogromny i mimo, że monitorowany to kradzieże się zdarzają. A wieszać rower za kilka tysięcy to już lekka obawa w głowie jest.
vdcmike Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Raczej brak wyczucia. Jeśli masz zakryte to nic im nie będzie. Guma, lakier a nawet anodowane alu nie lubią UV ale temperaturę 50* zniosą.
Rebeliant86 Opublikowano 15 Września 2020 Autor Opublikowano 15 Września 2020 20 minut temu, vdcmike napisał: Raczej brak wyczucia. Jeśli masz zakryte to nic im nie będzie. Guma, lakier a nawet anodowane alu nie lubią UV ale temperaturę 50* zniosą. Możliwe, choć korzystam z klucza dynamometrycznego.
pecio Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 2 godziny temu, Rebeliant86 napisał: W planie mam powieszenie roweru w garażu podziemnym przy miejscu parkingowym, ale tam znowu moim zdaniem nie jest bezpiecznie, garaż jest ogromny i mimo, że monitorowany to kradzieże się zdarzają. A wieszać rower za kilka tysięcy to już lekka obawa w głowie jest. Zapomnij . Mnie w biały dzień z monitorowanego zamkniętego osiedla z garażu gdzie jest kilkanaście kamer i w dodatku stałem około 20 metrów od roweru zajumali rower i nawet nie zauważyłem kiedy( normalnie do dnia dzisiejszego posądzam o to UFO bo rower się normalnie rozpłynął , przy okazji wyszło ,że cały monitoring to jedna wielka lipa i ktoś musiał dobrze o ty wiedzieć) A kumplowi na jego prywatnej posesji w biały dzień przy dziadkach siedzących w domu zrobili włam do garażu i odjechały dwa rowery. Teraz to śpię z rowerami ( dodatkowo trzy psy pilnują) a największy senny koszmar to jak ktoś odjeżdża moim bikiem. Nawet na balkonie bał bym się trzymać bo kiedyś w Krakowie grasował gang alpinistów co potrafili wszystko teleportować nawet z 10 piętra.
vdcmike Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Alu śruby generalnie są wredne. Ale w amo gwint powinien wytrzymać bez prob. Oryginalna śruba była i uwzględniająca np. grubość adaptera?
Rebeliant86 Opublikowano 15 Września 2020 Autor Opublikowano 15 Września 2020 Nie było adaptera, śruba była oryginalna, ogółem to gwint został na śrubie, a słyszałem, że w RS Reba to powszechne więc też raczej nie była to wina temperatury, a już pewnie normalnego zmęczenia materiału. Helicoil-e pomogły. 2 godziny temu, pecio napisał: Zapomnij . Mnie w biały dzień z monitorowanego zamkniętego osiedla z garażu gdzie jest kilkanaście kamer i w dodatku stałem około 20 metrów od roweru zajumali rower i nawet nie zauważyłem kiedy( normalnie do dnia dzisiejszego posądzam o to UFO bo rower się normalnie rozpłynął , przy okazji wyszło ,że cały monitoring to jedna wielka lipa i ktoś musiał dobrze o ty wiedzieć) A kumplowi na jego prywatnej posesji w biały dzień przy dziadkach siedzących w domu zrobili włam do garażu i odjechały dwa rowery. Teraz to śpię z rowerami ( dodatkowo trzy psy pilnują) a największy senny koszmar to jak ktoś odjeżdża moim bikiem. Nawet na balkonie bał bym się trzymać bo kiedyś w Krakowie grasował gang alpinistów co potrafili wszystko teleportować nawet z 10 piętra. No to garaż mi wybiłeś z głowy. Ogółem to rozglądam się aktualnie za grawelem, ale oczywiście nic się nie da kupić aktualnie przez "pandemię". Nie mniej muszę coś wykombinować jak bezpiecznie przechowywać ten rower po zakupie.😓
Rekomendowane odpowiedzi