Skocz do zawartości

Linia Łańcucha

Huberto20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, jak zrobić dobrą linię łańcucha w rowerze kross level 2.0

Korba to mt600 2 rządowa łańcuch XT, przerzutka XT m786 GS, oraz kaseta 10s 11-32 XT.

Mufa suportu ma 68 mm i dostałem 4 podkładki do suportu 2 x 2.5 mm 1 x 1 mm i 1 x 0.5 mm

Dałem 2 x 2.5 pi stronie napędowej i 1 x 1mm po stronie przeciwnej i jak kręcę do tyłu na 1 i 2 to łańcuch spada w dół kasety. Co z tym zrobić?

Opublikowano

NW z offsetem lub podkladki pod zębatke i z 50 mm zrobic 48 mm.

51 minut temu, Huberto20 napisał:

Dałem 2 x 2.5 pi stronie napędowej i 1 x 1mm po stronie przeciwnej i jak kręcę do tyłu na 1 i 2 to łańcuch spada w dół kasety. Co z tym zrobić?

Źle, po stronie napedowej maja być 2 x 2,5 a po przeciwnej 1 x 2,5.

Poza tym spadający łańcuch z najwiekszej koronki na mniejszą przy pedałowaniu do tyłu to niemal norma.

Opublikowano

Ok, nie mogę zrobić po drugiej też 2.5 bo nie mam tylu podkładek, a może zostać ta 1mm po stronie przeciwnej do napędu?

Opublikowano

Nie może. Masz 2 x 1 i 1 x 0,5 co daje 2,5 mm (możesz też podejść do rowerowego i po prostu zapytać o podkladke 2,5 mm). Zdejmij jedna podkladke od napedowej a w jej miejsce daj te mniejsze a zdjęta 2,5 daj na lewo. Proste jak 2 x 2. Wystarczylo poczytać instrukcje przed montażem, bo nie bez przyczyny Shimano przewidziało taki schemat montażu dla mufy 68 mm.

Opublikowano

Ma być 2.5mm z lewej strony a 5mm z prawej strony. To tyle jesli chodzi o support.

Jak montujesz blat to podloz pod blat zwykle podkladki m8 z metalowego sklepu i bedziesz mial dobra linie lancucha. Okolo 48mm.

Opublikowano

Przepraszam, źle doczytałem. Daj tą 1 i 0,5 zamiast jednej z prawej i będzie dobrze. Finalnie z podkladkami mufa musi mieć około 75 mm szerokości. Temat rzeka. Montaż wkładu to banał a zaglądanie do instrukcji nie jest "frajerstwem".

Opublikowano
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Finalnie z podkladkami mufa musi mieć 73 mm szerokości.

Finalnie to ma mieć 74.5, bo do 73mm też dajesz podkladke 2.5 od strony lancucha

• Pomógł 1
Opublikowano
Godzinę temu, Huberto20 napisał:

dostałem 4 podkładki do suportu 2 x 2.5 mm 1 x 1 mm i 1 x 0.5 mm

A do tego wszystkiego nie dodali instrukcji?

Jak już nie chcesz do niej zaglądać,to może chociaż zdradzasz co to za wkład ;)

• Pomógł 1
Opublikowano
4 minuty temu, PiotrekGT napisał:

Finalnie to ma mieć 74.5, bo do 73mm też dajesz podkladke 2.5 od strony lancucha

Skorygowałem i zaokrągliłem.

Opublikowano

Najzwyklejszy od shimano bb52, w instrukcji nic nie bylo;D

Dzięki wielkie za pomoc, niedługo ogarnę z kolegą

Opublikowano

W dołączonej do opakowania nie było nic niestety, mimo wszystko dzięki wielkie

Opublikowano

W kazdym razie blat NW jaki masz? Jeśli chińszyzna (ew. "polska" chińszczyzna) to na korbie 2x w pozycji dużego blatu masz linię niemalże boost (53mm).

Opublikowano
4 godziny temu, vdcmike napisał:

W kazdym razie blat NW jaki masz? Jeśli chińszyzna (ew. "polska" chińszczyzna) to na korbie 2x w pozycji dużego blatu masz linię niemalże boost (53mm).

Thats true, ja używałem oryginalnego blatu shimano w pozycji dużego blatu, wtedy linia jest 50mm. Dodałem podkladki o grubosci o ile mnie pamiec nie myli 1.8mm. Faktycznie zapomniałem ze chinole nie mają tego offsetu co oryginaly także sorki za złe info. 

Opublikowano
W dniu 14.09.2020 o 15:49, vdcmike napisał:

Obecnie mam fabryczne blaty

Opublikowano (edytowane)

Czekaj no... coś chyba źle rozczytałem co zamierzasz osiągnąć. Masz korbę mt600 z dwoma blatami i tak ma zostać docelowo?

Jeśli tak i jeśli to korba w opcji bez boost to jedyne co można zrobić to odpowiednio usytuować podkładki pod suport. Czyli zgodnie z przytoczonym powyżej manualem.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Dobrze, obecnie są 2 blaty ale jak się zużyją to zrobię 1 blat ale to dłuższy czas realizacji