byku133 Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 Witam, Nie wiem czy powtarzał się juz ten temat tutaj ale najwyzej drugi raz zapytam. Posiadam MTB 3/9 na suporcie hollowtech 2 ( około 4 lata ) , 2 lata temu wymieniałem tylną kasete oraz łańcuch SRAMA , dużo nie jeździłem na nim z powodów rodzinnych no i w tym roku troszczeke wróciłem do tematu , pojeździłem troche czasu i podczasz czyszczenia łańcucha zauważyłem iż jedno ogniwko jest pękniete , wiec wymieniłem łańcuch na Shimano CN-HG93 ze spinką od starego łańcucha , spinka SRAM. ( zaznaczam że wywaliłem stary łańcuch do śmietnika ) Po tej wymianie jadąc na trzecim przełożeniu z przodu przy mocniejszych naciskach na korbe czuje pod nogami takie dziwne drgania, wibracie , takie same jak to kiedyś były w rowerach ze starymi suportami wewnętrznymi kiedy dostało sie cos do nich do środka, ( nie omyka mi nic ) . Dzieje sie to tylko na trzeciej zębatce tej najwiekszej , na dwójce tak nie ma . Pytanie czy to zbieg okolicznosci ze suport pada akurat wtedy kiedy wymieniłem łancuch na nowy czy raczej cos łańcuch sie dociera na tych zębach ? Dzieje sie to tylko wtedy kiedy mocno nacisne na pedały. Wywaliłem stary łancuch bo bym przetestował to i miał pewność. Wczesniej przed wymianą łancucha tak nie było, wszystko działalo idealnie. Co radzicie ? Nowy łancuch kupić tylko moze Srama jak był wczesniej czy moze ma sie cos dotrzeć , ktos miał podobnie ? Paweł
Accent_Szaj Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 Godzinę temu, byku133 napisał: czy moze ma sie cos dotrzeć Najprawdopodobniej masz zużyty blat(zrób zdjęcia).Możesz spróbować poczekać chwilę może się ułoży,ale raczej nastaw się na wymianę
byku133 Opublikowano 14 Września 2020 Autor Opublikowano 14 Września 2020 dzieki za opowiedz, a powiedz mi moze byc tak ze jak 2 lata temu wymieniałem łancuch na nowy to bylo ok a teraz jak zmieniłem to sie zpsuło ? to przeciez jakby juz cos bylo nie tak to juz na starym by prykał. Zdjecia wrzuce jak do domu dotre.
elmapeto Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 Stary łańcuch był już wyciągnięty i działał na zużytym napędzie. Nowy nie chce się ułożyć na zajechanych zębach.
Accent_Szaj Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 3 godziny temu, byku133 napisał: na nowy to bylo ok a teraz jak zmieniłem to sie zpsuło ? To dokładnie tak działa. Jak blat był dobry,to przyjął nowy łańcuch,teraz jak jest zużyty, nowego już nie przyjmie. Z tym że tak jak pisałem powyżej. 6 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Możesz spróbować poczekać chwilę może się ułoży, Jak w przyszłości chcesz uniknąć problemu, to kup sobie przymiar
byku133 Opublikowano 15 Września 2020 Autor Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Własnie mam przymiar, i jak sprawdzałem ten wczesniejszy ( jak juz mowilem od wymiany 2 lata temu duzo nie jezdziłem i nawet 75% wpadał ciutke tylko ) . A dałoby cos jakbym kupił teraz jeszcze raz łancuch srama taki jak mialem a nie shimano, moze to jakas roznica ? Myslicie ze sie ułoży jakbym nie kupowal innego łancucha tylko pojeździł ? czy juz blat trzeba kupowac ? jak tak to ile moze kosztowac blat+wymiana? Edytowane 15 Września 2020 przez byku133
byku133 Opublikowano 16 Września 2020 Autor Opublikowano 16 Września 2020 cos widac po na tej tarczy ? ktos z doswiadczenia pomoze ?
Accent_Szaj Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 Godzinę temu, byku133 napisał: tej tarczy ? IMHO jest do wymiany. Zrób Jeszce parę zdjęć kasety. Tu sprawa wygląda tak. Stary łańcuch ułożył się na kasecie i tylko on,jeżeli nie przeskakiwał,to dalej nie będzie. Niestety będzie dużo szybciej zużywał napęd. Wymiana na nowy,wszystko jedno jakiej firmy,spowoduje taką reakcję jak powyżej opisujesz,gdyż inne komponenty napędu są za bardzo zużyte i nie przyjmą nowego. Masz trzy opcje. 1.Zostawić jak jest i poczekać z 100Km,może łańcuch się ułoży. 2.Zamiana na Stary łańcuch i odjechanie pozostałych elementów. Tu jednak trzba sie liczyć z wymianą kasety i wszystkich blatów. 3.Wymiana,dużego blatu(kasety?)i spokój na dłużej
Rekomendowane odpowiedzi