dzejdzi Opublikowano 13 Września 2020 Opublikowano 13 Września 2020 Cześć, mam problem z szosą (praktycznie nowa, od jakichś 3 miesięcy ją mam, ~3k km) - od jakichś 2 tygodni przy mocnym naciskaniu na pedały pojawia się skrzypienie - najczęściej gdy jadę bardzo wolno na wysokiej przerzutce, albo jak się rozpędzam na stojąco spod świateł, bo gdy jadę jednostajnie to pojawia się bardzo rzadko. Tu podsyłam filmik co to za dźwięk i kiedy się pojawia - czuć, że to coś przy napędzie, natomiast nie jestem na tyle obeznany, żeby wiedzieć co to dokładnie jest i co zrobić, żeby problem zniknął: https://drive.google.com/file/d/1VwIIxM1H4KPcf6KR5MNW2axkNxbujfCv/view?usp=sharing
Yan Opublikowano 13 Września 2020 Opublikowano 13 Września 2020 Nasmaruj sztyce smarem i poszukaj na forum podobnych tematów.
Accent_Szaj Opublikowano 13 Września 2020 Opublikowano 13 Września 2020 4 godziny temu, Yan napisał: Nasmaruj sztyce smarem Nie smarem,a pastą do łączeń karbonowych 5 godzin temu, dzejdzi napisał: albo jak się rozpędzam na stojąco spod świateł, Może to być support,co do skrzypienia,to zgaduj zgadula Zobacz co masz z mocno przykręcone.Mi skrzypiała nóżka w poprzednim rowerze.Za to ostatnio strzały,identyczne jak twoje, miałem właśnie ze sztycy.Pasta Carbon i dokręcenie sztycy na 5Nm załatwiło sprawę.Tylko ja przy jeździe na stojąco nie miałem tego efektu
raven Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Nie smarem,a pastą do łączeń karbonowych eee tam, nie każdy ma pastę, a zwykły smar też działa, choć nie zawsze tylko nie za dużo bo Ci sztyca zjedzie Edytowane 14 Września 2020 przez raven
Motke Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 Ale uparliście się na sztycę skoro wyraźnie napisał, że skrzypi przy pedałowaniu na stojąco.
Franz Mauer Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 Sprawdź 2 elementy: 1. Odkręć, przesmaruj gwinty i z odpowiednią siłą dokręć pedały. 2. Sprawdź śruby w zębatkach korby. Spotkałem się z takim przypadkiem. Dodatkowo elementy tarły o siebie przy mocniejszym depnieciu. Przesmarowałem i ucichło. 3. Może to też być sprawa samych pedałów.
Accent_Szaj Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 14 godzin temu, dzejdzi napisał: czuć, że to coś przy napędzie Ja tam widzę napis Triban, masz najlepszą obsługę klienta w Decathlon. Podejdź i daj na gwarancji. Raz dwa załatwisz sprawę Tak jak napisałem powyżej. 9 godzin temu, Accent_Szaj napisał: co do skrzypienia,to zgaduj zgadula Jak mimo wszystko chcesz sam to, Ja bym zaczął od podstaw. Wyczyść i nasmaruj napęd.
Rekomendowane odpowiedzi