Skocz do zawartości

Drętwienie stopy | buty Shimano SH-M089

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

od jakiegoś czasu jeżdżę w butach SPD z pedałami Shimano PD-M520. Otóż od pierwszej jazdy (a jeżdżę już ponad 2 miesiące) zaczęła mi drętwieć lewa stopa po około 20 minutach jazdy. Bawiłem się z różnymi ustawieniami bloków, niby nic nie pomogło. Buty nie są za małe, ani za duże - nic mnie nie uwiera, nie ciśnie itd. To jest takie uczucie, jakbym miał znieczuloną stopę od kości śródstopia do wszystkich palców włącznie.

Zastanawiam się, czy nie spróbować cofnąć bloku w lewym bucie maksymalnie do tyłu - co będzie o około 0,5cm różnicy w porównaniu do prawego buta. Oglądałem różnego rodzaju poradniki i nie potrafię nic zaradzić.

Może ktoś z Was miał tego typu problemy z butami SPD? Będę wdzięczny za porady, być może coś się sprawdzi. Zapewne coś z ustawieniem bloków, no ale raczej obydwie stopy by mi drętwiały, nie tylko lewa...

Pozdrawiam.
m4rvell0us

Opublikowano

Spróbuj wymienić wkładki na filcowe. Ja mam dwie różne stopy i mi jedna wkładka strasznie przeszkadzała.

Opublikowano

Nikt nie jest w pełni symetryczny. Całkiem możliwe że na jednej stronie lepiej mieć ciut inne ustawienie. Zastanów się też ogólnie nad pozycją na rowerze. Mi lewa stopa drętwieje jak tobie... Tyle że na dwóch zupełnie różnych rowerach - cross i cyclocross, bez SPD i z SPD, w 3 różnych parach butów. Bo mam tendencję do suwania tyłkiem po siodle i czasami sobie coś najwyraźniej blokuję przy biodrze albo pachwinie. Staram się z tym walczyć i ostatnio zdarza się rzadziej.

Tapatalk'd

Opublikowano

Spróbuję w takim razie jeszcze nieco wyregulować ustawienia bloków, skoro z prawą stopą jest OK to tam zostawię. Spróbuję również minimalnie nachylić siodełko do przodu (teraz mam idealnie na równo) i zobaczę czy coś to pomorze.

Natomiast wracając do wkładek filcowych, mogą być takie do zwykłych butów sportowych czy muszą być dedykowane do obuwia rowerowego?

Opublikowano

Jeśli nie ma możliwości ruchu, znaczy że buty są źle dobrane. Jeśli stopa drętwieje po 20 minutach, znaczy że coś jest nie tak czy to z pozycją, czy to z ustawieniem bloku. Próba przyzwyczajenia się będzie prowadzić jedynie do tego, że autor będzie miał dosyć jazdy w SPD.

I teraz. zdecydowanie nie ma obowiązku, by bloki były symetrycznie ustawione. Jeśli czujesz potrzebę przesunięcia bloku w lewym bucie do tyłu, spróbuj.

Wkładki filcowe spoko, ale nie w butach rowerowych. Przemokną, zaczną śmierdzieć jak głupie.

• Pomógł 1
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Próba przyzwyczajenia się doprowadzi do kontuzji. Pedałowanie generuje duże, powtarzalne obciążenia. Nie ma nic boleć zaraz po ruszeniu w trasę.

Opublikowano

Nieco mniej zaciągnij klamrę i rzepy.

Znajomemu też właśniw w butach spd drętwiała stopa. Okazało się, że zbyt mocno zaciągał klamrę i rzepy co powodowało ucisk na nerwy. 

Może o Tobie pomoże.

Opublikowano

A jak naciskasz na pedały, to masz uczucie, że w lewym i w prawym bucie oś masz dokładnie w tym samym miejscu pod stopą? Ja mam lewą nogę krótszą i w prawym bucie czuję, że oś mam idealnie pod stopą, a w lewym (przy identycznie ustawionych blokach), musiałam cofać nogę w bucie, żeby trafić stopą w oś. Pomogło przesunięcie bloków w stronę palców w lewym bucie. Też mi wcześniej palce drętwiały.

Opublikowano

Ok, poluzowałem rzepy i przesunąłem blok lekko w kierunku palców - aktualnie tylko cofałem, bo miałem uczucie jakbym czuł oś zbyt blisko palców. Jak dziś pogoda pozwoli, to pojadę w trasę i zdam Wam relację. Jak nic nie pomoże, to spróbuję sposobu z wymianą wkładki w bucie. Szajbajk niby też wspominał o drętwieniu lewej stropy w jego butach na filmie o regulacji bloków, ale niestety nie wyjaśnił do końca co było tego przyczyną.

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Jak zwykle powody mogą być różne. Czasem wystarczy przesunąć bloki, czasem but jest za wąski, a czasem są dziwniejsze problemy. Materiał do obejrzenia -- może coś znajdziesz.

Opublikowano

Dziś przejechałem 60 KM i powiem Wam tak. Palce zaczęły mi cierpnąć tak od około 28-30 kilometra, ale NIE AŻ TAK jak poprzednio. Przesunąłem blok w lewym bucie nieco do przodu oraz poluzowałem rzepy. Natomiast jak zszedłem z roweru, to po około 20 sekundach spaceru to uczucie zniknęło. Zastanawiam się, czy problem nie tkwi w samym siodełku, gdyż po tym dystansie zacząłem się dosyć mocno na nim wiercić, poprawiać, przesuwać itd. Spróbuję następnym razem przełożyć swoje sprawdzone siodełko z drugiego roweru i zdam relację. 

Ewentualnie spróbuję jeszcze minimalnie podsunąć je w stronę kierownicy, gdyż korygowałem pozycję cofając się na nim do tyłu.

Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Kiedy czuję, że zaczyna się drętwienie stóp, robię sobie gimnastykę podczas jazdy. Trzeba poruszać palcami stopy, powyginać je kilka razy, trochę popedałować ustawiając stopę palcami w dół jak baletnica i nie tylko naciskać, ale i ciągnąć w górę pedały. Chodź o spowodowanie jak największego ruchu stopy w butach. Drętwienie mi wtedy zawsze mija. Jeśli pojawia się za często to znaczy u mnie, że za mocno zaciągnięte żepy czy co kto tam ma. But musi być luźniejszy niż do normalnego chodzenia. 

Opublikowano
Dnia 7/18/2017 o 07:42, Ireneusz Maśliński napisał:

Kiedy czuję, że zaczyna się drętwienie stóp, robię sobie gimnastykę podczas jazdy. Trzeba poruszać palcami stopy, powyginać je kilka razy, trochę popedałować ustawiając stopę palcami w dół jak baletnica i nie tylko naciskać, ale i ciągnąć w górę pedały. Chodź o spowodowanie jak największego ruchu stopy w butach. Drętwienie mi wtedy zawsze mija. Jeśli pojawia się za często to znaczy u mnie, że za mocno zaciągnięte żepy czy co kto tam ma. But musi być luźniejszy niż do normalnego chodzenia. 

Popieram mam to samo na orbitreku, wiem że to może nie to samo, ale tam również nie odkrywam palców od podłoża... Ale wynika to z nerwu który się źle ułożył w nodze, bo na bieżni coś takiego nie występuje nie mówiąc o klasycznych pedslach w rowerze... może powinieneś to rozładować u jakiegoś terapeuty.

Opublikowano

Witam! Ja przy pierwszych spd też miałem objaw drętwienia. Prawa stopa delikatnie krótsza i okazało się że zbyt mocno zapinałem rzepy, aby to zniwelować. Zapinałem zbyt ciasno (chociaż wydawało się że ok). Po kilku próbach znalazłem idealne ustawienia naciągu. Ustawień bloków nie zmieniałem tylko ustawiłem wg instrukcji. Szajbajk też coś tam o ustawieniach bloków mówił. Teraz bie wyobrażam sobie jazdy bez spd.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witajcie ponownie! W końcu rozwiązałem swój problem z drętwieniem lewej stopy. Kupiłem do swojego roweru pedały SPD Shimano PD-A530, bo czasem muszę gdzieś szybko podjechać i nie chce mi się specjalnie zakładać butów rowerowych. Okazało się, że nawet po 2 godzinach jazdy stopa mi nie cierpnie. Wszystko tak samo ustawione, bloki i siodełko. W tych pedałach jest DUUUUUUUŻO większy/szerszy punkt podparcia butów, czuję się jakbym miał przyklejony but do pedałów platformowych.

Nie pomagały modyfikacje z ustawieniem bloków w butach, nie pomagały wszelkiego rodzaju regulacje siodełka. W moim przypadku wystarczyło kupić pedały z dużo szerszym punktem podparcia. Może przyda się to osobom, które mają podobne problemy - a widzę ich sporo na forum. Bo ja już myślałem, że muszę zmieniać buty albo znów wracać do platform.

Pozdrawiam!

63d46fce2e4f2631effa36e1a708b655.jpg

Edytowane przez Gość