Skocz do zawartości

Wymiana widelca a stery (klasyczne na ahead)

Szajba99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mishano

Bajkszajki chciałbym zmienić sobie widelec na sztywny, ale mam klasyczne stery, czy jeśli będę zmieniał widelec na taki pod system ahead, czy będę musiał zmieniać stery (tj. Łożyska)?

Średnica się Zgadza 1 1/8"

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Są stery klasyczne (z gwintem) pod rurę o średnicy 1 1/8", dość często spotykane w tanich trekkingach oraz rowerach miejskich.

Ogólnie, da się coś pomodzić, odrobinę przetoczyć i połączyć takie stery z systemem ahead, ale skoro nie masz pomysłu jak, prawdopodobnie nie masz też odpowiedniego sprzętu, by to przerobić. Pytanie więc, czy jest to gra warta świeczki. Szczególnie, że stery to nie jest jakiś ekstremalnie drogi wydatek.

Opublikowano

Dokładnie mam taniego trekkinga. Na bank 1 1/8" bo tak twierdzi producent (Kross) Generalnie to chcę wiedzieć, czy będę musiał majstrować w sterach, czy po prostu wyciągnę stary widelec i wsadzę nowy bez gwintowanej rury rj. Ahead

Opublikowano

W takim razie poproszę instrukcje krok po kroku co muszę wymienić, albo co musze przerobić

Opublikowano

Kupić stery a-head. Nabić lub wprasować nowe miski sterowe w główkę ramy, zamontować nową bieżnie w nowym widelcu i skręcić. Prawdopodobnie będziesz potrzebował zmienić mostek i zaopatrzyć się w podkładki dystansowe.

Opublikowano

Ile może kosztować nabijanie misek bieżni itd w serwisie? Widelec mam upatrzony, mostek też, podkładki jakieś się dokupi, a co jeśli chodzi o gwiazdke i kapsel?

Opublikowano

Powinieneś dostać w komplecie ze sterami. W serwisie nie wiem ile mogą wziąć bo się u nich nie stołuje xD ale nie powinni więcej niż 30zł.

Opublikowano
Dnia 07/15/2017 o 20:29, Szajba99 napisał:

W takim razie poproszę instrukcje krok po kroku co muszę wymienić, albo co musze przerobić

Cześć. Powinno być przydatne:

LINKA