Skocz do zawartości

Kiedy producent zakłada inne opony z przodu a inne z tyłu?

midimaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem zainteresowany kupnem roweru Calibre Bossnut. Używany tylko raz, więc praktycznie nowy. Właściciel mówi, że od początku były na nim dwie różne opony.

Moje pytanie: Dlaczego? Do czego i kiedy się to stosuje?

Prawdopodobnie to pytanie jest dla Was banalne, ale chciałbym wiedzieć, a na forum nie znalazłem.

A przy okazji czy taki rower to dobry wybór? Jakie macie opinie o tym modelu i tej marce rowerów (lokalnej na wyspach brytyjskich)?

Koszt to ok 3800 zł.

Jestem początkujący w tym typie rowerów i jazdy. To ma być coś na początek, ale na kilka lat.

Oto strona ze sklepu nowego modelu: 

https://www.gooutdoors.co.uk/15903684/calibre-bossnut-mountain-bike-15903684

Dziękuje za pomoc i podpowiedź.

Opublikowano

Zakładanie różnych opon na przód i tył staje się coraz częstsze. Dziwi mnie że dopiero od niedawna można zauważyć taką tendencję. Przednia opona ma inne zadanie niż tylna i jest to jak najbardziej logiczne.

Opublikowano

Różne opony przód/tył to standard. Z przodu priorytetem jest trakcja, z tyłu niskie opory toczenia. Co do rowerka, ja osobiście nie brałbym fulla, to waży prawie 16kg i jest na najtańszych komponentach sram SX. Zamiast fulla bym brał ht z dobrą geo i myk mykiem, ale to moja opinia. Markę znam ze słyszenia, często wygrywają rankingi tanich rowerów.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Napęd to eksploatacja - zużyjesz to wymiejisz na gx lub przejdziesz na shimano. Z roweru ht nigdy nie zrobisz fs.