Skocz do zawartości

Rama cannondale, rysa czy pęknięcie?

KeV

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Drodzy, 

Dzisiaj zauważyłem to coś (zdjęcie). Czy to może być pęknięcie ramy aluminiowej czy też może tylko lakieru? Ewentualnie jak wykluczyć pęknięcie ramy ? Zdjęcie

Edytowane przez KeV
Opublikowano (edytowane)

21 minut temu, zenobek napisał:

Bliżej! Więcej szczegółów!

Rano dodam dokładniejsze zdjęcia. 

Edytowane przez KeV
Opublikowano
9 godzin temu, KeV napisał:

Dzisiaj zauważyłem to coś

To jest carbon,czy Alu?

Nie lubię być złym prorokiem,ale to nie rysa. Rysa ma bardziej regularny/prosty kształt i dodatkowo zmienia głębokość. Na zdjęciu widać jedną głębokość(dużą) i zmienia kierunek.

Opublikowano
20 minut temu, Accent_Szaj napisał:

To jest carbon,czy Alu?

Nie lubię być złym prorokiem,ale to nie rysa. Rysa ma bardziej regularny/prosty kształt i dodatkowo zmienia głębokość. Na zdjęciu widać jedną głębokość(dużą) i zmienia kierunek.

To jest aluminium. Rysa raczej nie bo to pod pancerzem jest. Ale mam nadzieje, że to może pęknięty lakier. 

Opublikowano
1 minutę temu, KeV napisał:

że to może pęknięty lakier. 

Nadzieja umiera ostatnia ;)

Nie sprawdzisz dopóki nie zeszlifujesz.

Opublikowano
21 minut temu, KeV napisał:

To jest aluminium. Rysa raczej nie bo to pod pancerzem jest. Ale mam nadzieje, że to może pęknięty lakier. 

Jak na pęknięcie ramy to trochę zbyt krótki odcinek. Te czarne to raczej lakier bazowy. Poproś jakiegoś krótkowidza aby się temu przyjrzał.

Opublikowano

To nie ma znamion rysy. To jest zbyt niregeularne. Tak nie powstają rysy. Na brzegach widać, że proces zdaje się postępować.....

39 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Nie sprawdzisz dopóki nie zeszlifujesz.

Otóż to!

Ale na pęknięcie ramy też mi to nie wygląda. Bardzo dziwne miejsce jak na pęknięcie ramy.

Jeśli rama jest na gwarancji/rękojmi pofatygowałbym się do sprzedawcy/producenta o naprawę lub bardziej wymianę.

A oględziny przez dobrą lupę nie rozwiewają wątpliwości?

• Pomógł 1
Opublikowano
36 minut temu, zenobek napisał:

To nie ma znamion rysy. To jest zbyt niregeularne. Tak nie powstają rysy. Na brzegach widać, że proces zdaje się postępować.....

Otóż to!

Ale na pęknięcie ramy też mi to nie wygląda. Bardzo dziwne miejsce jak na pęknięcie ramy.

Jeśli rama jest na gwarancji/rękojmi pofatygowałbym się do sprzedawcy/producenta o naprawę lub bardziej wymianę.

A oględziny przez dobrą lupę nie rozwiewają wątpliwości?

Obejrzę jeszcze przez lupę i dam znać.

Opublikowano

Lupa użyta. Wygląda to na pęknięcie lakieru tymbardziej, że przejżałem całą ramę i są podobne rysy co prawda duzo mniejsze ale widać, że powstały po uderzeniu kamienia więc potwierdza to wersje z pękającym lakierem.

Opublikowano

Tylko że rzadko kiedy lakier pęka tak nieregularnie. Lakier jest raczej elastyczny na tyle żeby nie pękać. Chyba że do alu są wyjątkowo twarde lakiery. Miałem kiedyś pęknięcie na zwykłej starej stalowej ramie, bliżej główki, był tam spaw do mocowania pompki. Tyle że górna rura pękła w poprzek. Na szczęście pod koniec przejażdżki zaczęło się tłuc i pod domem jak podniosłem, rama trzymała się już tylko na tulei od suportu, czyli prawie była w dwóch częściach. Pod obciążeniem się trzymała dopóki nie zsiadłem z roweru.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Raczej dziwne miejsce na pęknięcie, chociaż to chyba CX więc tam to różne rzeczy mogą się podziać.

Tak jak koledzy piszą, sprawdzisz to dopiero jak zeszlifujesz lakier.

Opublikowano

Jeśli dobrze widzę to rysa jest w poprzek górnej rury? 

Jeśli tak, to w 99% jest to pęknięcie lakieru. Być może głębokie, ale lakieru.

Opublikowano
16 minut temu, Franz Mauer napisał:

Jeśli dobrze widzę to rysa jest w poprzek górnej rury? 

Jeśli tak, to w 99% jest to pęknięcie lakieru. Być może głębokie, ale lakieru.

tak :-)