CorvusCorax Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 Ile mniej więcej wytrzymują wam opony w tylnym kole? Pytam, bo jak jeździłem na starym MTB to oponę wymieniałem co parę lat i to najczęściej w wyniku jakiegoś uszkodzenia. Teraz jeżdżę gravelem po każdym rodzaju terenu i po 5000km tylna opona jest łysa, czyli można powiedzieć, że wytrzymała jeden sezon. Zastanawiam się co by było gdybym robił rocznie np. 10tyś km albo więcej. Zmieniacie tak często opony, czy to tylko Michelin power gravel 700×40c jest do d...?
zenobek Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 Nie dostaniesz jadnoznacznej odpowiedzi. To zależy od wielu czynników: 1) skład mieszanki gumowej, 2) styl jazdy, 3) preferowane ciśnienie w oponie, 4) ciężar wożony przez rower(nacisk na oponę). W zależności od kombinacji tych czynników przebieg tego samego typu opony w dwu bliźniaczych rowerach może być krańcowo inny. 1
CorvusCorax Opublikowano 9 Września 2020 Autor Opublikowano 9 Września 2020 Dlatego spytałem o doświadczenia innych, a nie definicję zużycia opony.
KrzysiekMTB Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 Poglądowo, trochę moich danych: Rower CX - Maxxis Mud Wrestler 3.513,5 km Rower CX - Maxxis Raze 2.567,7 km MTB XC - Maxxis Ikon 871,3 km MTB Enduro - Maxxis Highroller II 855,7 km 🙂 Pozdrawiam Krzysiek 1
pecio Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Z oponami jest jak z butami . Dwóch gości obutych w te same trampki. Jeden załatwi je w miesiąc inny będzie chodził cały sezon. Zużycie opony jest wypadkową bardzo wielu czynników. Jeżeli uważasz ,że dana guma poleciała za szybko to zmieniasz model i producenta i znowu śmigasz. Niektórzy z bywalców tego forum zmieniają gumy w sezonie razem z całym zajechanym napędem , lub żonglują ogumieniem w miarę sytuacji terenowej i pogodowej. Kiedyś moje ulubione Minionki w mieszance 42 ST leciały praktycznie po miesiącu łojenia w górach . Ale za to kleiły do wszystkiego robiąc niesamowitą trakcję. Założyłbym w twardej mieszance 60 to owszem dłużej by "działały" ale to już nie była by ta jazda. Edytowane 9 Września 2020 przez pecio 1
Rekomendowane odpowiedzi