Skocz do zawartości

Cyfrowe lusterko do roweru

rabusie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

trzeci dzień szukam odpowiedzi, bardzo proszę o pomoc.

Chce zamontować na sztycy kamerę, a na ramie ekran z podglądem w czasie rzeczywistym, aby spełniało funkcję tylnego lusterka. Spotkał się ktoś z czymś podobnym? Do samochodów jest mnóstwo firm produkujących urządzenia z taką funkcją, a do roweru nie widzę nic podobnego.

Może ktoś modyfikował taki zestaw samochodowy do roweru?

Opublikowano
6 minut temu, rabusie napisał:

Jak mawia ślepy koń: nie widzę przeszkód.

Opublikowano

Kiedyś dla GoPro były piloty do zdalnego sterowania z wbudowany aparatem, np. Removu R1. Ten model nie jest już dostępny ale gdybyś dorwał jakąś używkę to myślę, że można to sparować z jakimś starszym modelem i zamontować pod siodełkiem.

Opublikowano (edytowane)

Idea zacna ,może kiedyś Garmin da podgląd na ekranie swoich liczników.

Choć prawdę mówiąc już ma w pewnym sensie substytut w postaci radaru , który super działa i spełnia swoją rolę ostrzegawczą.

Edytowane przez pecio
Opublikowano (edytowane)

W UE w autach jest zakaz używania lusterek cyfrowych. Modele, które na stany mają takie na standardzie w EU muszą mieć "analogowe". W rowerach nie ma problemu homologacji bo nie muszą być zgodne z żadną normą (ciekawostka) a pewnie jest kwestia zasilania. 

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Kiedyś spotkałem człowieka na poziomym rowerze, który miał na kasku zamontowane lusterko, na wysięgniku ze szprychy, mówił że świetnie się sprawdza, jedno łypnięcie okiem i wiesz co z tyłu się dzieje. Też będę miał takie sobie wykombinować, ale lusterko na kierownicy super się sprawdza. 

Opublikowano
6 godzin temu, pecio napisał:

super działa i spełnia swoją rolę ostrzegawczą

Nie do końca. Radar informuje tylko o tym że samochód jedzie. Nie informuje natomiast czy samochód w nas nie wjedzie bo porusza się naszym torem jazdy a kierowca jest ślepy albo pijany i nas nie zauważył. W lusterku to zobaczymy i możemy awaryjnie uciec na pobocze.

Pojawiały się prototypy lusterek cyfrowych do rowerów (można znaleźć w necie) ale z tego co wiem nie weszły do masowej produkcji.

4 godziny temu, vdcmike napisał:

W UE w autach jest zakaz używania lusterek cyfrowych.

Kolejna bzdura urzędników. W samochodach dostawczych z zabudowaną tylną ścianą to świetne rozwiązanie. Miałem takie w camperze gdzie kamera cofania podczas normalnej jazdy mogła zostać przestawiona w tryb lusterka i działało to świetnie. W lusterkach bocznych, pomimo że były ogromne, nie widziałem kilkunastu metrów bezpośrednio za takim pojazdem.

Opublikowano
2 godziny temu, Chrismel napisał:

Nie do końca. Radar informuje tylko o tym że samochód jedzie. Nie informuje natomiast czy samochód w nas nie wjedzie bo porusza się naszym torem jazdy a kierowca jest ślepy albo pijany i nas nie zauważył. W lusterku to zobaczymy i możemy awaryjnie uciec na pobocze.

Pojawiały się prototypy lusterek cyfrowych do rowerów (można znaleźć w necie) ale z tego co wiem nie weszły do masowej produkcji.

Kolejna bzdura urzędników. W samochodach dostawczych z zabudowaną tylną ścianą to świetne rozwiązanie. Miałem takie w camperze gdzie kamera cofania podczas normalnej jazdy mogła zostać przestawiona w tryb lusterka i działało to świetnie. W lusterkach bocznych, pomimo że były ogromne, nie widziałem kilkunastu metrów bezpośrednio za takim pojazdem.

Jako dodatkowe możesz mieć ale muszą wisieć zwykłe lusterka.

Opublikowano
22 godziny temu, rabusie napisał:

Dzień dobry,

trzeci dzień szukam odpowiedzi, bardzo proszę o pomoc.

Chce zamontować na sztycy kamerę, a na ramie ekran z podglądem w czasie rzeczywistym, aby spełniało funkcję tylnego lusterka. Spotkał się ktoś z czymś podobnym? Do samochodów jest mnóstwo firm produkujących urządzenia z taką funkcją, a do roweru nie widzę nic podobnego.

Możesz spróbować pokombinować z kamerkami tylnymi od wideorejestratorów lub GoPro/Xiaomi i podgląd na żywo obrazu w apce na telefonie.

Generalnie i tak największym problemem będzie zużycie energii, jeśli komuś chce się wozić powerbanki to ok. W samochodzie ma to sens bo nie ma problemu z zasilaniem. Na rowerze już niekoniecznie.