Skocz do zawartości

Czy da się zdemontować zębatki w korbie Shimano fc mt600?

Xavi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam pytanie czy da się zdemontować wszystkie blaty w korbie Shimano mt600? Jeśli tak, to jaka wejdzie tam zębatka narrow wide ( chodzi mi o jej offset) Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Opublikowano

Zębatki są przykręcane do pająka korby, więc z offsetem nie poszalejesz.

Opublikowano

Akurat mam tą korbę w jednym ze swoich rowerów i zdjęcie tarcz nie jest problemem. Offset tarczy narrow wide możesz regulować podkładkami z marketu, przy standardowej długości śrub mocujących które są z korbą bezpiecznie można podłożyć podkładkę 1,5mm, jeżeli doliczysz naturalny offset tarczy to może wyjść ze 2,5mm odsadzenia tarczy od korby. Gdy zastosujesz dłuższe śruby np: 18mm możesz zwiększyć offset nawet o 6mm. Jednakże pamiętaj że zbyt duży offset może spowodować ocieranie tarczy o rurkę tylnego widelca. Poniżej zamieszczam zdjęcie korby z trzema podkładkami po 1,5mm pod tarczą.

IMG_20200908_213208.jpg
Opublikowano (edytowane)

Taki mały off top. To coś na blacie to łańcuch? xD

Sry ale cięźko poznać. 

Edytowane przez zenobek
Opublikowano
2 godziny temu, zenobek napisał:

Taki mały off top. To coś na blacie to łańcuch? xD

Jak się jedzie 1800 kilometrów przez Polskę obładowanym sakwami rowerem i smaruje się łańcuch olejem z bańki znalezionej w przydrożnym rowie to potem tak wygląda łańcuch. Jesteś zdziwiony? Widać że mało jeszcze przeżyłeś i widziałeś.

Opublikowano

W takim przypadku wożę kawał (na początku czystej, potem brudnej, a na końcu nieprzeciętnie uwalanej szmatki) zamkniętej w strunowym woreczku. I codziennie staram się przynajmniej kilka razy zakręcić korbą i zetrzeć co gorszy syf z łańcucha. Zajmuje to circa about pół minuty dziennie a przyjemność z jazdy nieoceniona.

;)

Opublikowano (edytowane)

A jaka zębatka NW by tam pasowała? Czy moglibyście mi podać jakiś model albo rozstaw śrub?

Edytowane przez Xavi
Opublikowano (edytowane)

Dla przykładu ta ze zdjęcia, rozstaw śrub asymetryczny BCD 96. Ale mam nową oryginalną Shimano 34 zęby na sprzedaż.

IMG_20200909_154420.jpg

Edytowane przez leejoonidas