Skocz do zawartości

Jak pokrzywić tarczę hamulca w trakcie jazdy?

Piotr_Antonik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Tytułowe pytanie z pozoru może wydawać się banalne. Ale nie jest. Nigdy tego nie zrobiłem więc wiedzy nie mam. Rower? Treking, Wagant 10. Użytkowanie? Głównie w trasie. Powód szukania dziury w całym? Bardzo słaby tylny hamulec. M365 niebieskie klocki A2Z tarcza standard 160 mm CL SM RT10. Ważę ok 110 kg i przy zjazdach z gór po asfalcie rozwijam prędkości czasami w przedziale 50-70 kmh. Chciałbym mieć pewność że się zatrzymam. Niestety tylne koło nie blokuję się nawet na mocno zaciśniętej manetce nawet przy niższych prędkościach. Zastanawiam się nad wymianą tarcz na SM RT64 180mm przód i tył.

Ale.... jak duże są szanse że w takim użytkowaniu pokrzywię tarcze? Temperatura i co jeszcze może uszkodzić mi tarcze?

Opublikowano

Czytałem go przed chwilą. U mnie klocki ścierane są równo. Obstawiam na tandetę w postaci najniższej i pewno najgorszej tarczy hamulcowej. Zestaw dziś dostał nowy płyn i raczej nie ma powietrza

Opublikowano

Wymień. Na 99% przy równo pracyjących tłoczkach nic się nie pokrzywi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Piotr_Antonik napisał:

Czytałem go przed chwilą

To może przeczytaj ten wątek.

Co do Twojego pytania.

Mam od początku 2x180 i ważyłem nawet więcej niż 110Kg ;).

Opublikowano

Accent Szaj. Też czytałem. Rower kupiłem w maju tego roku. Wszystko działa jak trzeba. Przed jest ok. Działa i hamuje. Ale tył nie. Wciskasz klamkę a on tnie jak pociąg towarowy. Nie pomaga wymiana klocków odpowietrzanie. Ustawiony jest dobrze pracuje cicho ale wyraźnie brak mu siły hamowania.

Opublikowano

...Ale tył to najtańsze cokolwiek zatrzyma, stawiam na zatłuszczenie

Opublikowano

Zobaczymy co będzie. Zamówiłem już adaptery i dwie tarcze 180mm RT64, plus kilka dni na dotarcie. W przyszłym roku kupię najwyżej inne zaciski, coś lepszego.
Generalnie w Holandii kiedyś miałem kupić rower Cube a drugi Giant. Oba miały V Breaki ale hydrauliczne Magura. Niestety rama była za mała. Tu mam 23" I jest super.

Opublikowano
10 minut temu, Piotr_Antonik napisał:

Zamówiłem już adaptery i dwie tarcze 180mm RT64, plus kilka dni na dotarcie

Tylko tarcza z tyłu to jest bardziej zabieg estetyczny.

Godzinę temu, Piotr_Antonik napisał:

Też czytałem

A zastosowałeś się? Właśnie dla takich przypadków jest ten poradnik.

Do tyłu idą dłuższe przewody o odpowietrzenie jest trudniejsze. Najlepiej odkręcić zacisk tak jak napisałem w pkt 4.

Opublikowano

Zacisk był odkręcony całkowicie. Wisiał swobodnie na przewodzie. Klocki były zdemontowane i był użyty ten żółty klocek do blokowania. Olej był przetłaczany przez zestaw kilka razy. Klocki prawie nowe, zrobiły może z 50 km. Nie zalane żadnym olejem.
Rower na gwarancji. Jeżeli po zmianie nie będzie poprawy niech myślą inni.

Opublikowano

Wymiana zacisków nic nie da jeśli zostawisz te same klamki. 

Opublikowano
Wymiana zacisków nic nie da jeśli zostawisz te same klamki. 
Czyli za czym mam się wg ciebie rozglądać? Co byś kupił?
Opublikowano
6 minut temu, Piotr_Antonik napisał:

Co byś kupił

Klamki m6000 ;)

Opublikowano

Jeśli już chcesz wymieniać coś poza tarczami to minimum klamki. W M447 miałem ten sam problem ale z przodem. Też założyłem 180 i heble zaczeły jako tako hamować ale dopiero wymiana hebli rozwiązała problem.

2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Klamki m6000 ;)

Znane też jako MT501.

Opublikowano

Zacisk m6000 klamka m6000 wystarczą? Cena za kpl ok 500 zl