Koperas Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Mam problem z SX Eagle, przerzutka jest idealnie wyregulowana, super wrzuca i zrzuca biegi. Używałem też przymiaru do ustawienia odległości kółeczka przerzutki względem kasety. Od pewnego czasu łańcuch głośno terkocze. Zdarza się to raczej na środku kasety i na górze, bywa, że problem ustępuje ale wraca po kilku minutach ponownie. Hałas/terkotanie występuję tylko pod obciążeniem. Na stojaku napęd pracuje normalnie. Terkotanie jest odczuwalne na pedałach. Czy łańcuch w SX jest kierunkowy?
Gość Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Ten typ tak ma. SX to badziew i czekam z niecierpliwością dnia gdy w końcu to pojmiecie. Bedziesz go głaskał i smarował a to bydle i tak będzie doprowadzać cie do białej gorączki.
Koperas Opublikowano 8 Września 2020 Autor Opublikowano 8 Września 2020 @PrzeLuka Właśnie czytałem takie wpisy przez zakupem i powiem szczerze, że szykowałem się na szybki upgrade do gx. Pierwsze 50 km było dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem, napęd działa super, jedyny problem te terkotanie pod obciążeniem jednak dzisiaj w ciągu 4 godzin jazdy występowało może przez 20 minut więc nie jest tragicznie. Uważam, że SX działa lepiej niż napęd 2x10 w moim poprzednim rowerze złożony z deore xt i slx. SX wymaga jednak częstszej regulacji. Jeżeli za jakiś czas okaże się, że SX to faktycznie o kant pupy rozbić to myślicie, że wymiana przerzutki i manetki na GX type 3 pozostając przy kasecie NX (tak NX, tylko przerzutka i manetka jest SX) załatwi sprawę i spowoduje, że będę posiadać dobry napęd?
leejoonidas Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Tak kończy swój żywot przerzutka Sram SX, manetka podobnie pęka na obejmie. Tak jak napisał Kolega PrzeLuka jest to badziewny sprzęt, jedynie kaseta i korba są coś warte.
Koperas Opublikowano 8 Września 2020 Autor Opublikowano 8 Września 2020 To na co w takim razie warto robić upgrade w rozsądnej cenie? GX Eagle czy może coś od Shimano?
leejoonidas Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 (edytowane) Upgrade na przerzutkę GX i manetkę NX. Tak będzie najrozsądniej pod względem kosztów i pewności do bezawaryjnej pracy. Chociaż być może Shimano SLX 7100 wyjdzie taniej. Edytowane 8 Września 2020 przez leejoonidas
Rekomendowane odpowiedzi