Skocz do zawartości

Uniwersalna butla gazowa.

Piotr_Antonik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Chciałbym zapytać gdyż nie orientuję się. Czy istnieje jakaś uniwersalna butla jednorazowa wraz z palnikiem (osobnym) tak że będzie dostępna na terenie całej UE GB i Irl? Może coś z Decathlon?

Opublikowano (edytowane)

Jak na rower to polecam taki patent  nie zajmuje miejsca , nic nie waży i na tydzień spokojnie starcza. Wszystko mieści się w tym garnku. Kartusz zakręcany. Butle kupisz na całym świecie. Od przebijanych trzymaj się z daleka bo potem nie odkręcisz palnika , lub będziesz musiał kupować adaptery. A i są jeszcze różne mieszanki gazu w zależności w jakich temperaturach i wysokościach będziesz grzał.

20200906_201519.jpg 20200906_201606.jpg

Edytowane przez pecio
Opublikowano
15 minut temu, pecio napisał:

i na tydzień spokojnie starcza

Popieram ręcyma i nogyma. Jakby miało nie starczyć są też większe kartusze. Tylko nakręcane!!! Żadne inne.

Opublikowano

Butli uniwersalnych nie ma ale jest uniwersalny palnik pasujący do dwóch systemów mocowania w kartuszu gazowym. Palnik Primus Mimer Duo lub PRIMUS EXPRESS DUO STOVE.

IMG_20200906_203611.jpg IMG_20200906_203641.jpg
Opublikowano

No dobra, dzięki za naprowadzenie. Pojadę nie będzie mnie ok miesiąca więc na bank braknie gazu.

Opublikowano (edytowane)

Na dużym kartuszu 450 spokojnie dla Ciebie solo na miesiąc wystarczy. No chyba ,że będziesz gotował co pięć minut kawkę to weź dwie butle.

Edytowane przez pecio
Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)

Nakręcany system primus jest wykorzystywany też w budownictwie i takie butle kompatybilne z tym systemem, tylko ze stali i o innym kształcie można awaryjnie kupić w marketach budowlanych.

27 minut temu, zenobek napisał:

Tylko nakręcane!!! Żadne inne.

Czemu? Są jeszcze systemy przebijane (ten system jest słaby, ale da się z nim funkcjonować) i z szybkimi zaworami samozamykającymi się. Ten drugi ma sporo zalet i atrakcyjną cenę. (~4zł/kartusz, gdy za primusa trzeba dać 30zł, błyskawiczne łączenie z palnikiem, znacznie szybsze niż nakręcane)

Edytowane przez Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Łza Włóczynutka napisał:

Czemu?

Bo są najbardziej popularne? Najłatwiej kupisz gdy niespodziewanie zabraknie gazu?

Edytowane przez zenobek
Opublikowano

Dobrze, ale czy te systemy są tak samo międzynarodowe? Jadę sam i nie chcę zostać bez gazu 2000 km od domu. Wiem że w UK na service można było kupić pojemniki z gazem to samo w innych krajach. Tyle że wtedy jeździłem dostawczakiem i miałem że sobą 11kg butlę. Nie myślałem o tym.

Opublikowano (edytowane)

Tak kupisz na całym świecie od Nepalu po argentyńskie pampasy. A jak nie chcesz gazu to możesz multifuela na benzynę , naftę , berbeluche i gaz. Bo są takie palniki. Benzyniaki są bez porównania wydajniejsze na wyższych wysokościach.

Edytowane przez pecio
Opublikowano
Tak kupisz na całym świecie od Nepalu po argentyńskie pampasy. A jak nie chcesz gazu to możesz multifuela na benzynę , naftę , berbeluche i gaz. Bo są takie palniki.
Pecio mam takie coś na naftę. Ale to staroć i musisz wiecznie trzymać to w poziomie bo inaczej wylejesz wszystko.
Opublikowano

To ty nie wiesz jak dzisiejsza technologia wygląda. Owszem kosztuje ale jak łoisz wyprawy to niezbędne.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie o tym myślałem.Jedynie tylko węgla nie pali 😁

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Kurcze, Panowie. Nie mam tysięcy wejść na YT. Nie mam sponsora. 1000 zł? No lekka przesada.

Opublikowano
5 minut temu, pecio napisał:

Jedynie tylko węgla nie pali

No i zwierzęcych odchodów chyba też nie. A szkoda, bo na argentyńskich pampasach  chyba o nie najłatwiej. A to jest od dawna doceniane paliwo. ;) 

4 minuty temu, Piotr_Antonik napisał:

Nie mam sponsora.

Załóż zbiórkę na patronite. ;)

(ja też tyle nie wydałbym...)

Opublikowano

Sprzęt wyprawowy od którego zależy być lub nie niestety tyle kosztuje. A to jest dopiero malutki początek szpeju na liście. Ale to tak  jak wyżej zaznaczyłem - łoisz expedycje w totalny wyryp. Do "niedzielnego" użytku czy szturmu wystarczy kartusz gazem i palniczek.