Skocz do zawartości

Medria 100 z 2014 - problem z ustawieniem przerzutki

radza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od lat jestem szczęśliwym posiadaczem Medria 100 z 2014 roku, jednak mam ostatnio problem z działaniem tylnej przerzutki. Napęd jest w zasadzie oryginalny, teraz zmieniłem tylną przerzutkę na Alivio RD-T4000 (bardziej jako upgrade). Zostały wymienione także linki i pancerze (przerzutka reaguje bardzo dobrze na wszelkie ruchy manetki) oraz hak (przerzutka zdecydowanie zmieniła położenie względem koła). Wymieniłem niedawno łańcuch (SRAM PC-951) Niestety wszystkie te rzeczy niewiele dały ... szczególnie jest to odczuwalne gdzieś na środku kasety, kiedy niektóre biegi nie chcą się w ogóle zmieniać. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie, bo ten problem jest mega denerwujący. ;)

Pozdrawiam Radek

Opublikowano

Mam ta przerzutke i ostatnio wymienialem lancuch lecz na kmc x9-93, wymienilem tez koleczka, wyczyscilem, nasmarowalem i ponownie wyregulowalem. Przy dwoch probach mialem tak samo a przy kolejnym trzecim podejsciu chodzi jak nowa. Dodam ze wszystkie te rzeczy robilem po raz pierwszy. Pobaw sie jeszcze taz z regulacja przerzutki a napewno sie uda.

Opublikowano

Regulacja to podstawa . Czasami trochę czasu trzeba poświęcić. Zamontuj wszystko dobrze . Naciągnij odpowiednio linkę, ustaw wychylenie. Na koniec korekta baryłką przy manetce.  

Opublikowano
52 minuty temu, qameleon napisał:

Mam ta przerzutke i ostatnio wymienialem lancuch lecz na kmc x9-93, wymienilem tez koleczka, wyczyscilem, nasmarowalem i ponownie wyregulowalem. Przy dwoch probach mialem tak samo a przy kolejnym trzecim podejsciu chodzi jak nowa. Dodam ze wszystkie te rzeczy robilem po raz pierwszy. Pobaw sie jeszcze taz z regulacja przerzutki a napewno sie uda.

@qameleon ten sam model Meridy ? Nie sądzę, że jest to kwestia ustawień, gdyż męczę się z tym od dłuższego czasu i trochę już prób było ... Mam 2 rower i tam też wszystko robię sam i działa jak w zegarku. W ogóle po wymianie haka dolne kółko wydaje się zbyt daleko oddalone od koła (wcześniej było odwrotnie), ale może już sam wymyślam. W każdym razie na środkowym blacie z przodu i z tyłu zrzucając z 5 na 6, łańcuch w ogóle nie reaguje (tzn. nawet nie próbuje zejść niżej) i to jest dość słabe.

Opublikowano (edytowane)

U mnie jest tak ,że jeśli przerzutka łapie cały zakres od 1 do 9 , ale w środku nie działa precyzyjnie to reguluje tylko śrubkę przy manetce. Delikatnie , o 1/4 obrotu. 

Hak  też był wymieniony?

Jeśli uważasz , że dolne kółko nie jest równoległe z kasetą to znaczy ,że z hakiem coś nie tak. 

Teraz doczytałem , że był wymieniony... 

Edytowane przez elmapeto
Opublikowano
17 minut temu, elmapeto napisał:

U mnie jest tak ,że jeśli przerzutka łapie cały zakres od 1 do 9 , ale w środku nie działa precyzyjnie to reguluje tylko śrubkę przy manetce. Delikatnie , o 1/4 obrotu. 

Hak  też był wymieniony?

Jeśli uważasz , że dolne kółko nie jest równoległe z kasetą to znaczy ,że z hakiem coś nie tak. 

Teraz doczytałem , że był wymieniony... 

Tak @elmapeto, niedawno go wymieniałem. Strzeliłem fotę. ;) Wydaję się rzeczywiście trochę uciekać, ale sam nie wiem ... 

IMG_0119.jpg
Opublikowano
2 godziny temu, elmapeto napisał:

Może zdążyłeś skrzywic?🙂

No właśnie nie sądzę @elmapeto. Ten hak był w takim położeniu od samego początku. Poza tym chyba o wiele bardziej prawdopodobne jest wykrzywić hak do wewnątrz?   W każdym razie to jest jedyny trop ... możliwe to w ogóle, że nowy hak jest krzywy?

Opublikowano
3 godziny temu, radza napisał:

możliwe to w ogóle, że nowy hak jest krzywy?

Oczywiście.

Zrób zdjęcie od boku na największej koronce. 

M4000 jest dość czuła. Ponad się śrubką B

W tym wątku opisałem więcej o ustawieniu przerzutki 

Opublikowano

Jest jakiś domowy sposób na sprawdzenie czy hak nie jest krzywy prócz "na oko"?

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Oczywiście.

Zrób zdjęcie od boku na największej koronce. 

M4000 jest dość czuła. Ponad się śrubką B

W tym wątku opisałem więcej o ustawieniu przerzutki 

Dzięki @Accent_Szaj za link. Zrobiłem trochę więcej zdjęć, może coś tam na nich widać. Moim skromnym zdaniem kółko dolne ucieka od ramy. Porównałem to z moim 2 rowerem i tam jest ono w lini. Pytanie, czy próbować to prostować w domowych warunkach? @Łukasz_P może coś takiego:

IMG_0131.jpg IMG_0135.jpg IMG_0133.jpg IMG_0136.jpg

Edytowane przez radza
  • Lubię to! 1
Opublikowano
25 minut temu, radza napisał:

Zrobiłem trochę więcej zdjęć

Wszystkie foty są z tej samej perspektywy.

Zrób takie.

20200827_142007.jpg

20200827_142050.jpg

20200827_142138.jpg

Twoja kaseta to 9s ,więc nie baw się za bardzo z tym hakiem i wyprostuj go na oko imbusem

Opublikowano

W takim razie skoro hak jest krzywy pozostaje wymiana lub prostowanie starego.

Opublikowano
1 godzinę temu, radza napisał:

Dzięki @Accent_Szaj za link. Zrobiłem trochę więcej zdjęć, może coś tam na nich widać. Moim skromnym zdaniem kółko dolne ucieka od ramy. Porównałem to z moim 2 rowerem i tam jest ono w lini. Pytanie, czy próbować to prostować w domowych warunkach? @Łukasz_P może coś takiego:

IMG_0131.jpg IMG_0135.jpg IMG_0133.jpg IMG_0136.jpg

Dzięki, tylko że ja na razie nie chce prostować, a tylko sprawdzić czy jest krzywy. Ale podjadę po prostu do serwisu. 

Opublikowano

IMG_0146.thumb.jpg.06b779388342e856052c666f83dfc844.jpg

Zdjęcia z innej perspektywy @Accent_Szaj. Naprostowałem ten hak. Trochę się poprawiło ... szczególnie na wysokich zakresach działa to dobrze, jednak nie da się tego jakoś bardzo dobrze ustawić na niskich. Możliwe, że jeszcze delikatnie musi być przekrzywiony do środka ramy.

IMG_0145.jpg
Opublikowano
9 minut temu, radza napisał:

IMG_0146.thumb.jpg.06b779388342e856052c666f83dfc844.jpg

Zdjęcia

M4000 lubią bliską odległość kółka przerzutki od największej zębatki. Wyregulój srubką B tą odległość na około 2mm. Odkręcić tak aby kółko jechało po koronce ,po czym wkręcić B o 1/4 obrotu  .Na tym zdjęciu widać że jest za daleko.

13 minut temu, radza napisał:

Możliwe, że jeszcze delikatnie musi być przekrzywiony do środka ramy

Wkładając imbus możesz jeszcze wyprostować prawo/lewo,nie tylko góra/ dół

2 godziny temu, radza napisał:

Dzięki @Accent_Szaj za link.

Na forum dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu ;)

Opublikowano

Cześć wszystkim. Miałem teraz trochę czasu i mała aktualizacja co do tematu. ;) Prostowanie haka nie przyniosło pożądanego efektu, więc zamówiłem nowy ... zauważyłem także, że mam poprowadzone przewody nie do kóńca tak, jak to było oryginalnie. Zamontowałem więc hak, wymieniłem jeszcze linkę i pancerz przerzutki (bo byłyby trochę za krótkie) i ... nie działa :D @Accent_Szaj rzeczywiście działa to lepiej, kiedy jest bliżej, ale nadal nie da się tego w 100% wyregulować. Załączam zdjęcię, jak teraz zamontowałem pancerze. Wygląda na to, że będę musiał poszukać pomocy gdzieś może w serwisie Meridy.

IMG_0158 (1).jpg
Opublikowano
4 minuty temu, radza napisał:

działa to lepiej,

Nagraj filmik.

Zrób jeszcze zdjęcie od tyłu,może masz krzywy hak.