Skocz do zawartości

Problem z wielkością ramy

Cstk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, panowie mam problem. Stoję przed zakupem nowego roweru. Mam już wybrany rower, unibike crossfire gts 2020. Ale mam problem z sylwetka. Mam bardzo nieproporcjonalną sylwetkę,  krótkie nogi, a długi tors. I tutaj pojawia się problem. Na ramię 17, nawet z najbardziej wysuniętym siodelkiem do tyłu, kolana wystają poza środek osi pedała, i czuje się jakbym siedział na rowerku dziecięcym. Z kolei na 19-tce ułożenie ciała dla mnie jest optymalniejsze. . Ale problem jest z przekrokiem. Jak stoję na ziemi to krocze dotyka ramy. I wiem, że to może być kontuzjogenne. Jakieś rady co wybrać? 

Opublikowano

Wybierz 17. Jedni nazwą tą jazdą na dziecięcym rowerku a inni że są wpasowani do roweru a nie siedzą na kobyle.

Opublikowano

Oj, nie wiem czy ryzykowałbym z ramą 17" w momencie, gdy nie da się prawidłowo ustawić siodełka, bo maksymalne wysunięcie siodła do tyłu nie załatwia sprawy. Pal sześć z poczuciem dziecinności, ale tu chodzi o efektywność i ergonomię pracy kolan. 

Szkoda, że nie podałeś wartości tych wymiarów (wzrost/przekrok), bo łatwiej byłoby oszacować. Patrzę właśnie na geometrię tego modelu na stronie producenta. Może jeszcze raz się zastanów nad wyborem roweru, gdyż może po prostu on się dla Ciebie nie nadaje?

Z drugiej strony, to rower crossowy, a nie MTB - zatem aż tak bardzo nie bałbym się zagrożeń dla krocza z powodu bliskości ramy (przynajmniej nie aż tak bardzo, jak konsekwencji zniszczenia sobie kolan). Na rowerze crossowym raczej nieczęsto będziesz lądował awaryjnie klejnotami na rurze, pewnie nie zdarzy się to nigdy. 

Ja polacałbym raczej 19", więc na razie masz 1:1. 😉