Skocz do zawartości

Kiedy zmieniać łańcuch nowy przy metodzie trzech łańcuchów?

leszek_r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nowy rower i chce po raz pierwszy w życiu użyć metody 3-łańcuchowej. Kiedy mam zmienić łańcuch na nowy. Mam teraz 500 km przebiegu. Mam dostęp do przymiaru, ale jeszcze go nie mierzyłem. Czy mogę zmieinć wtedy jak na przymiarze będzie 1 albo 0,75 czy to będzie za późno?

Opublikowano

Czytałeś w ogóle na czym polega "jazda na 3 łańcuchy"?  Po treści wpisu wnioskuje, że nie. Co 1000 km zmieniasz łańcuch a nie jak przymiar coś pokaże.

Opublikowano

Tak, tylko łańcuchów jeszcze nie posiadam. Zastanawiam się kiedy je nabyć wolałbym poczekać chwile :)

Opublikowano

Lipna metoda. Najlepiej śmigaj do wyciągnięcia łańcucha 0,5 % i do kosza wtedy zapodajesz nowy łańcuch. Oczywiście po drodze dbamy o łańcuch ma być czysty i nasmarowany .Interwały dobierasz w zależności od pogody i syfu po jakim jeździsz oraz przebiegu. Tyle w telegraficznym skrócie.

Opublikowano

W jaki sposób zmierzyć rozciągnięcie 0,5%? Przymiar tego nie pokaże, mierzenie suwmiarką od środków daje jakieś 0,5 mm błędu czyli prawie 0,5 %.

Opublikowano

Zależy jaki przymiar. Niektóre pokazują zużycie 0,5%. Suwmiarka jak ma 0,5mm błędu to chyba jakaś plastikowa ze sklepu z zabawkami. Typowa dokładność jest przynajmniej rzędu 0,1mm. dużo zależy os klasy urządzenia i konstrukcji noniusza. Owszem cyfrowe potrafią pokazywać odczyty nawet do 0,01mm ale to i tak jest bez sensu, bo dokładność odczytu jest lepsza niż dokładność pomiaru :) .

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, leszek_r napisał:

W jaki sposób zmierzyć rozciągnięcie 0,5%? Przymiar tego nie pokaże, mierzenie suwmiarką od środków daje jakieś 0,5 mm błędu czyli prawie 0,5 %.

Polecam taki przymiar: https://allegro.pl/oferta/przymiar-lancucha-unior-8936502926

Wg. Uniora:

do 10 rzędów

> 0,6% do wymiany
< 0,6% OK

11 i 12 rzędów

> 0,5% do wymiany
< 0,5% OK

Dodam jeszcze od siebie. Miałem klasyczny przymiar z blachy. Dla 10s działał ok. Zmieniłem rower na 11s no i regularnie mierzyłem. Nic nie wpadało. Byłem oczarowany trwałością napędu 11s. Niestety radość trwałą do czasu aż mi zmierzyli łańcuch w serwisie i wymieniłem łańcuch razem z kasetą. Okazało się, że przymiar nie wpadał do bo był ciut za gruby dla 11s. żeby wpadł musiałem go wciskać ;) 

Edytowane przez eathan
Opublikowano
3 godziny temu, leszek_r napisał:

To mierz od krawędzi z dokładnością 0.05 mm

Poza tym jakie to będzie miało znaczenie? Przykładasz trzy łańcuchy i bierzesz najkrótszy.

Opublikowano

Wszystko zależy czym mierzysz i według jakiej metodologii . Jak pomiaru dokonujesz na kilku ogniwkach  zabawkową suwmiarką z plastiku to fakt - lepiej nie mierzyć.  Ale jak już zrobisz to precyzyjnym "aparatem" na przestrzeni kilkunastu ogniw to wtedy ma to sens. Po za tym ja przed założeniem nowego łańcucha dokonuję pomiaru ile na "starcie " ma długości i potem to konfrontuje z późniejszymi odczytami.  Z łańcuchami jest jak z rosyjską ruletką . Ten sam model z różnej partii może diametralnie się różnić . Raz np na jednym zrobimy do uciągnięcia w granicach 0,7 %  ponad 6000 km a innym razem już po 3000km ma 1 %.