HectorZKS Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Witam, na forum dostałem się kiedyś dzięki „lenegdarnemu” już Tribanowi 100. Postanowiłem spróbować MTB i zakupiłem pomarańczowego Fishera na kołach 26 w atrakcyjnej cenie. Miałem już go nawet sprzedać, brakowało zwinności charakterystycznej dla rowerów szosowych (wiem, ze Triban to raczej „upośledzona szosa :)), jednakże po bliższym zapoznaniu się ze swoim sprzętem i zasięgnięciu opinii świetnego serwisanta postanowiłem dać mu 2-gą szansę. Nie jestem wybitnym ekspertem w dziedzinie komponentów, wiec wymienię to co potrafię i nosi widoczne oznaczenie. Rama - Gary Fisher MT.TAM, prawdopodobnie ma swoje lata w stanie całkiem dobrym, brak rozmiaru, lecz przy moich 185 i dłuższemu mostkowi jest okej Amortyzator - Manitou r7 80 Super TPC, mój pierwszy amor powietrzny, wiec nie jestem w stanie wystawić obiektywnej oceny, choć brakuje mi możliwości blokady z poziomu kierownicy Obręcz przód - Mavic 517, 17mm - delikatna centra do wyprostowanie, wręcz niezauważalna zważywszy na jej wiek Obręcz tyl - Mavic 618, 17mm - tu były większe problemy, delikatne bicie góra dół, zniwelowane ale będzie walka zimą nad rewiatlizacją Piasty - Shimano Deore XT FH-M750 Szprychy - B/D, z pewnością 32 🙃 Hamulce - Deore LX, V Brake, zdjęcie poniżej jeśli ktoś jest w stanie rozpoznać model to może się pochwalić, działają bardzo przyzwoicie Kaseta - Shimano HG? 11-32 9 speed, z pewnością starszy model 7x 8x, - będzie wymieniona, postaram się zreszta założyć osobny temat odnośnie kasety o której myślę Łańcuch - Również retro HG-73 9 speed, przebieg nieznany, 1cm wyciągnięty - W jego miejsce mam już KMC X9.93 Przerzutka tył - Shimano Deore XT rd-M750 9 speed - działa bez zarzutu, do wymiany jedynie dolne kółeczko Przerzutka przód - Shimano Deore XT fd-M750- bez zarzutu Korba - Shimano Deore XT M-770 44-32-22, przy okazji wymiany napędu również zębatki zostaną wymienione, próbowałem znaleźć oryginalne, ale poza 22t cena poraża, przylecą chińskie Motsuvy, mam nadzieje ze nie stracę nic na płynności. Zdjęcia poniżej, jeśli byłby ktoś zainteresowany tarczami to zapraszam Kierownica - Ritchey Rizer Comp, myśle nad wymiana na prostą Stery - B/D Mostek - F-SA SLK 130 Gripy - B/D - w drodze chińskie, niebieskie pianki Klamkomanetki - Shimano Deore XT ST-m750 Siodełko - Selle Royal Mach - w planach Chińczyk z otworem anatomicznym, ale w rozsądnej wadze, bez 100g szaleństw Sztyca - BBB srebrna, nie rozbierałem i nie mam pojęcia jaka długość - wymienię na czarną, z czystej estetyki Pedały - dwustronne BBB - również zmiana na zwykle platformy może Dartmoor cookie lub candy, sprzedam za grosze Opony - Continental Race King 2.0 zwijane, nigdy się na tym modelu nie zawiodłem, znikomy przebieg Suport - HT2, Shimano, nie przybliżę modelu, brak oznak zużycia nic nie strzela Dętki - B/D Chyba przybliżyłem większość części. Rower używany w turystyce, większych gór czy stricte tras XC nigdy prawdopodobnie nie uświadczy, w 90% poruszam się po asfalcie, z rzadka zjeżdżam do lasu. Próbowałem wymienić na jakiegoś podstawowego gravela ale bezskutecznie, wiec narazie zostaje ze mną, chyba ze ktoś będzie mieć ciekawa ofertę 🙃 Zważywszy na zaawansowanie wiekowe części stan uważam za bardzo dobry, jeśli nie zostanie sprzedany w styczniu przejdzie pełen serwis wszystkich elementów i wymieniony zostanie napęd, który sukcesywnie kolekcjonuję. Za wszystkie niedoróbki i nieścisłości serdecznie żałuje i obiecuję poprawę 1
Rekomendowane odpowiedzi