DitlenekKrzemu Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 No dzień dobry wszystkim. Jakieś 4 godziny temu chciałem wybrać się z kolegami pojeździć trochę rowerami po mieście, jednak pojawił się pewien problem. Mianowicie, kiedy próbuje wrzucić z tyłu bieg z 1 na 2, 3 i tak dalej, to wrzuca się tylko 2 a na resztę... Eee... Nie reaguje? Wie ktoś czym to może być spowodowane? Bo do wczoraj wszystko działało ładnie pięknie, a teraz deczko lipa, no a na 2 nie będę jeździł. Moja manetka to coś takiego jak Shimano St-ef40-7r, przerzutka Shimano Altus, nie bardzo wiem jaka dokładnie. Poniżej umieszczam film, gdzie mój problem został nagrany.
elmapeto Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Jeśli przerzutka nie reaguje na ruchy manetki to pierwsze co trzeba sprawdzić to linka. Napięcie, pancerz.
zenobek Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Też mi to chodziło po głowie, ale raczej pancerz nie zatyka się z dnia na dzień. To raczej byłby proces bardziej rozciągnięty w czasie. (wyjątki się zdarzają). WYDAJE mi się, że problem raczej jest z samą manetką.... A jak stan samej przerzutki? 1
elmapeto Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Jesli nie linka. Rozkręć manetkę i wszystko będzie jak na dłoni.
DitlenekKrzemu Opublikowano 1 Września 2020 Autor Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) 4 godziny temu, elmapeto napisał: Jesli nie linka. Rozkręć manetkę i wszystko będzie jak na dłoni. Z rozkręceniem manetki był wczoraj hardcore, więc może też mi powiecie, co ja tam mam zrobić. Jak już odkręciłem wszystkie śrubki, to ten kloc dalej się otworzyć nie chciał. Czy to może być przez to duże metalowe (???) coś? I jeśli tak, to jak to odkręcić? Jak wrócę do domu to sprawdzę jeszcze te linki, a nuż nie trzeba będzie nic rozkręcać 10 godzin temu, zenobek napisał: Też mi to chodziło po głowie, ale raczej pancerz nie zatyka się z dnia na dzień. To raczej byłby proces bardziej rozciągnięty w czasie. (wyjątki się zdarzają). WYDAJE mi się, że problem raczej jest z samą manetką.... A jak stan samej przerzutki? Przerzutka to prawie nowa, niedawno wymieniona, wygląda jeszcze bardzo przyzwoicie (pomijam jednak to, że na moich zębatkach (i w zasadzie nie wiem, czy wolnobieg, czy kaseta) z tyłu jest 7 przełożeń, a wchodzi tylko 6, ponieważ jak z piątki wrzuciłem na 6, to nic się nie działo, a jak z 6 na 7 to miałem 6. Tutaj jednak rabanu bym nie robił, 6 biegów zdecydowanie wystarcza). Kolejna edycja, tutaj mój rower mozna znaleźć: https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb/hexagon-x2-disc-2017?gclid=Cj0KCQjwv7L6BRDxARIsAGj-34oD3U5uiACYA44aFfjVOM_6IcQTx3Uk-kUrf1TbdrSkamx7M9PXfU8aAi0uEALw_wcB Edytowane 1 Września 2020 przez DitlenekKrzemu Dopisek do przerzutki
Łza Włóczynutka Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) Na filmie widać, że śrubka do regulacji napięcia linki jest wykręcona na maxa. Na moje oko (filmik + opis) linka jest za luźna i od tego trzeba by zacząć. (mogłą się poluzować śrubka mocująca linkę do przerzutki lub rozciągnąć). IMHO najpierw trzeba napiąć linkę: całkiem ją zdemontować, nasmarować odcinki, które pracują w pancerzu. wkręcić tą śrubkę na manetce, założyć i napiąć linkę następnie wyregulować przerzutkę. Manetek raczej się nie rusza, chyba że już wszystko inne jest sprawdzone i dalej nie działa. Niegłupie jest też wymienienie całej linki i wszystkich odcinków pancerza. Czasem w coś się uderzy i wizualnie tego nie widać, ale pancerz blokuje gdzieś linkę i to też może być przyczyną problemów. Edytowane 1 Września 2020 przez Łza Włóczynutka 1
DitlenekKrzemu Opublikowano 1 Września 2020 Autor Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) A czy warunki atmosferyczne mogłyby mieć na to jakiś wpływ? Ostatnio pada dużo i często, a przedwczoraj jechałem właśnie podczas całkiem niezłej ulewy. Może tam coś napadało do środka, czy to owej manetki, czy pancerzy? Chyba, że to kompletnie nie ma nic wspólnego. Tak btw, to czy do smarowania linki nada się taki smar? Ponieważ aktualnie mam pod ręką tylko taki, inny musiałbym kupić. Edytowane 1 Września 2020 przez DitlenekKrzemu
elmapeto Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Wilgoć ma znaczenie. Pancerz potrafi zardzewieć w środku. Łt do tego celu bym nie polecił. Raczej kilka kropli oliwki do łańcucha. 1
DitlenekKrzemu Opublikowano 2 Września 2020 Autor Opublikowano 2 Września 2020 No nic, spróbuję ogarnąć rower sam, jeśli się nie uda, to po prostu postaram się poszukać kogoś, kto rowery naprawia, może nie weźmie dużo za takie coś. Tak czy owak, dziękuję wszystkim za pomoc.
Łza Włóczynutka Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 Tak, wilgoć ma znaczenie - razem z nią mogły się przedostać do pancerza jakieś drobiny, czy nawet jakiś piasek i utrudniają ruch linki w pancerzu. Ja smaruję linkę co jakiś czas zwykłym olejem silnikowym. Można też olejem do łańcucha. Fabrycznie chyba są przesmarowane jakimś lekkim smarem stałym, coś w rodzaju wazeliny.
GeraltRogerEryk Opublikowano 11 Września 2020 Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) No nie wiem Edytowane 11 Września 2020 przez GeraltRogerEryk
Rekomendowane odpowiedzi