Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) . Edytowane 14 Stycznia 2021 przez Gość
Łukasz_P Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 A Ty nie masz Protone? On w zasadzie jest takim areo. Ja generalnie teraz przymierzam się do HJC Furion 2.0. Ładny, lekki i areo. Nie ma MIPS i co z tego? Dużo osób twierdzi, że to tylko chwyt marketingowy. Jakoś Lotto Soundal jeździ w ich kaskach i jakby faktycznie było mniej bezpieczne, to ekipa z Pro Tour’u raczej by w to nie szła. Brałem pod uwagę też Abus Gamechanger, ale wykonanie pasków mocno mnie odrzuciło.
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) 50 minut temu, Łukasz_P napisał: Ty nie masz Protone? No mam. 😁 Mam też kask Bontrager Circuit MIPS, którego używam już tylko do MTB. Protone jest kaskiem mega wygodnym, lekkim, przewiewnym i totalnie uniwersalnym i w kategorii "kask do zastosowań wszechstronnych" pozostanie numerem 1, ale czasem zastanawiam się czy nie chciałbym od czasu do czasu na jakieś płaskie ściganki czegoś bardziej ortodoksyjnego. Nawet, z racji rzadkiego zastosowania zapewne, myślałem o czymś z niższej półki cenowej - na przykład Force Orca: https://forcebike.pl/sklep/kask-force-orca-team-edition-czarny-rozmiar-s-m/ Pytanie tylko, czy przy Protone w ogóle odczułbym różnicę. Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Gość
Łukasz_P Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Chcesz coś taniego oreło, to bierz Ekoi AR14. https://racing.ekoi.com/pl/recherche?submit_search=&shop=racing&orderby=name&orderway=asc&search_query=ekoi+ar14
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 4 godziny temu, Łabędź napisał: Jak w tytule - pytanie o kaski aerodynamiczne. Czy jest sens brania ich pod uwagę dla amatorskich zastosowań? Profity polegające na zaoszczędzeniu paru watów i sekund rekompensują ubogą wentylację? A może gorsza wentylacja to atut na chłodniejsze miesiące? Zapraszam do dyskusji i opinii, zwłaszcza osoby, które postanowiły skorzystać z kasków aero. Ja mam Casco SpeedAiro i wentylację ma bardzo dobrą. Do tego, co jest chyba ewenementem, ma siatkę na owady - stalową. Dokupiłam też przezroczystą osłonę na chłodniejsze dni, którą zakłada się na otwory wentylacyjne. Na profity watowe nie patrzyłam, ale kask ten przypomina kask Luka Skywalkera i tym podbił moje serce. Do tego jest lekki i bardzo wygodny, a szyba fotochromatyczna robi robotę. Można też kupić szyby w różnych kolorach albo jeździć bez niej (z racji na Star Wars, dokupiłam do niego pomarańczową szybę, ale jeżdżę głównie w fotochromatycznej). Podczas jazdy w prosty sposób można też szybę założyć na kask. Kask ten posiada też bardzo fajne zapięcie. Cena nie jest niska, ale gdy obecny się zużyje, to kupię drugi identyczny. klik
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Sziva napisał: przypomina kask Luka Skywalkera Faktycznie, niezła rebelia! 😉 Wygląda super!
Mr. M Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Ja nie mogę się oprzeć skojarzeniom ze StarWars gdy patrzę na Giro Aerohead, co prawda to kask czasowy, ale jednak Test przeprowadził kiedyś Cycling Weekly, ale kask to kask, moim zdaniem trzeba mierzyć, generalnie najmniejszy opór zawsze wygeneruje...łysa głowa w drugiej kolejności kask czasowy, pod warunkiem, że głowa będzie zawsze trzymana w prawidłowej pozycji. Kask aerodynamiczny bez żadnego ogona z tyłu jest bardziej uniwersalny, moim zdaniem najlepiej spisze się taki, który jest bardzo kompaktowy i najmniej odstaje od głowy na szerokość. I mimo wszystko jest trochę wentylowany. Ja wziąłbym pod uwagę MET Trenta i Kask Utopia. Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Mr. M
Gość Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 8 godzin temu, Mr. M napisał: MET Trenta i Kask Utopia Ale to już topowe egzemplarze i zdecydowanie nie chcę teraz tyle wydawać na gadżet, który wykorzystywany byłby sporadycznie. Jednak Kask Protone jest podstawowym wyborem na 90% moich typowych jazd. Generalnie, gdybym nie wybrał Protone, to na pewno wpadłby owy MET w takim malowaniu: Ale na ten moment to niemożliwe. No, chyba że odsprzedałbym Protone'a i przerzucił się na METa. 😉
Rekomendowane odpowiedzi