Skocz do zawartości

Sztywny 29er

Ireneusz Maśliński

Rekomendowane odpowiedzi

Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Tu jest dział dla całkowitych sztywniaków jak rozumiem czyli także sztywny widelec. Właśnie taki mam od wczoraj ?. We wrześniu zeszłego roku kupiłem Genesis impact 4.0. 29er. Przejechałem nim nieco ponad 3 tys. km. Fajny, mocny, wszędzie wjedzie, ale ciężki jak traktor - 14 kg. Mam też szosówkę, dlatego za każdym razem jadąc na dwudziestce dziewiątce tęskniłem za lekkością szosówki. Dlatego wpadłem na pomysł dania karbonowego widelca. Chciałem to wypróbować, bo zastanawiam się jaki powinien być mój rower docelowy. Te które mam traktuję jako balony próbne. Przedtem jeździłem tylko na krosowych. Dziś zrobiłem na nim około 60 km, dużo po szosie, ale też trochę po lesie no i uważam, że to był dobry pomysł. Jest znacznie lżejszy, stał się bardziej wyrywny a w wielkopolskim  terenie daje sobie radę właściwie tak samo. Zastanawiam się czy to nie będzie moja konstrukcja docelowa, tylko oczywiście coś z trochę wyższej półki. Taki dobry 29er z karbonem w przodzie może ważyć coś 8 - 9 kg czyli prawie tyle co całkiem niezły szosowy, a przy tym dobrze radzący sobie w terenie. Podoba mi się to, chyba że jakiś Gravel z możliwością założenia opon tak 40C. Co o tym myślicie? 

Opublikowano

Fajny pomysł i też o tym myślę. Ten sztywny z przodu to już karbon czy dopiero projekt? Jak jest to jaka gruba 29 wchodzi? 

Ireneusz Maśliński
Opublikowano (edytowane)

Chiński karbon, rura też karbon. 

Edytowane przez Ireneusz Maśliński
Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Ten widelec jest specjalnie do 29era. Spokojnie wszystkie opony tam wejdą. W tej chwili mam 2.0.

Opublikowano

Witam.Możesz podać jakiś link do tego widelca? Mój amor zepsuł się i jeżdżę na sztywno.Po wielu godzinach spędzonych na leśnych drużkach stwierdzam,że spokojnie mogę dać sztywniaka. 

Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Ja go kupiłem przez aplikację Geek na androidzie. Są tam różne typy. Jak zainstalujesz to sobie poprzeglądasz. Ja już sporo z tamtąd kupiłem różnych rzeczy nie tylko do roweru. Np. kilka strojów rowerowych bo ceny mają mega fajne. 

Screenshot_20170409-212839.png

• Pomógł 1
Opublikowano

Kurcze szkoda że nie widziałem tej rozmowy wcześniej. Właśnie składam sobie coś takiego jak Masz Ty. na ramie Genesis. I sztywny widelec z alu już do mnie jedzie, a mógł być karbon. 
Chciałem zapytać jak 29" na sztywnym widelcu dają radę na korzeniach? jest szansa na takim sprzęcie przejechać jakiś maraton mtb?

Opublikowano

Masa ludzi jeździ maratony na sztywnych widelcach więc nie widzę problemu.

Opublikowano

Dziękuję kolego. Faktycznie fajne ceny w tym sklepie.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wygląda ciekawie. Mocowanie na hamulce tarczowe?

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja śmigam na widelcu Force'a i jestem zadowolony :) rower w porównaniu do amortyzatora to torpeda :D

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.04.2017 o 00:08, Yan napisał:

Ciekawy ten widelec

no właśnie znalazłem coś podobnego i miałem zapytać czy już może ktoś coś takiego montował albo zna tą firmę lub ma zamontowany i używa

http://allegro.pl/mosso-m5fcb-karbonowy-widelec-540-g-bialy-i6680270452.html

http://allegro.pl/500g-sztywny-widelec-mtb-full-carbon-26-29er-i6763535594.html#thumb/5

bo właśnie myślę nad zmianą a cena tych widelców jest w zasięgu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ireneuszu Maśliński dzięki Twojej informacji o istnieniu aplikacji Geek właśnie zainstalowałem ją na komputerze tak jak napisałeś są tam ciekawe rowerowe propozycje w bardzo atrakcyjnych cenach , daje Tobie zielone serduszko :) 

000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000zs.jpg

• Pomógł 1
Opublikowano

@Jerzy Drugi link osobiście odradzam. Sprzedający jest osobą prywatną i sprzedaje widelce które kosztują 55 USD za 650 PLN ... Szukałem informacji na necie odnośnie karbonowych widelców z Chin i poza opiniami żeby im nie ufać nie ma twardych dowodów. Często się przewija że mostki, kierownicy czy nawet same ramy mają wady ale ogólnie widelce mają raczej dobrą opinie na internecie. Przymierzam się do zakupu https://pl.aliexpress.com/item//1000002509056.html cena i opinie są dobre więc warto zaryzykować.

Opublikowano

A jednak w internecie można wszystko znaleźć tylko trzeba dobrze poszukać. Raczej zostanę przy widelcu Force 29.

Opublikowano

Czy to jawa czy sen węglowe widelce za 55 US $ :)

0000000000000000java.jpg

Opublikowano (edytowane)

Miałem ochote na sztywny wideł z prc ale trafiłem dzisiaj na Accent CX-One w carbonie pod tarcze 160 w czarnym macie i taki sobie zamowilem w PL wiec jak dojdzie caly i zdrowy dam cynka jak to siadło. Bedzie to trochę eksperymentalny zabieg bo zamontuje w nim kolo 26" a ten jest pod 28/29er. Powód jeden, odległość od osi do biezni przy 26" sztywniaku zabija geometrie.

b3e8e93e6650226agen.jpg

Takie cudenko 9_9

Edytowane przez Eldo