SpiDeReK_81 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Witam Mam problem .. u syna w rowerze - stary Kross Hexagon wolnobieg w trakcie pracy kołysze się - tak jakby był krzywy .. Poniżej link do krótkiego filmiku. Czym to jest spowodowane ? tylko wymiana ? czy można coś z tym zrobić ? z góry dzięki za odpowiedź LINK do filmu
elmapeto Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Nie mogę filmu odpalić, ale tanie napędy mają taką przypadłość . Falują nawet nowe. Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez elmapeto 1
SpiDeReK_81 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2020 ok dzięki .. zauważalne to jest w momencie braku pedałowania Wrzucam Filmik w inne miejsce jeszcze .. może teraz zadziała VIMEO LINK
SpiDeReK_81 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Jak w temacie Będę wdzięczny za podpowiedź którym dokładnie kluczem mogę to odkręcić - nie chce kupować i później okaże się że to nie ten
raven Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) klucz do wolnobiegów nie do kaset, chociaż w tych czasach, to może to i to samo Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez raven
Accent_Szaj Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 3 godziny temu, raven napisał: chociaż w tych czasach, to może to i to samo Dobrze piszesz,to nie to samo https://allegro.pl/oferta/klucz-do-wolnobiegu-shimano-hartowany-hl-j11-5171228137?utm_medium=app_share&utm_source=facebook 5 godzin temu, SpiDeReK_81 napisał: Wrzucam Filmik w inne miejsce Dalej lipa Domyślam się że wolnobieg faluje. Przy wolnobiegu wymiana jest dziecinnie prosta. W/W kluczem odkręcasz i przyklrecasz nową
elmapeto Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Ja jednym odkręcam i wolnobieg i kasetę. Od zawsze . Jaka jest różnica?
raven Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) wolnobieg ma szersze rowki, więc klucz ma szersze wypustki kluczem do wolnobiegu nie odkręcisz kasety, bo po prostu nie wejdzie w drugą stronę podobno się da, w internetach różnie piszą, dawno nie widziałem już wolnobiegu żeby sprawdzić przy regularnym serwisowaniu może się i da odkręcić, ale skoro w kasetowym kluczu wypustki są węższe, będzie większy luz przy jakimś zapieczonym wolnobiegu coś może objechać i się zniszczyć Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez raven
elmapeto Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Dzięki. Zawsze myślałem, że są takie same , bo używam jednego i nigdy mnie nie zawiódł ani przy kasecie, ani wolnobiegu.
kaido2 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 29 minut temu, elmapeto napisał: Ja jednym odkręcam i wolnobieg i kasetę. Od zawsze . Jaka jest różnica? Wolnobiegu Suntora, Sunrace i wielu innych chińskich klonów Shimano tym kluczem nie odkręcisz. 17 minut temu, raven napisał: kluczem do wolnobiegu nie odkręcisz kasety, bo po prostu nie wejdzie Zdarzają się tanie klucze które mają problem tak jak z wolnobiegami jak i z kasetami. Ja mam jeden klucz Bike Handa pod standard Shimano do kaset jak i wolnobiegów. Klucz tu i tu wchodzi lekko i ciasno, nie ma żadnych luzów. 6 godzin temu, SpiDeReK_81 napisał: ok dzięki .. zauważalne to jest w momencie braku pedałowania Krzywa ośka. Oś qr do wymiany.
SpiDeReK_81 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) 14 minut temu, kaido2 napisał: 46 minut temu, elmapeto napisał: Wolnobiegu Suntora, Sunrace i wielu innych chińskich klonów Shimano tym kluczem nie odkręcisz. Właśnie mam jeden klucz do wolnobiegu niby st. Shimano i niestety za mały - ma 22 mm średnicy Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez SpiDeReK_81
Accent_Szaj Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 2 godziny temu, SpiDeReK_81 napisał: mam jeden klucz do wolnobiegu niby st. Shimano i niestety za mały - ma 22 mm średnicy No to pewnie masz kasetę nie wolnobieg, ale niestety za falowanie odpowiada bębenek i wymiana kasety nic nie da. Dodatkowo będziesz potrzebował jeszcze bacik.
zenobek Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 12 godzin temu, Accent_Szaj napisał: No to pewnie masz kasetę nie wolnobieg Epoch LY-1007KF (na zdjęciu) to wolnobieg a nie kaseta. Może oni mają jakiś specyficzny klucz... Albo musisz zdemontować ośkę, żeby ten za mały klucz wszedł we właściwe położenie...
Accent_Szaj Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 26 minut temu, zenobek napisał: Epoch LY-1007KF Teraz wyświetla mi i zdjęcia i filmik. No faktycznie dziwnie to wygląda. Może @SpiDeReK_81 Tak jak piszę zenobek potrzebujesz specjalnego klucza. Najlepiej podejdź do serwisu z kołem, odkrecą Ci to na poczekaniu
zenobek Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 4 minuty temu, Accent_Szaj napisał: potrzebujesz specjalnego klucza. Bardziej prawdopodobne jest to, że @SpiDeReK_81 nie zdemontował osi i próbował założyć klucz na wielowypust widoczny na zdjęciu. Pewnie jak zdemontuje oś ukaże się w pełnej krasie mniejszy wielowypust, który służy do demontażu wolnobiegu. Na zdjęciu LY-1007KF wygląda to standardowo......
Accent_Szaj Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 @zenobek ale zgadujemy . Tak czy siak na filmiku ma wszystko krok po kroku
zenobek Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Tak! Zgadujemy! Mamy naprawdę mało danych wejściowych i tylko to nam pozostało.....
SpiDeReK_81 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Panowie dzięki - zdejmę ośkę jak mówi Zenobek - zdjąłem koło żeby Ew dokupić narzędzia i jeszcze skorzystać z pogody i pojeździć - ale teraz już wszystko wiem. czuje duże frajdę z nauki serwisu tego roweru. jeszcze raz dzięki ! Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez SpiDeReK_81
kaido2 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 8 godzin temu, zenobek napisał: Bardziej prawdopodobne jest to, że @SpiDeReK_81 nie zdemontował osi i próbował założyć klucz na wielowypust widoczny na zdjęciu. Ale do odkręcenia wolnobiegu wcale nie trzeba rozkręcać i wyjmować osi. 9 godzin temu, zenobek napisał: Epoch LY-1007KF To jest klon Shimano, więc z pasowaniem klucza Shimanowskiego może tu być różnie.
zenobek Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 26 minut temu, kaido2 napisał: do odkręcenia wolnobiegu wcale nie trzeba rozkręcać i wyjmować osi. I tak i nie! To zależy jaki masz klucz. Jak klucz jest krótki i z małą dziurą to żebyś się zsikał bez wyciągnięcia osi nie odkręcisz. Są takie (długie), że faktycznie nie trzeba jej wyciągać. Tutaj wyciągnięcie będzie bezpieczniejsze bo będzie można zobaczyć co kryje się w środku i czy ten szimanowski będzie w ogóle odpowiedni.
kaido2 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Wszystkie klucze mam krótkie ( takie jak podlinkował Accent) pod klucz serwisowy lub 24 i odkręcam nimi każde Shimano niezależnie czy to jest kaseta, czy wolnobieg. W przypadku wolnobiegu - bez rozkręcania osi. Suntoury, Mallardy i Sunrace jak i chińskie klony również rozkręcam krótkimi kluczami pod serwisowy bez ruszania piasty, niezależnie, czy to jest 6, czy 7. W przypadku 5 wiadomo piasta jest krótsza co oczywiste i również nie ma problemu. Problem leży w narzędziach, jak ktoś kupi jakieś g po taniości to jest problem ze dopasowaniem o wytrzymałości tego już nie wspominając. Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez kaido2
Rekomendowane odpowiedzi