xsnailx Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Ponieważ po paru latach nieobecności wróciłem na Polskie szosy to i postanowiłem wymienić wysłużonego Looka 566 na coś lżejszego. W założeniu nowa maszyna miała bezproblemowo znosić warunki codziennej eksploatacji (w tym dojazdów np. do pracy) oraz ważyć mniej niż 6 kg.– a że nadarzyła się okazja by nabyć ramę Schmolke KOM, której katalogowa waga wynosi 795 gramów to nie zastanawiałem się długo. Niestety nie ma róży bez kolców i okazyjna cena okupiona była porysowaną powłoką lakiernicza na dolnej rurze ramy – nie stanowiło to jednak szczególnego kłopotu. Istniejący lakier został zeszlifowany, rama oczyszczona i odtłuszczona a następnie za pomocą farby akrylowej wykonano malowanie motywów związanych z moim ulubionym zespołem muzycznym – Behemoth W kolejnym etapie prac rama powędrowała do lakiernika, który pokrył ją trzema warstwami lakieru bezbarwnego. Dwie pierwsze zawierają metalizowany proszek, który tworzy efekt mieniących się kolorów, trzecia warstwa natomiast ma charakter zabezpieczający przed zadrapaniami i odpryskami. Po polakierowaniu rama „utyła” do 815 gram, co podniosło poprzeczkę dla pozostałych komponentów. Finalnie wyszło jak poniżej: SPECYFIKACJA: Rama: Schmolke KOM Rozmiar ramy: 51 Piasty: Bitex Raf9 + Rar10 Obręcze: Light Bicycle AR46 Szprychy + nyple: Pillar Mega Lite SS + Nyple Alu Stery: Fsa + pokrywa slamthatstem Tuleje pod mostkiem: FSA Carbon Hamulce: Ax Lightness Engage Gavial Pancerze: Jagwire link Support: Token Ninja bb86 na oś 30 mm Korba: Incolor Skypivot Blaty: Incolor Skypivot 52/36 Pomiar Mocy: Sigeyi Axo Pedały: Keywin CRM Titanium + wymienione śruby na tytan, nakrętki na aluminium Łańcuch: KMC X10 Sl Sztyca: Darimo T1 Loop Seat post Mostek: Darimo IX2 Stem Kierownica: Darimo Ellipse Road Zacisk podsiodłowy: Darimo Sub4 Opony: Grand Bois Cerf Extra Legere 26 mm Dętki: Tubolito Road Opaski na obręczach: Continental Koszyki na bidon: Carbonworks + śruby aluminiowe Top Cap: Schmolke Przerzutki: Sram Red 10s Klamkomanetki: Sram Red 10s Owijka: Piankowa + Babolat VS Pro Linki: Shimano Dura-Ace Zaciski Kół: Token, zakręcane z tytanową osią Kaseta: Recon tytanowa 11-27, 10 Biegów Waga obecnie - 5,75 kg / na nowych kołach i korbie 4.995 kg 😉 Edytowane 19 Maja 2022 przez xsnailx 9
jack78 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Wynik piękny.Koszty podliczyłeś? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
xsnailx Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Niestety, kosztów nie liczyłem...
Chino Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 😱wow, ale maszyna, masa egzotycznych części, łącznie z ramą, gratulacje. Niezły sprzęt na dojazdy do pracy 😂.
IOO Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Piękny, ja bym tu jeszcze widział blaty na jakimś ażurowym pająku jak np w Cannondale.
xsnailx Opublikowano 1 Września 2020 Autor Opublikowano 1 Września 2020 12 godzin temu, Chino napisał: 😱wow, ale maszyna, masa egzotycznych części, łącznie z ramą, gratulacje. Niezły sprzęt na dojazdy do pracy 😂. No nie tylko do pracy, srednio robie ok 400 km tygodniowo z czego polowa to praca reszta okoliczne Beskidy 2 godziny temu, IOO napisał: Piękny, ja bym tu jeszcze widział blaty na jakimś ażurowym pająku jak np w Cannondale. Poniewaz okres oczekiwania na korby skypivot jest dlugi to ta chyba trafi do czasowki a tutaj w planach jest clavicula se z pomiarem w osi + blaty extralite - lub kcnc cobweb jak kiedys sie zdecyduje na oval 😉 no i przez zime kola na podjazdy w oparciu o szprychy berd-a 1
xsnailx Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Opublikowano 19 Maja 2022 ok, w końcu waży już mniej niż 5 kg z zębatkami extralite i nowymi kołami: felgi Farsports ~215g każda BITEX RAR9 + Novatec A291SB Superlight + dt aerolite do tego szytki VITTORIA Corsa Speed 23 mm: - wybór piasty i szytki celowy, Mam jeden podjazd, który przekracza miejscami 33,5% i bałem się, że muszę użyć proporcji napędu 1:1, których nie obsługuje już extralite, prawdopodobnie szło by zbić kolejne 70 g lub więcej za pomocą szytek Tufo <165 lub torowych, ale potrzebuję niezawodności przy słabej jakości nawierzchni na niektórych uphillach. ps. do codziennej jazdy wjechała kolejna maszyna ale o niej będzie osobny temat 2
Rekomendowane odpowiedzi