Skocz do zawartości

Schmolke KOM - szosa sub (6) 5 kg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ponieważ po paru latach nieobecności wróciłem na Polskie szosy to i postanowiłem wymienić wysłużonego Looka 566 na coś lżejszego. W założeniu nowa maszyna miała bezproblemowo znosić warunki codziennej eksploatacji (w tym dojazdów np. do pracy) oraz ważyć mniej niż 6 kg.– a że nadarzyła się okazja by nabyć ramę Schmolke KOM, której katalogowa waga wynosi 795 gramów to nie zastanawiałem się długo. Niestety nie ma róży bez kolców i okazyjna cena okupiona była porysowaną powłoką lakiernicza na dolnej rurze ramy – nie stanowiło to jednak szczególnego kłopotu. Istniejący lakier został zeszlifowany, rama oczyszczona i odtłuszczona a następnie za pomocą farby akrylowej wykonano malowanie motywów związanych z moim ulubionym zespołem muzycznym – Behemoth :) W kolejnym etapie prac rama powędrowała do lakiernika, który pokrył ją trzema warstwami lakieru bezbarwnego. Dwie pierwsze zawierają metalizowany proszek, który tworzy efekt mieniących się kolorów, trzecia warstwa natomiast ma charakter zabezpieczający przed zadrapaniami i odpryskami. Po polakierowaniu rama „utyła” do 815 gram, co podniosło poprzeczkę dla pozostałych komponentów.  Finalnie wyszło jak poniżej:

SPECYFIKACJA: 

Rama: Schmolke KOM 

Rozmiar ramy: 51 

Piasty: Bitex Raf9 + Rar10 

Obręcze: Light Bicycle AR46 

Szprychy + nyple: Pillar Mega Lite SS + Nyple Alu 

Stery: Fsa + pokrywa slamthatstem 

Tuleje pod mostkiem: FSA Carbon 

Hamulce: Ax Lightness Engage Gavial 

Pancerze: Jagwire link 

Support: Token Ninja bb86 na oś 30 mm 

Korba: Incolor Skypivot 

Blaty: Incolor Skypivot 52/36 

Pomiar Mocy: Sigeyi Axo 

Pedały: Keywin CRM Titanium + wymienione śruby na tytan, nakrętki na aluminium 

Łańcuch: KMC X10 Sl 

Sztyca: Darimo T1 Loop Seat post 

Mostek: Darimo IX2 Stem 

Kierownica: Darimo Ellipse Road 

Zacisk podsiodłowy: Darimo Sub4 

Opony: Grand Bois Cerf Extra Legere 26 mm 

Dętki: Tubolito Road 

Opaski na obręczach: Continental 

Koszyki na bidon: Carbonworks + śruby aluminiowe 

Top Cap: Schmolke 

Przerzutki: Sram Red 10s 

Klamkomanetki: Sram Red 10s 

Owijka: Piankowa + Babolat VS Pro 

Linki: Shimano Dura-Ace 

Zaciski Kół: Token, zakręcane z tytanową osią 

Kaseta: Recon tytanowa 11-27, 10 Biegów

Waga obecnie - 5,75 kg / na nowych kołach i korbie 4.995 kg 😉 

p5pb19255602.jpg

p5pb19255599.jpg

p5pb19255603.jpg

p5pb19255604.jpg

p5pb19255592.jpg

p5pb19255595.jpg

Edytowane przez xsnailx
  • Lubię to! 9
Opublikowano

Wynik piękny.
Koszty podliczyłeś?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

😱wow, ale maszyna, masa egzotycznych części, łącznie z ramą, gratulacje. Niezły sprzęt na dojazdy do pracy 😂.

Opublikowano

Piękny, ja bym tu jeszcze widział blaty na jakimś ażurowym pająku jak np w Cannondale.

Opublikowano
12 godzin temu, Chino napisał:

😱wow, ale maszyna, masa egzotycznych części, łącznie z ramą, gratulacje. Niezły sprzęt na dojazdy do pracy 😂.

No nie tylko do pracy, srednio robie ok 400 km tygodniowo z czego polowa to praca reszta okoliczne Beskidy :)

2 godziny temu, IOO napisał:

Piękny, ja bym tu jeszcze widział blaty na jakimś ażurowym pająku jak np w Cannondale.

Poniewaz okres oczekiwania na korby skypivot jest dlugi to ta chyba trafi do czasowki a tutaj w planach jest clavicula se z pomiarem w osi + blaty extralite - lub kcnc cobweb jak kiedys sie zdecyduje na oval 😉 no i przez zime kola na podjazdy w oparciu o szprychy berd-a

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

ok, w końcu waży już mniej niż 5 kg :) z zębatkami extralite i nowymi kołami: felgi Farsports ~215g każda BITEX RAR9 + Novatec A291SB Superlight + dt aerolite do tego szytki VITTORIA Corsa Speed 23 mm: - wybór piasty i szytki celowy, Mam jeden podjazd, który przekracza miejscami 33,5% i bałem się, że muszę użyć proporcji napędu 1:1, których nie obsługuje już extralite, prawdopodobnie szło by zbić kolejne 70 g lub więcej za pomocą szytek Tufo <165 lub torowych, ale potrzebuję niezawodności przy słabej jakości nawierzchni na niektórych uphillach.

ps. do codziennej jazdy wjechała kolejna maszyna ale o niej będzie osobny temat :)
 p5pb22603530.jpg

p5pb22603531.jpg

• Lubię to! 2