lopez Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Witam, Kilka dni temu wybrałem sie na przejażdżkę na Coll De Rates w Hiszpani, ok 100 km, 1600 przewyższenia, polecam. Jechałem na wypożyczonym Spec Tarmac, bez większych zmian w ustawieniach - siodło było ok, pozycja i geometria od razu mi przypadła do gustu, jakbym jechał na swoim rowerze. Po ok 60km zacząłem odczuwać ból od wewnętrznej strony prawego kolana, nie mając innej możliwości jechałem pozostałe 45km, ale już delikatnie, aczkolwiek ból ciągle był, albo lekki, albo ostrzejszy, czasami całkiem znikał, szczegółnie gdy stawałem na pedałach. Rok temu miałem dokładnie taki sam problem jadąc na Prudential Ride 100 (mil), i pamiętam, że po ok 60km pojawił się dokładnie ten sam ból, w tym samym miejscu, do przrzejechania było 100, ale ostatnie 20 już tylko lewą nogą. Jeżdżąc na trenażerze (jak i poza domem) zauważyłem, że moje lewe kolano porusza się równolegle do ramy a prawe nie, jest bardziej oddalone i zwrócone na zewnątrz. Bloki mam ustawione tak aby pięta była skierowana lekko do środka, i tak jest luz więc stopa może chodzić na boki. Mam zamiar przejchechać za kilka dni 160km z podjazdami, i szczerze wolałbym uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek. Teraz pytanie co powinienem zrobić aby uniknąć tego bólu w przyszłości? Czy bloki powinni iść do wewnątrz - bliżej korby? Czy dalej od korby, tak aby stopa trochę bardziej się wyrównała z kolanem? Czy zostawić bloki jak są i po prostu pilnować się aby kolano chodziło bliżej ramy? pozdrawiam
jhartman Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Intuicyjnie - jeśli jedno kolano porusza się inaczej to wygląda na asymetrię: między długościami nóg, budową stóp, może coś z miednicą. Takie coś można próbować kompensować podkładkami pod blok (z jednej strony oczywiście). Ale może to być prozaiczny objaw zbyt wysoko ustawionego sidodełka - wtedy nieświadomie przesuwasz tyłek na bok próbując sięgnąć niżej nogą po stronie dominującej przez co samemu wywołujesz asymetrię (tutaj objawem może być np. niewygoda na siodełku ale tylko z jednej strony).Że swojego doświadczenia powiem Ci, że masz dwa wyjścia: albo bazując na radach przypadkowych ludzi z forum poprawiać coś samemu metodą prób i błędów (co pewnie zajmie dużo czasu i niepotrzebnego bólu a może i tak nie trafisz w punkt) albo wybrać się na bike fitting gdzie dokładnie obejrzą co i jak. Piszę o tym, bo sam przez to przechodziłem Pozdrawiam!
lukaszzsch Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Wczoraj sam szukałeś tu poradyA osobiście po bikefittingu uważam, że to mocno przydatna fanaberia jednak wiele ustawień poprawiających komfort jazdy poczynisz sam, słuchając dobrze sygnałów własnego ciała.Osobiście, poza odsunięciem butów bardziej na zewnątrz(czyli blok ku wewnętrznej części podeszwy - na swoim br usłyszałem, że większość problemów z kolanami wynika ze źle ustawionego q-factor) podniósłbym siodło, bo może za niska pozycja sprawia, że kolano nie ma miejsca na „ucieczkę”.
jhartman Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 I dalej szukam... Gdyby nie to, że - jak we wszystkim związanym z rowerami - fitterzy mają dużo roboty to z miejsca bym się tam udał.Racja, że robiąc to samemu można dojść do rezultatów ale może szkoda radości z jazdy na poszukiwania U mnie ból w zewnętrznej stronie kolana bf zlikwidował pochyłą podkładką z pod jednym blokiem. Sam na to nie wpadłem, choć długo próbowałem. Ale faktycznie, jeśli kolega, który zadał pytanie jest na początku swojej drogi rowerowej to faktycznie może próbować.Pozdrawiam, Jarek 1
lopez Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Dziękuję panowie. Na początku drogi może nie bo już raz "Ziemię objechałem", ale dłuższe dystanse robię rzadko. Wysokość siodła wg mnie jest ok, czy to mierzona prostą nogą i piętą, czy to po wewnętrznej stronie nogi razy 0.83 czy ile tam ma być. Teraz nie wiem na co się zdecydować, no podaliście mi dwie przeciwne rzeczy do zrobienia 3 godziny temu, jhartman napisał: Jeśli chcesz samemu kombinować to zacząłbym od przesunięcia prawego bloku trochę bardziej na zewnątrz. Oraz 2 godziny temu, lukaszzsch napisał: Osobiście, poza odsunięciem butów bardziej na zewnątrz(czyli blok ku wewnętrznej części podeszwy Więc do środka czy na zewnątrz? BF coraz częściej mi chodzi po głowie, ale aktualnie mieszkam w Londynie i cena to ok 400£ za piękny serwis z blokami, wkładkami itd. Może to rzeczywiście q-factor, podkładka zbliżyła by kolano do ramy.
jhartman Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Porada Łukasza ma sens, moja - nie Spałem jeszcze jak to pisałem. Przepraszam za zamieszanie.
lopez Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Ok, tak zrobiłem intuicyjnie po poprzedniej jeździe. Zobaczymy czy 160km noga da radę
jhartman Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Ja bym drążył dlaczego problem dotyczy tylko jednego kolana. Masz w domu trenażer, niech ktoś poobserwuje Cię z tyłu czy oba biodra tak samo się poruszają. A co do wysokości sidodełka - u mnie po fittingu w którym pozbyłem się mojego problemu przejeździłem pół roku. I nagle ból wrócił. Dlaczego? Bo kupiłem nowe spodenki, okazało się, że wkładka była ciut grubsza. Wystarczyło obniżyć siodło o 3 mm i cud - ból zniknął. Jak już próbujesz wszystkiego to może warto przed któraś jazdą obniżyć - zawsze można po kilkunastu km zatrzymać się i zmienić.Pozdrawiam PS: Jak już pisałem, niektóre zmiany są zupełnie przeciwne intuicji... U mnie na ból karku pomogło co? Wyciągnięcie podkładki spod mostka! Jak się dowiedziałem, pomogło to opaść rękom niżej przez co ramiona nie napinały się tak, jakbym próbował nimi zatkać sobie uszy.
lopez Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Obejrzałem ciekawe wideo na temat tego jak kolano powinno pracować przy optymalnej wysokości siodła i jak się zachowuje kiedy taka nie jest: Mówią też o nodze dominującej i wywołaniem asymetrii o czym wspomniał J. Co do spodenek to mam modele 3-4 producentów więc wkładki zawsze będą inne. Postaram się zacząć z niższym siodłem podczas najbliższej jazdy i zobaczymy.
CorvusCorax Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Mnie bolało kolano od wew. strony w prawej nodze. Obejrzałem jakiś filmik na YT o bikefittingu i tam zasugerowali, że ból kolan najczęściej wynika ze źle ustawionego siodełka. Podniosłem je o 5mm i pomogło.
lopez Opublikowano 1 Września 2020 Autor Opublikowano 1 Września 2020 I wybrałem się dzisiaj na wycieczkę, z blokiem bliżej korby - but dalej, również Spec Tarmac. Jadąc z wypożyczalni siodło było ciut za wysoko, ale widziałem, że prawe kolano (z przesuniętym blokiem) chodzi bliżej ramy, więc pierwszy pozytyw, opuściłemjednak później aby było wygodniej, bo lewa nie sięgała komfortowo. Zrobiłem dzisiaj 165 km, ponad 2km przewyższenia i bez bólu w prawym kolanie lewe odezwało się po ok 100 km, podobny ból jak wcześniej w prawym, ale lżejszy. Na wszelki wypadek wziąłem ibuprofen aby dojechać do końca. Być może lewy bok też potrzebuje korekcji. Siedzenie jeszcze trochę piecze, ręce trochę obolałe, ale radość z poprawy w prawym kolanie pozwala o reszcie zapomnieć. Dziękuję za porady, poprawa ogromna! 1
manfrednt Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 Wszelkie zmiany mogą powodować ból ale trzeba przyzwyczaić ciało. No chyba że coś nie tak z ustawieniem roweru ale konkretny błąd wtedy trzeba poprawić ustawienia.
Rekomendowane odpowiedzi