Caelian Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 cześć mam taki zamortyzator: Amortyzator SR SUNTOUR Raidon XC LO-R czy mogę do niego zamontowac tarczę 203 mm? wiem ze bede musiał miec adapter - ale czy oprócz tego nie ma innych przeciwwskazań?
mlgi Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Producent podaje, że dla wersji z goleniami 32mm, tarcza nie powinna przekraczać 180mm.
Caelian Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2020 to wiem, nie rozumiem tylko z jakiej przyczyny ani dlaczego? dlatego ten post...
PiotrekGT Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) 28 minut temu, Caelian napisał: to wiem, nie rozumiem tylko z jakiej przyczyny ani dlaczego? dlatego ten post... Właściwie po nic, pewnie w zamyśle było to, aby nie dostawał takiego kopa od hamulca ale przecież do 180mm też można założyć magure mt7 i będzie hamowała x-razy lepiej niż najtańsze shimano z tarczą nawet 225mm. To taki mityczny parametr który nic nie wnosi. PS. Jako ceniący się serwisant powinieneś wiedzieć takie rzeczy Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez PiotrekGT
Caelian Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2020 jak zwykle forum szajbajkowe pokazuje swoje cuda ....
Ares Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 32 minuty temu, Caelian napisał: to wiem, nie rozumiem tylko z jakiej przyczyny ani dlaczego? dlatego ten post... Chodzi o to, że większa tarcza automatycznie zwiększa siłę dźwigni na amortyzator jak i sam zacisk. Dlatego tarcze pow 180mm są dedykowane do masywniejszych w swojej budowie amortyzatorów. W spokojnej jeździe nic się stać nie musi ale większa tarcza może z czasem spowodować luzy na goleniach.
PiotrekGT Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Tak samo może spowodować jak użycie hamulca do dh. Nie ważna jest dźwignia ale moment gnący uzyskiwany przez hamowanie. A jak wiemy moment to siła*ramie(dźwignia).
ACTIVIA Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 PROSTA ODPOWIEDŹ : Przy tarczy 203mm momentalnie będziesz miał luzy na slizgach. Ponadto jeśli masz amor pod ośkę 9mm to przy tak dużej tarczy lubią się łamać podkowy dolnych lag
Caelian Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2020 ok Teraz nabiera to sensu. zatem ta tarcza: https://allegro.pl/oferta/jagwire-elite-cr1-180mm-tarcza-hamulcowa-6-srub-7547637814 jest lepsza od podstawowej shimano 180 zjechanej do 1,86 mm? hamując SLXem - będzie czuć różnice? z tyłu mam tarczę accent - nie zjechaną - 2,52 mm - ale niestety niby z tyłu mam sainty a hamowanie 10x słabsze niż przodem na SLXach (tak hamulec odpowietrzony czysty i kocki też sprawne niezasyfione i dotarte.
PiotrekGT Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) 59 minut temu, Caelian napisał: podstawowej shimano 180 zjechanej do 1,86mm Wiesz, że shimano nowe mają właśnie 1.8? Z tyłu 2.5mm? Panie mechaniku, nie słyszałem o tarczy grubszej od 2.0mm (które już są uważane za grube). Sainty słabe? No bez jaj... Godzinę temu, ACTIVIA napisał: PROSTA ODPOWIEDŹ : Przy tarczy 203mm momentalnie będziesz miał luzy na slizgach. A przy 180 i odpowiednio mocnym hamulcu już nie? Amor w jakiś sposób wie jaka tarcza zostala przykręcona do piasty, że przy 180 jest spoko a przy 203 już od strzała są luzy? No ludzie... troche mechaniki się kłania. Skoro rozważa 203 to prawdopodobnie brakuje mu siły, opcji na zwiększenie sily jest kilka, jedną z nich jest rozmiar tarczy. Edit: ale żeby nie bylo, nie zachęcam do montowania 203 bo ten amor sam z siebie nowy potrafi mieć luzy. Strach do tego wsadzać więcej niż 160mm. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez PiotrekGT
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Wiekasz tarcza większy promień, daje większe przeciążenie na amortyzatorJeżeli producent zaleca max 180 to tak powinno zostawić może dać 203 ale później jak pisał activia.sgl.pl będzie Pan zadowolony
Ares Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Kwestia dotyczy fizyki i tego się trzymajmy. Można spróbować zrobić eksperyment i wstawić hipotetycznie tarczę 400mm i zobaczyć co się stanie. Choćby kwestia mocowań zacisku, który jest automatycznie oddalany od osi koła. Widziałem już kilka przypadków urwanych mocowań zacisku w tym z tyłu ramy bo komuś się wydawało, że rozmiar nie ma znaczenia...
PiotrekGT Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 10 minut temu, Ares napisał: Kwestia dotyczy fizyki i tego się trzymajmy. Można spróbować zrobić eksperyment i wstawić hipotetycznie tarczę 400mm i zobaczyć co się stanie. Choćby kwestia mocowań zacisku, który jest automatycznie oddalany od osi koła. Widziałem już kilka przypadków urwanych mocowań zacisku w tym z tyłu ramy bo komuś się wydawało, że rozmiar nie ma znaczenia... Możliwość wyrwania mocowania jest jedyną słuszną tezą przeciwko większej tarczy. Być może raidona robią z takiego stopu że strach tam włożyć coś większego. Co do hipotetycznej tarczy w stosunku do ślizgow, możemy założyć "hipotetyczną tarczę" o średnicy 584mm i zastanowic się jak ona wpłynie na zuzycie ślizgow. Wplynie nijak, bo to zwykle vbrake.
Accent_Szaj Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Caelian napisał: z tyłu mam tarczę accent - nie zjechaną - 2,52 mm - ale niestety niby z tyłu mam sainty a hamowanie 10x słabsze Polecam Ci poradnik,bo nie ma bata żeby Sainty hamowały gorzej od SLX. Godzinę temu, PiotrekGT napisał: o średnicy 584mm Nie wziąłeś poprawki na odległość od korony . Co do momentu,masz rację,ale prościej ograniczyć klientowi średnicę tarczy,niż wymianę wszystkich zacisków których nie może zastosować.W drugą stronę,kto do amora za 700zł pakuje heble za 1,5K? Dlatego @Caelian pewnie nic się nie stanie i nawet producent nie będzie w stanie udowodnić że tarcza była 203mm,ale po co się bawić w takie cuda? Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez Accent_Szaj
ACTIVIA Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Z tarczami ten temat przerabiałem i znam sporo osób co mieli 180mm a potem wsadzili 203mm. Każdy z was ma twierdzi swoją fizykę przez to mówię tu jak jest praktycznie a nie teoretycznie
Caelian Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2020 którą byście wybrali? https://allegro.pl/oferta/jagwire-elite-cr1-180mm-tarcza-hamulcowa-6-srub-7547637814 czy https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulca-shimano-saint-deore-xt-sm-rt86-180m-8241953450
Accent_Szaj Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Caelian napisał: czy https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulca-shimano-saint-deore-xt-sm-rt86-180m-8241953450 Zawsze dobre,sprawdzone rozwiązania
vdcmike Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Ja też przerabiałem temat w praktyce na wielu markach i tysiącach przypadków i napiszę to wprost - większa siła hamowania oczywiście idzie w parze z szybszym zużyciem się tulei służbowych ale jak ktoś robi stoppie na tarczy 160 a pożniej zmieni na 203 i nadal będzie robił stoppie to w takim przypadku kompletnie nic się nie zmieni. W jednym i drugim przypadku na amortyzator będą działały te same siły. Jesli ktoś zawsze hamuje przodem na granicy przyczepności gumy to równiez tutaj tarcza nic nie zmieni. Raidon to konstrukcja w porywach do amatorskiego xc. W tej dyscyplinie jeśli ktokolwiek potrzebuje większej tarczy niż 180 to powinien raczej myśleć o zmianie roweru/amortyzatora.
Rekomendowane odpowiedzi