stanislaw2017 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Witam odpowietrzałem wczoraj hamulce wszystko się udało ustawiłem hamulce (avid db1) i postanowiłem dzisiaj pojeździć po lesie trasę maratonu mtb podczas deszczu po godzinie jazdy klamka tylnia stała się miękka więc postanowiłem zajrzeć i okazało się że o połowę zjadło mi okładziny (Jagwire Rz) półmetaliczne na tych klockach miałem zrobione ok 800 km głównie po suchym i z dwa maratony moje pytanie to czemu tak je zjadło ? I czy polecacie jakieś lepsze okładziny inna marka itd. z góry dziękuję za odpowiedź
ahaja Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 No i prawidłowo - błoto + klocek + tarcza i się starło. Sam deszcz nie jest w stanie do tego doprowadzić w czasie jazdy. Remedium na to jest jedno: musisz zasłonić sobie ten otwór od góry przez który widać klocki bo tamtędy dostaje się syf i powstaje ścierniwo zjadające klocki. Przechodziłem przez to.
stanislaw2017 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2020 47 minut temu, ahaja napisał: No i prawidłowo - błoto + klocek + tarcza i się starło. Sam deszcz nie jest w stanie do tego doprowadzić w czasie jazdy. Remedium na to jest jedno: musisz zasłonić sobie ten otwór od góry przez który widać klocki bo tamtędy dostaje się syf i powstaje ścierniwo zjadające klocki. Przechodziłem przez to. Jak to zasłonić ? No słyszałem przy hamowaniu że mieli błoto przy tarczy ale nie myślałem że zje mi okładziny
ahaja Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Ja zastosowałem kawałek wycięty z przedniego błotniczka. Da się to ciąć nożyczkami.
stanislaw2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2020 6 godzin temu, ahaja napisał: Ja zastosowałem kawałek wycięty z przedniego błotniczka. Da się to ciąć nożyczkami. Możesz podesłać jakieś zdjęcie ?
ahaja Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) Postaram się po południu pstryknąć zorką 5 i wrzucę. Co ciekawe na przodzie tego nie mam i nie potrzeba, tylko z tyłu. Jak np używasz błotnika tylnego jakiegoś porządnego, szerokiego to takie rozwiązanie to must be. Więcej syfu poleci na klocki bo będzie ściekać z błotnika - sprawdzone. A - pooglądaj sobie hample TRP - tam mają coś takiego, nie wiem czy we wszystkich modelach. Producenci wiadomo - nie stosują tego ... bo masz kupować klocki i tarcze. Warto też poczytać o hamulcach, które przestały działać bo się tłoczki obraziły ... ciekawe ;-). Zatem trzeba za baranów samemu pomyśleć. Poniżej masz rycinki. Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez ahaja
Rekomendowane odpowiedzi