Piekarczyk815 Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Mam zamiar zmienić sw amortyzator w rowerze i zastanawiam się czy kupić sprężynowy czy powietrzny. Mam modele ktr bym chciał kupić rock shox xc30 oraz sr santour xcr . Napiszcie który jest lepszy oraz czy kupić sprężynowy czy powietrzny (waga 50 kg wzrost 170 bd używany do hardtrail'u ) Edytowane 12 Lipca 2017 przez Piekarczyk815
specialized34 Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Tez popieram powietrze wybieraj no i rock shox pytanie do jaka kwota dysponujesz i czy zwykły 1.1/8 czy tapered Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Piekarczyk815 Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Opublikowano 14 Lipca 2017 (edytowane) Zwykły 1.1/8 kwota ok 800 zł Oczywiście mogę dać wiecej tylko napisz dlaczego bardziej sie opłaca powietrze od sprężyny stalowej (do teraz jeżdżę na sprężynowy oryginalnym widelcu ) i chcialbym wiedzieć jakie będą różnice Dnia 12.07.2017 o 17:54, Rezus napisał: Chłopaku tu nie ma się w ogóle nad czym zastanawiać! Powietrze to powietrze,zawsze możesz ustawić idealnie pod siebie. Już nie mówiąc on tym że xc30 choć jest amorem niskiej klasy to posiada coś takiego jak tłumik kompresji czego nie można powiedzieć o Xcr. A więc coś co nie ma tłumika nie jest amortyzatorem tylko uginaczem! Ja dla siebie to kupił bym całkiem inny sprzęt ale oczywiście wszystko jest kwestia budżetu. A u Ciebie jak wygląda? Mam do dyspozycji ok 800 zł Jak sie znasz na tym to poleć mi jakiś bardzo dobry amor do max 1k zł bo narazie nie bede wkładał lepszego do roweru za 2.5k 1.1/8 max 120 mm skoku min 100 koła posiadam 27.5 piasta novatec d041 sb (oś 9mm qr ) Zgóry dzięki Edytowane 14 Lipca 2017 przez Piekarczyk815
Reset Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Cześć! Powietrze! Dlaczego? Jakiś czas temu zmieniłem amortyzator ze stockowego sprężynowego na powietrzny RockShox XC32 TK Solo Air (tani, a polecam w 100%)... NIEBO A ZIEMIA! Zdarza mi się, że jadę i dopiero jak wybije mi tyłek do góry, to orientuję się że najechałem na jakąś dziurę Po drugie WAGA (sprężyna waży więcej od powietrza). Generalnie do dziś uważam że najlepszą zmianą w moim rowerze była wymiana widelca.
marcin2895 Opublikowano 20 Lutego 2018 Opublikowano 20 Lutego 2018 Witam wszystkich! Kiedyś już udzielałem się tu pytając o pomoc w wymianie napędu, napęd wymieniony na slx z xt (świetnie wyszło, jestem mega zadowolony). Rower bardzo mi się podoba i dalej chciałbym go ulepszać. Tym razem trafiło na amortyzator, mam teraz jakiś Suntour XCM HLO 29. Zastanawiam się nad włożeniem carbonowego sztywniaka (około 500g) wagowo pięknie to wygląda. Rozważam też jakiś powietrzniak. Pomóżcie i podpowiedzcie co można tu zdziałać. Kolor roweru to limonkowo-srebrny. Pozdrower
bbc Opublikowano 21 Lutego 2018 Opublikowano 21 Lutego 2018 Najpierw zdecyduj czy sztywny czy jednak amor. Bo tak to te zmiany moga pojsc w kierunku ktory Ci sie nie sprawdzi przy Twoim jezdzeniu.Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 21 Lutego 2018 Opublikowano 21 Lutego 2018 No właśnie jaki styl jazdy preferujesz? Jak szutry asfalt itd. to sztywniak będzie spoko ale jak więcej w terenie to jednak szedłbym amortyzator.
marcin2895 Opublikowano 21 Lutego 2018 Opublikowano 21 Lutego 2018 (edytowane) Raczej tereny nizinne dolnegoslaska i Wielkopolski, gór tu prawdziwych nie mam, co do budżetu tak do 1000zł. Styl jazdy to typowe mtb, leśne single itp Edytowane 21 Lutego 2018 przez marcin2895
Gość Opublikowano 21 Lutego 2018 Opublikowano 21 Lutego 2018 Mino wszystko szedłbym w amora. Montując sztywniaka mocno zawęzisz możliwości roweru w moim przekonaniu. W granicach 1000 zł z amorów proponował Suntour EPIXON lub Rock Shox RECON.
marcin2895 Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 Obecnie mam prostą rurę sterową czyli 1 1/8 jak się nie mylę, jest opcja aby włożyć tam tapered? Bo ciężko znaleźć coś z 1 1/8, wszystko już w tapered. Pozdrower
Motke Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 2 godziny temu, marcin2895 napisał: Obecnie mam prostą rurę sterową czyli 1 1/8 jak się nie mylę, jest opcja aby włożyć tam tapered? Bo ciężko znaleźć coś z 1 1/8, wszystko już w tapered. Pozdrower Jakaś szansa jest ale po wymianie dolnej miski z ZS na EC. Poczytaj sobie o EC na https://www.parktool.com/blog/repair-help/standardized-headset-identification-system 1
Rekomendowane odpowiedzi