Skocz do zawartości

SPD i platformowe w jednym

cziko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie pierwsze.
Czy ma sens kupowanie pedałów platformowych z SPD? Z doświadczenia życiowego - jako coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Pytanie dwa:
Jeśli tak to jakie polecacie ?

Opublikowano

Mam takie w rowerze szosowym, którym dojeżdżam do pracy. Z jednej strony sdp z drugiej płasko. Fajne jest to, że czasem mogę na nim jeździć w zwykłych adidasach, ale trzeba się do takich pedałów przyzwyczaić.

Wadą jest jeszcze to, że jak chcesz ściąć zakręt, to możesz pedałem przyrysować asfalt (są szersze od spd/spd-sl) i w takiej sytuacji istnieje ryzyko zaliczenia gleby.

• Pomógł 1
Opublikowano
8 godzin temu, cziko napisał:

Czy ma sens kupowanie pedałów platformowych z SPD? Z doświadczenia życiowego - jako coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Masz na myśli takie typowe platformy z zatrzaskiem? One nie są do wszystkiego tylko do turystycznych butów SPD takich jak Giro Rumble Vr, które mają miękką podeszwę więc potrzebują szerszego podparcia niż np Shimano XC31. W przeciwnymi razie można odczuwać ucisk i drętwienie stóp. Czy jest to do niczego? Jeśli myślisz o zastosowaniu bardziej sportowym i agresywnej jeździe to raczej się nie sprawdzą bo sprężyna jest słabsza niż np PD-M520

Odnośnie drugiego pytania. Istnieją zatrzaski Shimano PD-A530 które są jednostronne. Z jednej mają zatrzask a z drugiej platformę. Podejrzewam że takie ma @kamilw i te do sportu już będą okej ale do zastosowania z butami taki jak w/w XC31 czy M089. Zestawianie tego z butami turystycznymi to chybiony pomysł. 

• Pomógł 1
Opublikowano

W zalezności do czego je potrzebujesz, jak wspomina @Red . Jeśli chcesz coś uniwersalnego do jazdy codziennej, gdy chcesz mieć pewniejszy niż na paltformach komfort pracy nogi to dadzą radę. Jak czasami potrzebujesz bujnąć się rowerem po bułki i nie chcesz przywdziewać butów z blokami, to również się nadadzą. 

Ja z takimi pedałami stawiałem pierwsze kroki w jeździe z wpiętymi butami. W późniejszym czasie, gdy już byłem z tym obyty ta uniwersalność stała się dla mnie wadą, gdy chciałem szybko wpiąć but w pedał, a tu...platforma. Jaki, że nie potrzebowałem jeździć w zwykłych butach to całkowicie przestawiłem sięna dwustronne zatrzaski.

• Pomógł 1
Opublikowano

Według mnie są mocno irytujące - za każdym razem zatrzask jest na dole, a platforma u góry, więc żeby ruszyć wpiętym najpierw trzeba obrócić pedał :/ Mnie to osobiście denerwowało i nie polecam też z tego względu tego typu pedałów początkującym w zastrzaskach, bo nie dość, że będzie nauka wpinania i wypinania, to dodatkowo dojdzie element obrotu pedała :)

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc, teraz tylko przemyśleć do czego ma służyć rower i odpowiedz już się nasuwa sama.