Skocz do zawartości

Korba Shimano Alivio kompatybilność

Xavi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam rower z napędem 3x8 i chciałbym w nim wymienić korbę i support, ponieważ stara korba się wytarła i support zaczął strzelać. Jeżdżę amatorsko. Myślałem, nad korbą Shimano Alivio Fc m4050 i suportem sm-bb52. Czy korba będzie współpracowała z napędem 8 rzędowym? Rower to btwin rockraider 520 z 2019r.

Opublikowano

Tak, jeśli przedniej przerzutki nie zmieniałeś tylko masz fabryczną. W innym razie sprawdź pojemność przerzutki.  Poniżej podobny wątek tylko że dotyczy tańszej korby. 

Opublikowano

@Xavi będzie wszystko śmigać.Co tydzień jest to pytanie,więc zakładaj i śmigaj ;) 

Opublikowano

Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy będę musiał wymienić łańcuch na 9 biegowy od Shimano bo teraz mam łańcuch 8 rzędowy sram pc 830?

Opublikowano

Nie, możesz to zrobić wedle uznania. Jeśli łańcuch 8rz to polecam connexa 808, jeśli 9rz to polecany jest kmc x9 który ma być trwalszy od łańcucha 8rz.

Generalnie to bym na pewno wymienił ten fabryczny łańcuch. 

Opublikowano
6 godzin temu, cico napisał:

Nie, możesz to zrobić wedle uznania.

Stary,to Kido2 Ci tłumaczy od tygodnia ,że są same zalety łańcucha 9s na napędzie 8s,a ty dalej nie polecasz tego rozwiązania?

@Xavi śmiało, bierz łańcuch 9s 

Opublikowano

@Accent_Szaj jak coś można komuś polecać jak się samemu tego nie sprawdziło? 

Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

,że są same zalety łańcucha 9s na napędzie 8s

Jedna zaleta, trwałość.  To czy warto wejść w łańcuch 9rz to niech już oceni autor wątku. 

Opublikowano
Godzinę temu, cico napisał:

jak się samemu tego nie sprawdziło? 

Jest to prawdą,ale zawsze można podlinkować wątek/ki,to zawsze @Xavi będzie mógł podjąć decyzje mając szersze spektrum.

Godzinę temu, cico napisał:

Jedna zaleta, trwałość.

Ok,to widzę że znowu trzeba podlinkować inny wątek ,gdzie @Kajgana wymienia inne zalety.

Cytat"Działa to ciszej i precyzyjniej. Więc korba 9-owa będzie się dobrze czuć z takim łańcuchem."

Opublikowano
41 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Cytat"Działa to ciszej i precyzyjniej. Więc korba 9-owa będzie się dobrze czuć z takim łańcuchem."

To potraktowałem jako odczucia subiektywne, to tak jak byśmy się spierali czy ładniejsze są blondynki czy brunetki😁

Jedni będą słyszeć cichsza pracę łańcucha inni nie. 

Opublikowano
8 minut temu, cico napisał:

czy ładniejsze są blondynki czy brunetki😁

Haha,dobre i trafne porównanie ;)

Myślę,że @Xavi ma już bardzo szerokie spektrum . Teraz decyzja należy do niego