MrTofu Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Witam serdecznie. Mam dylemat odnośnie doboru butów rowerowych. Sprawdzam właśnie buty Fizik Terra X5. Na długość buty idealne. Palce nie opierają się na przodzie buta - mam kilka mm wolnego miejsca. Sprawa dotyczy zewnętrznego boku buta (zaznaczone owalnym czymś). Nie mogę powiedzieć abym czuł jakiś szczególny dyskomfort ale mogę stwierdzić, że czuć na stopie, że ten element do niej ściśle przylega. Nie wiem jak będzie po kilkugodzinnej jeździe. Czy się nie pogorszy. But mierzony wieczorem (teraz) więc stopa raczej już w szczytowej wielkości. Czy tak ma wyglądać but dobrze dobrany czy jest za ciasny? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Franz Mauer Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Fizik tak ma. Włosi robią tu bardzo wąskie cholewki. Ja też mam fiziki i ten sam problem,z tym że dotyczy to zewnętrznej krawędzi buta. Czasem lepiej wziąć numer większe. Popuść rzep, to pomaga. Jeśli są nowe to mogą jeszcze się rozbić.
MrTofu Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2020 15 godzin temu, Franz Mauer napisał: Fizik tak ma. Włosi robią tu bardzo wąskie cholewki. Ja też mam fiziki i ten sam problem,z tym że dotyczy to zewnętrznej krawędzi buta. Czasem lepiej wziąć numer większe. Popuść rzep, to pomaga. Jeśli są nowe to mogą jeszcze się rozbić. To jest rozmiar 45. 46 jest za duży. Człapie jak kajak. 45,5 na chwilę obecną niedostępny na rynku. Może przez covid. Chyba sobie dam na wstrzymanie i poczekam na rozmiar pośredni lub poszukam innych butów. Mam zbyt duże obawy że się nie rozbiją na szerokość i jazda będzie cierpieniem.
Franz Mauer Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Istnieje taka ewentualność. Niestety taka jest przypadłość włoskich butów. Oni uważają, że wszyscy mają wąskie stopy. Bardzo wygodne i trwałe są Bontrager. Bardzo wygodne są też Pearl Izumi. Kupiłem właśnie na próbę, ciekaw jestem jak z wytrzymałością... 🤨 Rzuć okiem na te: https://sportstore.pl/product-pol-11424-Buty-rowerowe-LAKE-MX217-X-RACE-MTB-BOA-CARBON.html Nie jest to nowy model, ale są mega wygodne i skórzane. Noga w ich się mało poci o dopasowują się do stopy. Mają jeszcze inne rozmiary, ale najlepiej sprawdzić po długości wkładki.
Rekomendowane odpowiedzi