Dziurexoo Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Cześć! to moje pierwsze tubelessy i mam poblem. Ciągle po napompowaniu opon ucieka mi powietrze od gwintów na szprychy. Na każdym praktycznie gwincie tak mam. Opony jak i obręcz są przygotowane na TBR. Nie wiem gdzie moglbym popełnić błąd.. Odtłuszczam powierzchnie benzyną ekstrakcyjną, czekam chwilę aż odparuje Naklejam taśme bardzo dokładnie zwracając uwagę aby pokryła się idealnie, taśma stans'a, nie złapała, zjechałą w ogóle jakby z boków. Potem wziąłem duck tape, też nic. teraz dałem 4 warstwy izolacyjnej (na Szaja filmie to widziałem i ogólnie polecali ludzie też) aby sprawdzić, zakleiłem, odczekałem całą noc, było pięknie przyklejone ale to samo. Po ściągnięciu opony pojawiło się sporo dużych pęcheżyków powietrza. Za każdym razem na sucho pompowałem bez mleka aby zobaczyć czy uszczelniło. Obręcz: Spank Oozy TRAIL 260 Opony: Maxxis Forecaster, recon race
Gość Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Oklej, załóż oponę z dętką i pojeździj tak kilka dni. Taśma się dobrze przyklei i ułoży i wtedy zalewaj mlekiem.
leszcz Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Dziurexoo napisał: Cześć! to moje pierwsze tubelessy i mam poblem. Ciągle po napompowaniu opon ucieka mi powietrze od gwintów na szprychy. Na każdym praktycznie gwincie tak mam. Opony jak i obręcz są przygotowane na TBR. Nie wiem gdzie moglbym popełnić błąd.. Odtłuszczam powierzchnie benzyną ekstrakcyjną, czekam chwilę aż odparuje Naklejam taśme bardzo dokładnie zwracając uwagę aby pokryła się idealnie, taśma stans'a, nie złapała, zjechałą w ogóle jakby z boków. Potem wziąłem duck tape, też nic. teraz dałem 4 warstwy izolacyjnej (na Szaja filmie to widziałem i ogólnie polecali ludzie też) aby sprawdzić, zakleiłem, odczekałem całą noc, było pięknie przyklejone ale to samo. Po ściągnięciu opony pojawiło się sporo dużych pęcheżyków powietrza. Za każdym razem na sucho pompowałem bez mleka aby zobaczyć czy uszczelniło. Obręcz: Spank Oozy TRAIL 260 Opony: Maxxis Forecaster, recon race przed naklejeniem taśmy wymacaj całą powierzchnię czy gdzieś nie ma jakiegoś zadziorka, szczególnie przy otworach nypli, tam są często bardzo ostre krawędzie, powietrze wciska taśmę i gotowe, trzeba to wygładzić gęstym pilnikiem przede wszystkim rzuć jakieś foto z założoną taśmą, może jest coś czego nie zauważasz może za słabo dokręcasz wentyl, szczególnie jeśli nie jest stożkowy może tamtędy uciekać ja używam gorilla tape i już jakieś 4-5 zestawów zrobiłem, póki co zero problemów, jest grubsza i bardziej plastyczna, polecam Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez leszcz
Dziurexoo Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 20 Sierpnia 2020 18 minut temu, leszcz napisał: przed naklejeniem taśmy wymacaj całą powierzchnię czy gdzieś nie ma jakiegoś zadziorka, szczególnie przy otworach nypli, tam są często bardzo ostre krawędzie, powietrze wciska taśmę i gotowe, trzeba to wygładzić gęstym pilnikiem przede wszystkim rzuć jakieś foto z założoną taśmą, może jest coś czego nie zauważasz może za słabo dokręcasz wentyl, szczególnie jeśli nie jest stożkowy może tamtędy uciekać ja używam gorilla tape i już jakieś 4-5 zestawów zrobiłem, póki co zero problemów, jest grubsza i bardziej plastyczna, polecam wymacane, przejechane kilka razy, nic nie czuć. nowa obręcz. Gorilla tape ma szerokosc 25mm a ja mam 21 (według producenta). bede musiał docinać pewnie? Akurat koło wentyla było szczelnie Wentyl stożkowy do tubeless. Foto nie dam rady teraz wrzucić bo zdjąłem już taśmę.. 1 godzinę temu, Sziva napisał: Oklej, załóż oponę z dętką i pojeździj tak kilka dni. Taśma się dobrze przyklei i ułoży i wtedy zalewaj mlekiem. To też jest jakaś myśl.. Szkoda tylko, że już zmarnowałem sporo taśmy stansa zanim tu napisałem Spróbuję Twoją radą. A kolejne pytanie. na internecie często widzę, że ludziki rękoma zakładają oponę.. U mnie to nie do wykonania, muszę użyć łyżki. Czy to może być jakiś problem?
Accent_Szaj Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Dziurexoo napisał: to moje pierwsze tubelessy i mam poblem Lenistwo poziom expert. Zamiast zakładać nowy wątek,poczytaj i ewentualnie zapytaj tu.
Dziurexoo Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 20 Sierpnia 2020 37 minut temu, Accent_Szaj napisał: Lenistwo poziom expert. Zamiast zakładać nowy wątek,poczytaj i ewentualnie zapytaj tu. Nie lenistwo, przeczytałem większość z tego zanim w ogóle przystąpiłem do pracy
leszcz Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Dziurexoo napisał: Gorilla tape ma szerokosc 25mm a ja mam 21 (według producenta). bede musiał docinać pewnie? Nie. Taśma nie powinna tylko wystawać za oponę na zewnątrz. Im bliżej tego punktu tym lepiej bo rant opony dodatkowo trzyma taśmę. Więc idealnie jak kilka 1-2mm idzie "w górę" po rafce. Zakładałem 25mm na obręcz wew. 22.5mm i było idealnie.
Franz Mauer Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Kup taśmę Mariposa, 20,5 mm i dokładnie przyklej na zakładkę. Moim zdaniem taśma powinna mieć szerokość mniejszą niż szer wew obręczy. Nic nie powinno się zawijać. Przy przyklejaniu najpierw porządnie dociskasz taśmę do środka obręczy, a totem idziesz na zewnątrz. Jeśli Ci się nie spieszy to zrób tak jak pisze Sziva. Jak nie to pompuj i zalewaj mlekiem.
mataman Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Taśma to akurat powinna by szersza bo wewnątrz obręcz nie jest płaska.
Frost Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Taśma to akurat ma zakryć szczelnie nyple i czy ktoś zrobi to taśmą 25 czy 20mm to nie ma znaczenia, jeśli będzie spełniać swoje zadanie.
Accent_Szaj Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Chłopaki,ale tu nie ma o co się kłócić. @Kruk nie ma teraz za bardzo czasu,dlatego wątek nie został pewnie jeszcze połączony z w/w,a tam to wszystko było już powiedziane W dniu 20.08.2020 o 10:57, Accent_Szaj napisał:
Rekomendowane odpowiedzi