Skocz do zawartości

"Pływanie" opony

CorvusCorax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio jeżdżąc po asfalcie albo bruku czuję jak tylne koło "pływa", tnz. zachowuje się jak opona z niskim ciśnieniem pomimo prawidłowego ciśnienia (3.5bar). Czy może być to efekt uboczny zużycia opony? Trochę ją ostatnio zajechałem na bardziej wymagających szutrach :P W ogóle to normalne, że tak szybko się zużyła? Przejechała tylko ~4500km :D Opona MICHELIN Power Gravel 40c.

IMG_20200817_200602164.jpg
Opublikowano

Luźne szprychy, centra na kole, luz na piaście, krzywa ośka na piaście, pęknięta rama. Chyba, że mówisz o braku przyczepności, np. na miękkim, że rower zachowuję się w snejka, to tak. Może to być wina braku bieżnika :P

Opublikowano

Na takim bruku jak pokazujesz na foto wyżej niektóre opony potrafią sobie myszkować dając właśnie wrażenie bujania na boki tyłem. Ale często to też objaw uszkodzonego koła (np. odspojenia się jednego z kołnierzy piasty jak w niesławnych crossride'ach mavica).

Opublikowano

Jest jeszcze opcja, że wyrobiło ci się kopyto i po prostu czujesz jak rama pracuje na boki :) .

Opublikowano
22 minuty temu, mareq napisał:

Jest jeszcze opcja, że wyrobiło ci się kopyto i po prostu czujesz jak rama pracuje na boki :) .

Może się trochę wyrobiło, ale problem pojawia się też na zjazdach, więc to nie to :)

2 godziny temu, vdcmike napisał:

Na takim bruku jak pokazujesz na foto wyżej niektóre opony potrafią sobie myszkować dając właśnie wrażenie bujania na boki tyłem. Ale często to też objaw uszkodzonego koła (np. odspojenia się jednego z kołnierzy piasty jak w niesławnych crossride'ach mavica).

Problem tylko w tym, że kiedyś tak się nie zachowywał na bruku. Jak można sprawdzić, czy to faktycznie jakiś defekt koła o którym piszesz?

2 godziny temu, S2Ybk1 napisał:

Jest cieplo, tylna opona sie mocno nagrzewa. To tez moze byc powodem. Ja po sciagnieciu kompletu opon 26, stwierdzilem ze tylna ma wyraznie mieksze scianki. To od tyrania po dziurach. Zreszta widac na zdjeciu, ze srodek juz troche zjechany, i w charakterystycznym kolorze opony ktora jezdzila w cieplych warunkach po asfalcie.

No coś w tym może być, bo w sumie problem pojawił się podczas ostatnich sierpniowych upałów. Sporo też jeżdżę po kamienistych szutrach, opona miejscami jest aż podziurawiona. Może straciła swoje właściwości w połączeniu z temp.?

Pytanie tylko, czy jazda na takim snejku jest bezpieczna :) Nie chciałbym utknąć gdzieś w lesie 50km od domu :D

Opublikowano (edytowane)

Jak masz hamulce tarczowe to ew. defekt piast sprawdzisz mocno hamujac i jednocześnie próbując kołem ruszyć (2 osoby: jedna sieci i hamuje, druga pcha i obserwuje). Będzie widać czy kołnierze piasty żyją wląsnym życiem czy stoją w miejscu.  Będzie też widać czy ew. nie ma jakiegoś podejrzanego ruchu tylne to trójkąta (często pękają rurki łańcuchowe w okolicy suportu).

Edytowane przez vdcmike
  • Pomógł 1
Opublikowano

Jak dla mnie to zużyta opona 4,5 tyś dla MTB to i tak bardzo dużo.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć. Podpinam się do tematu. Mój rower nowy trek domane sl. Ostatnio też zacząłem czuć takie dziwne pływanie koła. Z tym, że na 100% to nie jest wina koła, bo na drugim komplecie kół podobne odczucia. Wydaje mi się, ze problem pojawił się po zmianie opon i łańcucha. No ale łańcuch chyba dobrze założony, ilość ogniw się zgadza, nie wiem co by to mogło pójść nie tak. Z oponami to też wydaje mi się, że się dobrze osadziły, nie widzę, żeby było jakieś bicie a na drugim komplecie kół mam inne, szersze nowe oponki.  Nie daje mi to spokoju :D Rama też wydaje mi się, że jest ok. Chyba, że w 2 dwóch kompletach kół, jest takie jakieś minimalne bicie którego nie widzę. Efekt pływania pojawia sie czasem podczas bardzo wolnej jazdy, ale czasem też przy większej szybkości i bez pedałowania. Czasem takie uczucie jakby nagle nie było powietrza przez chwilę. Kombinować dalej z oponami? 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli niezależnie od nawierzchni i na pewno nie z winy krzywej opony i/lub zbyt niskiego ciśnienia to może być pęknięta rurka tylnego widelca (zwykłe w okolicy mufy suportowej), rozpadająca się piasta albo słabo zapłacone koło.

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1