Skocz do zawartości

Skrócenie mostka

Magg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Szukam podpowiedzi dotyczącej skrócenia mostka w rowerze szosowym. Na wstępie napiszę, że nie jeżdżę dużo 20 km kilka razy w tygodniu. Jeździłam rowerem cross i chciałam kupić rower fitness przede wszystkim ze względu na niższą wagę, ale tak się złożyło, że mam możliwość odkupienia roweru karbonowego Giant TCR2 z 2014 roku. Pojeździłam nim i wszystko jest super (nawet baranek mimo pierwotnych obaw) oprócz pozycji, która jest dla mnie zbyt wyciągnięta. Chciałabym dosłownie mieć trochę bliżej i trochę wyżej kierownicę. Bikefitting pewnie by pomógł, ale nie chcę wydawać kasy jak by się miało okazać, że nie da się takiej pozycji dobrać i miałabym ostatecznie nie kupić tego roweru. Pytanie jest takie - mostek w rowerze ma 11 cm, czy dobrym pomysłem jest żeby go skrócić i wtedy czy do 8  czy 7 cm? Gdzieś czytałam, że mostki poniżej 8 cm mogą źle wpływać na kontrolę roweru. Dodam, że nie jeżdżę bardzo szybko. Przy okazji wymiany mógłby być założony odwrotnie co dałoby kierownicę trochę wyżej. Dodam jeszcze, że jak jadę to mam całkowicie wyprostowane ręce, tak jakbym musiała sięgać do klamkomanetek.

Edytowane przez Magg
Opublikowano
58 minut temu, Magg napisał:

ale nie chcę wydawać kasy jak by się miało okazać, że nie da się takiej pozycji dobrać i miałabym ostatecznie nie kupić tego roweru

Godzinę temu, Magg napisał:

oprócz pozycji, która jest dla mnie zbyt wyciągnięta

ręce opadają, jak wiedziałaś, że będzie za duży, to po co go kupowałaś??

bo jest za carbonu? lol

co do mostka, to ciężko będzie go skrócić, łatwiej będzie wymienić na krótszy

oprócz tego można przesunąć siodło do przodu

nie wiem jaka jest tam sztyca, ale jeśli z offsetem, to można wymienić na taką bez

Opublikowano
3 minuty temu, raven napisał:

ręce opadają, jak wiedziałaś, że będzie za duży, to po co go kupowałaś??

Jeszcze nie kupiła, ma możliwość kupić.

Jak jesteś tak wyciągnięta, to myślę że zmiana mostka nic ci nie da, ten rower jest po prostu za duży.