Skocz do zawartości

Wymiana tylnej piasty.

Robcik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie; zamierzam wymienić tylną piastę shimano z mocowaniem tarczy hamulca centerloock,  na piastę nowatec z systemem 6 śrub. Czy po zamontowaniu nowej tarczy na 6 śrub całość zadziała ?? Obecnie mam piastę Shimano fh rm66 hamulce br 396 a planuję wstawić piastę nowatec Novatec NT-D042SB.

Opublikowano

Witaj śmiało możesz kupić będzie pasować różni się tylko mocowaniem tarczy wszystko zostaje bez zmian

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki !! No to.... zamawiam :D i działam !

Opublikowano

I oczywiście ilość szprychy żeby się nie pomylić ja tak zrobiłem

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1
Opublikowano

szprychy chyba i tak zostaną wymienione , a swoją drogą nie taniej wyjdzie nowe koło z tą piastą, bo sama piasta luzem tania nie jest - no chyba ,że masz markową obręcz

mała uwaga na przyszłość- pisz temat w odpowiednim dziale :)

Opublikowano

@Robcik jak masz jakąś godną tarczę hamulcową na centerlock to możesz ją wykorzystać dokupując adapter do systemu 6 śrub. Trzeba tylko przeliczyć czy się opłaca,bo adapter to wydatek rzędu 50 zł. No chyba,że od kogoś za grosze;)

• Pomógł 1
Opublikowano
24 minuty temu, samuel_87 napisał:

a swoją drogą nie taniej wyjdzie nowe koło z tą piastą

nie, nie będzie taniej - liczyłem w lewo i prawo :D - no i chcę żeby przód i tył były... "od jednej matki" - myślę o obręczach.

Opublikowano

Jaki rozmiar kół? Ja wymieniałem koła, bo samych piast się nie kalkulowało. Swoja drogą dobry wybór jeśli chodzi o piastę. Jeszcze nie widziałem żeby ktoś na tym forum coś złego o tej marce pisał. Pancerna żyleta ;)

Opublikowano
40 minut temu, PrzeLuka napisał:

Jaki rozmiar kół?

27,5 - zależy mi na piastach na łożyskach maszynowych i w miarę "bezserwisowych" - dotychczas, co rozkręcę - mnóstwo szlamu ( jeżdżę w każdą pogodę głównie las ). Mój serwisant mówi, że Shimano dobre, ale "czebadbać!!!". Przekładka piasty - 200Pln, gotowiec - 350.  Aha, jeszcze plus tarcza do tych 200Pl.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciach-bach - i zrobione !!!!  Niniejszym dziękuję za wszystkie podpowiedzi i opinie jakich mi udzieliliście ! Pewnie dla Was to "rowerowa-bułka-z-masłem", dla mnie nowa przygoda "polepszania" mojego roweru. I już wiem, że to nie koniec :D. Po kolei; piasta wymieniona - nowa chodzi..... hmmm - duuuuużo inaczej !! Koszt - piasta(180,-) + szprychy(64,-), nowa tarcza(52,-), robocizna (przeplot,centrowanie)(50,-). Nowe koła na takich piastach (przód i tył) - 350,- i trzeba by doliczyć nowe tarcze. Przed jesienią wymienię przód - i błocko-śnieg mi nie straszne :ph34r: !!!

Opublikowano

Żadna bułka... po prostu nieco więcej doświadczenia ;)