Skocz do zawartości

RD-M5100 Ustawienie

Jaceksz73

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniłem napęd 3x8 na 1x11.

Wybrałem grupę M5100. Manetka - SL-M5100, kaseta 11-51 - CS-M5100, łańcuch - CNHG601, przerztuka - RD-M5100, zębatka przednia - Snail - 32T oval.

Dodatkowo wyminiłem hak (sprawdzałem to na trzech hakach) i pancerze przerzutki.

Pozostała korba - FC-M340, rama i koło na paście FH-RM66.

Procedurę ustawiania przerzutki zrobiłem według manula Shimano (podobnie SzajBajk i inni to przedstawiają):

1. Ustawienie zakresu najmniejszej zębaki z wypiętą linką.

2. Ustawienie zakresu największej zębatki.

3. Ustawienie wysokości wózka (znacznik na przerzutce - patrząc od strony hamulca).

4. Ustawienie przerzutki na biegu 10 (pierwsza wieksza zębatka od najmniejszej).

5. Sprawdzenie pozostałych przełorzeń.

I tu jest problem. Jak wyreguluję przerzutkę do małych zębatek to przy 9 kliknięciu mam już łańcuch na największym blacie.

Jak wyreguluję do największych to po 9 kliknięciu łańcuch mam na najmniejszej zębatce.

Jak wyreguluję do środkowych, to mam pełny zakres ale na brzegach tyrkocze lub nie ma ochoty na zmianę.

Wyglada jakby zakres ciągnięcia linki był niekompatybilny z zębatką.

Zmiana wysokości wózka (zbliżenie do kasety) trochę pomaga, ale wtedy łacuch ma tendencję do klinowania się. 

Dodatko gdy załączę sprzęgło zmiana przełorzeń "zauważalnie ciężko" działa.

Moje pytania:

1. Czy ktoś spotkał się z tym problemem przy tej grupie (M5100)?

2. Co jeszcze sprawdzić? (Ze staroci została rama i koło).

3. Czy jest możliwe, że coś jest nie tak z nowym osprzętem?

4. Korba jest od napędu 3x8. Niestety nie wiem jaka jest linia łańcucha i nie wiem jak to się sprawdza. 

Opublikowano (edytowane)

Zakładam, że blat NW masz założony tam gdzie była środkowa tarcza korby. Sprawdź czy łańcuch nie ma przekosów mniej więcej w połowie kasety. Odległość kółka prowadzącego przerzutki powinna być ustawiona na  jakieś 4-5mm od zębów największej koronki kasety (ew. zgodnie ze znacznikiem). Sprawdź czy na manetce masz oznaczenie M5100 a nie M4100 czy M6000. Sprawdź czy prawidłowo przeprowadziłeś i zamocowałeś linkę do przerzutki (jak na rys poniżej czyli od  góry nie od dołu). Olej manuale i po ustawieniu zakresu wychylenia i odległości kółka od kasety ustawiaj od najmniejszej koronki. Jeśli po 10 kliku nie wejdzie największa koronka to śrubą baryłkową przy manetce napinasz linkę o pół obrotu i powtarzasz...

Ze sprzęgłem ma działać zauważalnie ciężko ;)

linka.jpg

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi.

NW mam na środkowym miejscu. Przekos łańcucha jest w środku.Linia łańcucha (i zębatka korby) wyraźnie przesunieta jest w stronę tylnych małych zębatek.

Oznaczenie na manetce mam M5100. Linkę puściłem i zamontowałem "logicznie". Na przerzutce jest wyraźne prowadzenie linki.

Zabawy z ustawianiem śrubą baryłkową i odległością wózka od kasety miałem kilka godzin :-).

Efektów pozytywnych brak.

Linkę mam poprowadzoną dokładnie tak jak na obrazku.

Opublikowano

Mam tę przerzutkę w zestawie z kasetą SLX 11-46 oraz manetką SLX 7000. Wszystko działa poprawnie, jedyne z czym mam problem to przejście z zębatki 37 na 32 (tutaj czasami muszę zbić od razu na 28, bo szoruje), wszystko inne wchodzi gładko.

Opublikowano

No to bez organoleptyki nic więcej nie podpowiem. Martwi trochę linia łańcucha... Powinna być idealnie na środek kasety a nawet wolałbym w kierunku koronek dużych.

Opublikowano

Macie może jakieś rysunki z prawidłową linią prowadzenia łańcucha dla kasety 11-50 (11s)?

Opublikowano

Zagadka rozwiązana!

Kupiłem narzędzie do prostowania haka. 
Różnica na obręczy koła góra dół przy nowym haku była 1,8cm. Na bokach około 1cm. 

Po wyprostowaniu (10min pracy) ustawienie przerzutki M5100 zajęło mi 3min. 

Cała grupa M5100 działa genialnie. Manetki przerzucają o trzy w dół. Wyczuwa się to bezbłędnie. Czyli jeśli chcę mogę zmienia o jeden, dwa lub trzy. Przerzutka współpracuje super z kasetą. Zmiana przełożeń jest miękka i precyzyjna. Cała modernizacja kosztowała mnie około 600pln + narzędzie do prostowania haka. 

Polecam każdemu komu się kończy stary napęd. 

Zakupy robiłem w biostern i rowerplus.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Czy przerzutka Deore M5120-SGS będzie dobrze współpracować z manetką SLX SL-M7000? (ewentualnie M5100-SGS)

Czy Deore M5120-SGS będzie dobrze działać z kasetą 11 rz. 11-46T? (w specyfikacji jest tylko do 42T)

Mam taki zestaw do montażu w nowym rowerze, ale jeszcze mogę go zwrócić, także uprzejmie proszę o odpowiedź.

Opublikowano
8 godzin temu, Mario029 napisał:

M5120-SGS będzie dobrze współpracować z manetką SLX SL-M7000?

Będzie

8 godzin temu, Mario029 napisał:

M5120-SGS będzie dobrze działać z kasetą 11 rz. 11-46T

Nie będzie. Nie obsłuży

Opublikowano
4 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Nie będzie. Nie obsłuży

Obsłuży! To zupełnie inna konstrukcja niz atare m6000 sgs. Ta ma offset na kółku prowadzacym więc nie ma problemu. Ona konstrukcyjnie jest analogiczna do XT sgs.

Opublikowano
W dniu 9.10.2020 o 12:58, Mario029 napisał:

Czy przerzutka Deore M5120-SGS będzie dobrze współpracować z manetką SLX SL-M7000? (ewentualnie M5100-SGS)

Tak będzie, dwa dni temu M5120-SGS montowałem do Deore SL-M6000, chodzi idealnie, na SL-M7000 również będzie chodzić jak trzeba.

W dniu 9.10.2020 o 12:58, Mario029 napisał:

Czy Deore M5120-SGS będzie dobrze działać z kasetą 11 rz. 11-46T? (w specyfikacji jest tylko do 42T)

Obsłuży, ma spory zakres regulacji, może jednak Ci się to odbić na gorszej zmianie pozostałych zębatek, będziesz musiał ją odsunąć dalej na zębach 46T.