Skocz do zawartości

Trek Top Fuel 9.7

pwnsoon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, nie mogę się zdecydować na rower, jeżdżę mieszane trasy (od asfaltów po lasy i single tracki). Aktualnie mam harda scotta z typową wyścigową geometrią i przy dłuższej jeździe bolą mnie plecy itp.

Dodam że nie startuje w żadnych zawodach (ani nie zamierzam). Chciałbym nabyć nowy rower który by geometrią przyjmował bardziej pozycję wyprostowaną i był rowerem full bardziej pod lekki trail (nie chce enduro). Chciałbym też mieć możliwość blokady amortyzacji z poziomu kierownicy.

Pomyślałem sobie o Trek Top Fuel 9.7 ale nie jestem pewien czy to dobry kierunek?

Po za tym z tego co widzę Trek mocno się ceni (a osprzęt słaby). Czy są jakieś fajne tańsze alternatywy?

Edytowane przez pwnsoon
Opublikowano (edytowane)

@Raptor Może ci więcej powiedzieć o Treku ;)

Mi się on podoba, jest ciekawy, robiony z myślą o XC co wplynie pozzytywnie na efektywność zawiasu. Ale pewnie troche negatywnie na wygode, bo geometria raczej agresywna niż rekreacyjna. Patrząc tak w tabelki odnosze wrażenie że będzie dobrze jeździł na singlach.

Inne propozycje? 

Marin Rift Zone

Yt Izzo

Canyon Neuron

Orbea Oiz z serii H (np H30, liczba 30 to wersja wyposazenia)

Nie wiem jak tam u nich z manetkami kierownicy

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano

A scott spark? Zarówno wersje RC mające 100 mm skoku jak i nie rc mające  120 mm skoku mają rewelacyjną blokadę skoku na kierownicy - twin lock.

Mam sparka 900 rc comp i blokuję amortyzację tylko na długich podjazdach kiedy jestem zmęczony lub na asfaltach. 95% mam środkowe ustawienie, gdzie nie ma pełnego skoku, ale działa to idealnie na podjazdach, w lesie. Dopiero na zjazdach odblokowuję amortyzatory.

W budżecie Treka wybrałbym wersję 120 mm:

https://www.scott.pl/produkt/1044/6472/Rower-Spark-940/ 

Inna sprawa, że jak chcesz kupować teraz, to licz się z tym, że na koniec września zaczynają się wyprzedaże, bo wchodzi już nowa kolekcja na 2021. Ja kupiłem we wrześniu i 3 tygodnie później cena była obniżona o 2500 zł. Z drugiej strony jak kupisz teraz to kilometry zrobione z bananem na twarzy są warte wyższej ceny.

Opublikowano (edytowane)

W sumie to zaczynałem rozglądanie się od scottów ale okazało się że nigdzie nie są dostępne (myślałem o sparku 920) więc i tak chyba o dobre rabaty to będzie ciężko, bo nie będzie na czym ich spuszczać. 940 nie chce bo podchodzi już pod 14 kg, a mój aktualny ht ma trochę poniżej 12 kg i boję się że te dodatkowe 2 kg będzie już realnie odczuwalne.

W sklepach pojawiają się już pierwsze scale na 2021, a co do sparków nowych to się dowiedziałem że nie są jeszcze dostępne do zamawiania.

Edytowane przez pwnsoon
Opublikowano
11 minut temu, malkontent napisał:

A scott spark? Zarówno wersje RC mające 100 mm skoku jak i nie rc mające  120 mm skoku mają rewelacyjną blokadę skoku na kierownicy - twin lock.

Mam sparka 900 rc comp i blokuję amortyzację tylko na długich podjazdach kiedy jestem zmęczony lub na asfaltach. 95% mam środkowe ustawienie, gdzie nie ma pełnego skoku, ale działa to idealnie na podjazdach, w lesie. Dopiero na zjazdach odblokowuję amortyzatory.

W budżecie Treka wybrałbym wersję 120 mm:

https://www.scott.pl/produkt/1044/6472/Rower-Spark-940/ 

Inna sprawa, że jak chcesz kupować teraz, to licz się z tym, że na koniec września zaczynają się wyprzedaże, bo wchodzi już nowa kolekcja na 2021. Ja kupiłem we wrześniu i 3 tygodnie później cena była obniżona o 2500 zł. Z drugiej strony jak kupisz teraz to kilometry zrobione z bananem na twarzy są warte wyższej ceny.

o to musiało boleć....

Opublikowano (edytowane)

Poszukałem dokładniej i udało mi się odszukać Sparka 920 w moim rozmiarze. Podobno Sparki 920 na 2021 będą miały katalogowo 17199.

Co sądzicie o tym 920? jakie ma słabe strony?

Edytowane przez pwnsoon
Opublikowano

Zasadniczo nie widze. W takim budżecie jest też inny killer w postaci NS synonym TR 2. Imo ciekawszy rower.

Opublikowano
2 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Zasadniczo nie widze. W takim budżecie jest też inny killer w postaci NS synonym TR 2. Imo ciekawszy rower.

Tylko sprawdź przed zamówieniem jak jest z dostępnością w Twoim rozmiarze.

Bo słyszałem różne opinie.