p_chudy Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Witam, Od pewnego czasu chcę poskładać sobie rower typu gravel ale bardziej uniwersalny. Dostępne na rynku ramy przeznaczone do "gravelowania" są albo za drogie, albo mnie nie zadowalają. Zamieszczam ten wątek z pytaniem czy i jak dopasować giętą kierownicę (baranka) do ramy Accent Peak 29 TA. Jest ona o ok 3cm wyższa i 6cm dłuższa od ramy Accent Furious. Mam 180cm wzrostu, z góry wielkie dzięki.
seraph Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Z jednej strony musiałbyś mieć bardzo krótki mostek, żeby nie być wyciągniętym jak śledź, aleeeee widziałem Peak'a z barankiem i "gościu" sobie chwali. Wysokość to nie problem. Jeśli nie potrzebujesz opon szerszych niż 1,75 (może 2,0) to możesz użyć ramy crossowej, a jeśli nie musisz mieć tarcz to nawet jakiejś retro w stali. One są krótsze.
remigiusz Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Ja złożyłem na trekingowej ramie Biria. Widelec Mosso, alu 29.
p_chudy Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2020 36 minut temu, seraph napisał: Jeśli nie potrzebujesz opon szerszych niż 1,75 (może 2,0) to możesz użyć ramy crossowej, a jeśli nie musisz mieć tarcz to nawet jakiejś retro w stali. One są krótsze. Właśnie problem jest w tym że 2" to dla mnie taka optymalna szerokość. Na asfalcie nie za duże opory, a w terenie dobra przyczepność, ale ramy crossowe zazwyczaj są na miękkich QR9, a ja chcę sztywne osie. A taki Peak to i waży tyle co Furious, miejsca na koła dużo. Same plusy 😅 49 minut temu, seraph napisał: Z jednej strony musiałbyś mieć bardzo krótki mostek, żeby nie być wyciągniętym jak śledź, aleeeee widziałem Peak'a z barankiem i "gościu" sobie chwali. A też zastanawiałem się nad tym czy nie wziąść mniejszego rozmiaru, tylko że pomimo sztywnego widelca, chciałbym móc zamienić ten "gravel" w terenówkę.
Rekomendowane odpowiedzi