Skocz do zawartości

Rama MTB do 500zl

Karollauderfoxfactory

Rekomendowane odpowiedzi

Karollauderfoxfactory
Opublikowano

Witam. Prosiłbym o pomoc w doradzeniu kupna nowej ramy do 500 zł , jeżeli takową się znajdzie , chce kupić nową , ponieważ mam aktualnie rower leader Fox factory , prawdopodobnie ma mikro pęknięcie i strasznie to denerwuje podczas jazdy , cały czas strzela , zastanawiałem się nad oryginalna rama od leader foxa , ale wolałbym zapytać tutaj . Rower ma hamulce tarczowe i opony 27.5 cała. Z góry dziękuję za pomoc 🙂.

Opublikowano
23 minuty temu, Karollauderfoxfactory napisał:

mikro pęknięcie i strasznie to denerwuje podczas jazdy

To na 99% nie rama strzela 

Karollauderfoxfactory
Opublikowano

Widzisz , sprawdzałem już wszystko , piastę tylnego koła , przerzutki , łańcuch , łożyska kierownicy , suport , korba , pedały , siodełko , sztyca , jażemko , zaciski kół  i dalej strzela niemiłosiernie :/

masz jakiś pomysł ? Byłbym wdzięczny za pomoc 

Opublikowano (edytowane)

Carbon potrafi strzelać jak jest gdzieś pęknięty, ale ALU się jeszcze nie spotkałem. Może kamienie o ramę :D ? W jaki sposób sprawdziłeś suport, w jakich warunkach to strzela, to może bardziej nam pomoże powróżyć z fusów 

https://www.decathlon.pl/rama-st-540-275-id_8538585.html

taniej nic sensownego nie znajdziesz. Jak wklepiesz w wyszukiwarke rama 520/540 to masz inne kolory 

Edytowane przez Rokoszoko
Karollauderfoxfactory
Opublikowano

Suport został wykręcony , sprawdzony czy nie ma luzów , wszystko z nim w porządku , wyczyszczony , po wyciągnięciu z ciekawości usiadłem na rower , i poskakałem po siodełku i również strzela , kiedy był zamontowany suport bez siodełka również strzela . Już nie mam pojęcia co to .

Strzela praktycznie cały czas , jak lekko pedałuje to cisza , ale jak mocniej nacisne , lub normalnie , to nie do wytrzymania 

Opublikowano

Luz suportu sprawdza się na zakręconej korbie i ciągniemy za ramiona korby.  W rowerach (nie shit z auchana, czy innej biedronki) najczęściej jest suport na kwadrat zintegrowany, a nie rozkręcany na konusach. Znaczy to, że łożyska są zamknięte w korpusie i nic więcej nie zobaczysz. Możesz sobie czyścić to dookoła, nic to nie zmieni. Suport najczęściej jak wyleci to podczas mocnego nacisku trzeszczy/strzela. 

Jeśli wykluczasz napęd, nie masz urwanych szprych, skrzywionej ośki, czy luzu na piastach (ciągniemy za koło zakręcone w rowerze)... To zostaje amortyzator, stery i mostek (brud, albo pęknięty)

Karollauderfoxfactory
Opublikowano

No niestety , to też nie to , strzelanie dalej nie ustępuje 

Opublikowano

Często strzela połączenie rury sterowej z koroną widelca.

Opublikowano
22 godziny temu, Karollauderfoxfactory napisał:

masz jakiś pomysł ?

Jak sprawdzałeś sztyce? Jak mocno ja dokręciłeś?

Ja ostatnio miałem tak,a podkreślę że mam karbonowy rower.

Wyeliminowałem wszystkie hałasy i strzały

Tu opisałem wszystko co i jak.

Opublikowano (edytowane)

Strzelam: szprychy. Te to potrafią strzelać i pykać.

Edytowane przez zenobek
Karollauderfoxfactory
Opublikowano

Sztyca i szprychy napewno nie , ponieważ siodełko zostało w całości wyciągnięte i dalej strzela , szprychy sprawdzone , rower został do góry nogami obrócony i wykonany sztuczny nacisk na pedały i to samo , dzisiaj byłem w serwisie , powiedzieli że to amor

• 2 tygodnie później...
Karollauderfoxfactory
Opublikowano

Znalazłem przyczynę strzelanka , to stery , rozkręciłem cały widelec , mostek itp. po dobrym wyczyszczeniu i przesmarowaniu powoli ustaje , dzięki wszystkim za pomoc !

Opublikowano
Godzinę temu, Karollauderfoxfactory napisał:

Znalazłem przyczynę strzelanka , to stery

A jakie by było rozczarowanie po wymianie ramy?

No super,najważniejsze że problem z głowy 

Godzinę temu, Karollauderfoxfactory napisał:

dzięki wszystkim za pomoc

Na forum dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu ;)