Skocz do zawartości

Canyon - kupno nie z Polski

Soodi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

mam pytanie czy ktoś was kupował może coś od Canyona, ale nie z "polskiej" storny. Zastanawiam się nad ich Grand Canyonem 8.0 (jeszcze w głowie walka MTB/Gravel) a różnica, na chwilę obecną, w cenie to 750zł. Jest wogole szansa żeby kupić bezpośrednio za eurasy czy trzeba szykować złotówki i być delikatnie wy*****m w d**pę przez kurs walut ? :) 

Edytowane przez Soodi
Opublikowano

Nie wyślą do PL za EUR. Muszą z czegoś się utrzymać darmozjady ze Szczecina.

Opublikowano (edytowane)

No nic, jak to mówią "Niemcy zazdroszczą Polaką dobrobytu ;)" skoro musimy płacić więcej za to samo :(

Edytowane przez Soodi
Opublikowano

Cena w EUR uwzględnia niższy VAT niż w PL i z wiadomych przyczyn zawiera narzut wachania kursu waluty.

Zawsze można próbować poprosić o pro formę w EUR, zrobić przelew walutowy lub PayPalem i poprosić aby wysłali do magazynu DHL/UPS najbliżej granicy i podjechać go odebrać osobiście.

Inny niemiecki sklep oferował mi w ten sposób kiedyś Meridę 500 Lite z dostawą do Drezna ale w międzyczasie się sprzedała.

Opublikowano
15 godzin temu, Frost napisał:

Cena w EUR uwzględnia niższy VAT niż w PL i z wiadomych przyczyn zawiera narzut wachania kursu waluty.

Zawsze można próbować poprosić o pro formę w EUR, zrobić przelew walutowy lub PayPalem i poprosić aby wysłali do magazynu DHL/UPS najbliżej granicy i podjechać go odebrać osobiście.

Inny niemiecki sklep oferował mi w ten sposób kiedyś Meridę 500 Lite z dostawą do Drezna ale w międzyczasie się sprzedała.

Właśnie chciałem uniknąć kombinowania takiego, bo jeżdzaenie proszenie, to czas, a czas to pieniądz + kupuję na firmę rower więc im prościej tym wolniej mnie US znajdzie :D a pozatym uważacie że Canyon grand canyon 8.0 jest wart swojej ceny, przeglądałem inne rowery i powiem wam, że cieżko jest coś zlaleść w lepszej cenie... :)

Opublikowano

Inaczej tego nie wykombinujesz, trzeba łyknąć te kilka stówek więcej i tak warto. Canyon ma dobry stosunek jakość/technologia->cena. Na grandzie jeździ znajomy, bardzo sobie chwali :) Z swojego doświadczenia Ci powiem, że z reklamacjami też nie mają problemów w razie czego :)

Opublikowano
10 godzin temu, Rokoszoko napisał:

Inaczej tego nie wykombinujesz, trzeba łyknąć te kilka stówek więcej i tak warto. Canyon ma dobry stosunek jakość/technologia->cena. Na grandzie jeździ znajomy, bardzo sobie chwali :) Z swojego doświadczenia Ci powiem, że z reklamacjami też nie mają problemów w razie czego :)

Dziąkuje za odpowiedż @Rokoszoko ! 

Czy reklamację robiłeś bo coś było fabrycznie spierniczone, czy poprostu coś w ciągu użytkowania trzeba było reklamować ?

Opublikowano

Pękła mi rama w canyon strive cf 5.0 :( Co prawda trzeba czasem czekać na odpowiedź, albo się dopominać - najlepiej dzwonić, że wysłało się im maila (wolałem mieć wszystko udokumentowane). Myślałem, że będą robić problemy, ale widocznie ta marka jest na trochę innym poziomie obsługi klienta niż polscy cebularze i tydzień po zgłoszeniu miałem już pełny zwrot pieniędzy na koncie i przeprosiny 

Opublikowano

aha czyli zwrot kosztów, super. A prosiłeś o niego czy oni odrazu kasę oddali ?

Opublikowano (edytowane)

Rower miałem miesiąc i kupiłem go na promce już. Widziałem, że nie mają kolejnych rowerow w razie czego na wymianę, więc miałem obawy, że nowego nie dostanę, a ramy mogą nie mięć i będę się bujał pół roku za nową. Napisałem, że jeśli dobrze myślę, to żeby oddali mi kase i to będzie najlepsze rozwiązanie... No i po prostu zwrócili. Myślałem, że wezmę spectrala, ale data pojawienia się ich w sprzedaży była chyba 2,5 miesiąca do przodu ;/ ! Neuron nie lepiej + w między czasie ceny rowerów wzrosty po ok. 600zł 

USER_SCOPED_TEMP_DATA_MSGR_PHOTO_FOR_UPLOAD_1587577701683_6658783504482290681.jpeg Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Kocór !

Dzięki za odpowiedzi naprawdę przekonuję się co do Canyona. Pozatym co bym nie wybrał aktualnie jeżdzę na Cube Aim Pro z 2017r (full turney, ale powymieniałem wszytsko została przerzutka tylna) więc zakładam że poczuję jak bym przesiadł się z Poloneza do Volvo :) 

Opublikowano

Mieszkam w Warszawie i narazie nie zanosi się na przeprowadźkę lub wypiętrzenie terenu więc harttail wydaje mi się rozwiązenim mocno uniwersalnym. Chyba że mnie przekonasz do fulla to słucham argunemtów :)

Opublikowano

Przeczytałem ,,Warszawa" i niestety nie mam argumentów :P Ja jestem z Śląska i nie wyobrażam sobie jazdy na sztywnym. Ale fakt jest taki, że jak ktoś zasmakuję w fullu to do sztywnego już nie wróci :D

Opublikowano

Właśnie, dlatego wybór pomiędzy HT a Gravelem był bardziej, niestety gravele mają tak wysokie ceny że szkoa pisać więc wymieniam HT na lepszego HT :)

Opublikowano

Z Cube'a a Canyona nie będziesz żałował, raczej zastanawiał się dlaczego od razu tego nie zrobiłeś :D

Opublikowano (edytowane)

Jak kupowałem rower 3 lata temu, to tylko było mnie stać na taki. Pozatym znałem się na rowerach tyle, że ma mieć dwa koła :) czas leci, człowiek wie więcej, zawody też kuszą :)

EDIT:

Zastanawia mnie tylko skok 120mm czy to nie za dużo, jest bloka skoku? jakieś opinie ?

Edytowane przez Soodi
Opublikowano

120mm skoku to wystarczająca wartość. Pamiętaj, że to sztywna rama. Co z tego, że będziesz miał 150mm z przodu, skoro tyłem i tak będziesz na nierównościach latał... Ważne, żebyś tego foxa dobrze pod siebie ustawił i będziesz zadowlony :) Fox 34 ma blokadę, chociaż ja w przednim amorze nigdy jej nie używam :P

• Lubię to! 1
Opublikowano

A jak z płatnością, czy to jest płatność do Niemiec czy polskie konto i czy faktura jest "polska" czy niemiecka?

Opublikowano

Faktura w PLN z VAT ID DE, po angielsku.

Płatność na konto Kanjon Szczecin, w polskim banku

Pozdrawiam, Jarek

Opublikowano

Rozumiem że to niemiecki VAT, który potemmożna sobie spokojnie odliczyć (mam NIP UE)?

Opublikowano

@Soodi

Jeżeli sprzedaż jest do Polski to i tak czeka Cie 23%. Tak samo jak na Amazonie, ceny są z niemieckim Vatem, ale przy dostawie do innego Państwa niż .de sklep sprzedaje z ichniejszą stawką lub na 0 aby później samemu dopłacić wg obowiązującej stawki w kraju Nabywcy.

Info z Canyon Szczecin jakiś czas temu:

Cytat

```
Witam, tak, wystawiamy faktury na firmę.

Jeśli posiada Pan NIP EU możemy wystawić fakturę wewnątrzwspólnotową na 0% VAT, jeśli posiada Pan zwykły NIP na 23% VAT.

Niestety, w przypadku faktury na 23% VAT dodatkowo, aby ją rozliczyć będzie musiał Pan wystawić notę korygującą. Na fakturze, którą Pan otrzyma będzie brakować polskiego NIP firmy Canyon, poprzez notę korygującą doda Pan go do faktury.
Podpisany skan dokumentu należy wysłać do nas na maila. Zostanie on podpisany i odesłany. Wtedy zgodnie z prawem będzie mógł Pan rozliczyć fakturę.

Jeśli chciałby Pan fakturę na 0% VAT , proszę złożyć zamówienie przez stronę internetową (wybierając sposób płatności przedpłata). Po złożeniu zamówienia należy wysłać nam jego numer oraz NIP. Zmienimy dokument i wyślemy nową fakturę proformę. W tym przypadku adres firmy i adres dostawy muszą być takie same.
```

Jak faktura 23% VAT to

1. Składa Pan zamówienie przez stronę internetową (w przypadku zamówienia na firmę najlepiej wybrać sposób płatności przedpłata)
2. Otrzymuje Pan fakturę proformę, należy sprawdzić czy znajdują się na niej pełne dane Pana firmy.
3. Na podstawie faktury proformy wykonuje Pan wpłatę
4. Wraz z paczką otrzymuje Pan fakturę do której księgowa powinna wystawić notę korygującą.
5. Wysyła Pan nam skan noty korygującej, my go podpisujemy i odsyłamy. Mając fakturę i notę korygującą może rozliczy Pan fakturę.

Opublikowano

@Frost

Dostałem info od Canyona że jeżeli posiadam NIP EU to oni wystawiają fakturę 0%, więc rower jest tańszy o 23%. Oczywiście księgowa zweryfikuje wszytsko przy rozliczeniu miesiąca :) Dziękuje za informację powyżej.

Opublikowano (edytowane)

@Soodi

Zgadza się, dokładnie tak napisałem - wtedy wpadasz w stawkę 23% i ją rozliczasz.

Pamiętaj aby mieć podstawę do zakupu roweru na firmę w razie kontroli - aktualnie jest bardzo duże ciśnienie na kontrole US i nacisk aby odzyskiwać środki, które poszły na tarc.ze antykryzowe. To jest inside info bezpośrednio z "centrali".

Edytowane przez Frost
Opublikowano

@Frost

Trochę nie rozumiem "wpadasz w stawkę 23% i ją rozliczasz." czy możesz wyjaśnić ?