Skocz do zawartości

Rozpinanie spinki

dzejdzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, posiadam decathlonowego Tribana. W celu wyczyszczenia łańcucha chciałem go zdjąć, po obejrzeniu poradników użyłem kombinerek. Rzecz w tym, że pomimo tego, że (raczej) mam ustawione dobrze kombinerki (jak na obrazku) przy mocnym ściskaniu spinka ani drgnie. Czy niektóre rowery prosto z salonu mogą mieć tak mocno zapiętą tą spinkę, czy robię coś źle? Ewentualnie, co jeszcze mogę użyć, żeby ścisnąć to z większą siłą? Nie chciałbym dla takiej pierdoły jechać do serwisu rowerowego, ale na wszystkich filmach przy lekkim ściśnięciu spinka wychodzi.

117196350_644479522856938_76048474253028

Opublikowano

Na moje oko, to przy takim ustawieniu kombinerek miażdżysz spinkę pod kątem, a nie ją rozpinasz. 

Tutaj masz poradnik Szajbajka na temat rozpinania spinek:

Opublikowano
3 minuty temu, Sziva napisał:

Na moje oko, to przy takim ustawieniu kombinerek miażdżysz spinkę pod kątem, a nie ją rozpinasz. 

Tutaj masz poradnik Szajbajka na temat rozpinania spinek:

Oglądałem szczerze mówiąc cały filmik, widziałem też post na forum, na którym się wzorowałem - 

Jedyne co, to może prawy zacisk kombinerek na tamtym filmiku jest trochę niżej niż u mnie, innych różnic szczerze nie widzę (kombinerki dotykają łańcuch tylko w 2 miejscach na skos). Metodę z drucikiem próbowałem, niestety mam za cienkie w domu.

Opublikowano

Można jeszcze metodą na sznurek spróbować albo kupić szczypce do spinek: klik

Opublikowano

Szczypce są najlepsze. Ja też próbowałem różnych sposobów starych szprych linek sznurków itp. Tylko się na..... Denerwowałem a efekt marny 

• Pomógł 1
Opublikowano

Chlopie dobrze robisz tylko w odwrotną strone :D

zapinasz ją zamiast rozpinać

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Chlopie dobrze robisz tylko w odwrotną strone

Czyli źle to robi xD

@dzejdziNie no masakra. Faktycznie kup sobie kleszczyki do spinek, zanim narobisz większego bigosu 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przy odrobinie techniki i zręczności każdą spinkę można rozpiąć palcami.

Opublikowano
30 minut temu, kaido2 napisał:

Nie.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kaido2 napisał:

Chciałbym zobaczyć jak moja spinkę rozpinasz palcami. Nie realne. Sznurki. Stare linki od przerzutek. Inne patety. Szprychami dwiema nic no nic. Bez szczypiec się nie dało a i z nimi nie było łatwo trzeba było sposobem żeby nie zniszczyć spinki

Edytowane przez revolta1
Opublikowano

Dokładnie taką ostatnio rozpinałem i zapinałem z tym że 11s ( CN900-11).

Wystarczy trochę techniki.

Opublikowano

Może była rozciągnięta jak baranie j...... 

Ciężki temat z taką spinka jak jest w miarę nowa. bez narzędzi 

Opublikowano (edytowane)

3 godziny temu, revolta1 napisał:

Może była rozciągnięta jak baranie j.....

Nie.

Spinka była z praktycznie nieużywanym łańcuchem.

Zresztą, to niema znaczenia, bo ją ktoś tylko raz kiedyś zapiął?

Spinka nie zużywa się tak jak łańcuch tak propo.

Te spinki są z całkiem przyzwoitego materiału i ta żeby luźno chodziła na gniazdach wymaga dużo więcej wpięć, czy wypięć, jak KMC, Czy Sram.

Przy technice, którą stosuję w przypadku zapięcia tych spinek Shimano trzeba użyć więcej siły jak i mieć pewny chwyt, jednak da się , bo rozpiąłem, natomiast samo zapięcie odbywa się za pomocą korby, a więc tu tylko potrzeba samego chwytu spinki.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
12 godzin temu, kaido2 napisał:

Przy technice, którą stosuję

Podzielisz się nią z nami?

Może jakiś filmik lub foto.

Opublikowano

Zapięcie z korby to luzik
Koło na hamulec stajesz na korbie i się wpina

Opublikowano
W dniu 26.08.2020 o 08:10, piter614 napisał:

Zapięcie z korby to luzik

Zapięcie tak,ale kolega ma specjalną technikę rozpięcia każdej,nawet nowej spinki palcami.

W dniu 25.08.2020 o 13:12, kaido2 napisał:

bo rozpiąłem

Absolutnie tutaj nie śmieszkuje,ani broń Boże nie zarzucam kłamstwa. Chciałbym poorostu poznać tą niesamowitą technikę,pewnie jak i wielu ludzi tutaj.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ale tu taj nie ma niczego niesamowitego.

Nie wiem, czy obecnie już ludzi zwolniono z samodzielnego myślenia?

Rozpinam jak każda inną spinkę  odpowiednio łapiąc i to wszystko. Różnica jest taka, że trzeba użyć więcej siły, dlatego  stosuję odpowiedni chwyt używając do tego obu dłoni. Między palce dociskające spinkę stosuję twardą podkładkę , żeby siła poszła w spinkę, a nie spinka w palce.

I to wsio.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
3 minuty temu, kaido2 napisał:

Ale tu taj nie ma niczego niesamowitego.

Nie wiem, czy obecnie już ludzi zwolniono z samodzielnego myślenia?

Rozpinam jak każda inną spinkę  odpowiednio łapiąc i to wszystko. Różnica jest taka, że trzeba użyć więcej siły, dlatego  stosuję odpowiedni chwyt używając do tego obu dłoni. Między palce dociskające spinkę stosuję twardą podkładkę , żeby siła poszła w spinkę, a nie spinka w palce.

I to wsio.

Nagraj to jak możesz.