dzejdzi Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Cześć, posiadam decathlonowego Tribana. W celu wyczyszczenia łańcucha chciałem go zdjąć, po obejrzeniu poradników użyłem kombinerek. Rzecz w tym, że pomimo tego, że (raczej) mam ustawione dobrze kombinerki (jak na obrazku) przy mocnym ściskaniu spinka ani drgnie. Czy niektóre rowery prosto z salonu mogą mieć tak mocno zapiętą tą spinkę, czy robię coś źle? Ewentualnie, co jeszcze mogę użyć, żeby ścisnąć to z większą siłą? Nie chciałbym dla takiej pierdoły jechać do serwisu rowerowego, ale na wszystkich filmach przy lekkim ściśnięciu spinka wychodzi.
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Na moje oko, to przy takim ustawieniu kombinerek miażdżysz spinkę pod kątem, a nie ją rozpinasz. Tutaj masz poradnik Szajbajka na temat rozpinania spinek:
dzejdzi Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2020 3 minuty temu, Sziva napisał: Na moje oko, to przy takim ustawieniu kombinerek miażdżysz spinkę pod kątem, a nie ją rozpinasz. Tutaj masz poradnik Szajbajka na temat rozpinania spinek: Oglądałem szczerze mówiąc cały filmik, widziałem też post na forum, na którym się wzorowałem - Jedyne co, to może prawy zacisk kombinerek na tamtym filmiku jest trochę niżej niż u mnie, innych różnic szczerze nie widzę (kombinerki dotykają łańcuch tylko w 2 miejscach na skos). Metodę z drucikiem próbowałem, niestety mam za cienkie w domu.
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Można jeszcze metodą na sznurek spróbować albo kupić szczypce do spinek: klik
revolta1 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Szczypce są najlepsze. Ja też próbowałem różnych sposobów starych szprych linek sznurków itp. Tylko się na..... Denerwowałem a efekt marny 1
IOO Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Kup dedykowane szczypce, jakieś 25 zł i spokój.
Accent_Szaj Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 @dzejdzi kup kleszczyki do rozpinania,albo taką spinkę jak mam Ja i @Sziva
PiotrekGT Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Chlopie dobrze robisz tylko w odwrotną strone zapinasz ją zamiast rozpinać 1
Kajgana Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Dokładnie! Odwrotnie chwyć i będzie dobrze!
Accent_Szaj Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 2 godziny temu, PiotrekGT napisał: Chlopie dobrze robisz tylko w odwrotną strone Czyli źle to robi @dzejdziNie no masakra. Faktycznie kup sobie kleszczyki do spinek, zanim narobisz większego bigosu
kaido2 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Przy odrobinie techniki i zręczności każdą spinkę można rozpiąć palcami.
IOO Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 30 minut temu, kaido2 napisał: Przy odrobinie techniki i zręczności każdą spinkę można rozpiąć palcami. Nie.
revolta1 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, kaido2 napisał: Przy odrobinie techniki i zręczności każdą spinkę można rozpiąć palcami. Chciałbym zobaczyć jak moja spinkę rozpinasz palcami. Nie realne. Sznurki. Stare linki od przerzutek. Inne patety. Szprychami dwiema nic no nic. Bez szczypiec się nie dało a i z nimi nie było łatwo trzeba było sposobem żeby nie zniszczyć spinki Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez revolta1
Motke Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 3 godziny temu, kaido2 napisał: Przy odrobinie techniki i zręczności każdą spinkę można rozpiąć palcami. Chciałby zobaczyć jak Ty zapinasz/rozpinasz palcami tego typu spinkę https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/slx-m7100/SM-CN910-12.html
kaido2 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Dokładnie taką ostatnio rozpinałem i zapinałem z tym że 11s ( CN900-11). Wystarczy trochę techniki.
revolta1 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Może była rozciągnięta jak baranie j...... Ciężki temat z taką spinka jak jest w miarę nowa. bez narzędzi
kaido2 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, revolta1 napisał: Może była rozciągnięta jak baranie j..... Nie. Spinka była z praktycznie nieużywanym łańcuchem. Zresztą, to niema znaczenia, bo ją ktoś tylko raz kiedyś zapiął? Spinka nie zużywa się tak jak łańcuch tak propo. Te spinki są z całkiem przyzwoitego materiału i ta żeby luźno chodziła na gniazdach wymaga dużo więcej wpięć, czy wypięć, jak KMC, Czy Sram. Przy technice, którą stosuję w przypadku zapięcia tych spinek Shimano trzeba użyć więcej siły jak i mieć pewny chwyt, jednak da się , bo rozpiąłem, natomiast samo zapięcie odbywa się za pomocą korby, a więc tu tylko potrzeba samego chwytu spinki. Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez kaido2
Accent_Szaj Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 12 godzin temu, kaido2 napisał: Przy technice, którą stosuję Podzielisz się nią z nami? Może jakiś filmik lub foto.
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zapięcie z korby to luzikKoło na hamulec stajesz na korbie i się wpina
Accent_Szaj Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 W dniu 26.08.2020 o 08:10, piter614 napisał: Zapięcie z korby to luzik Zapięcie tak,ale kolega ma specjalną technikę rozpięcia każdej,nawet nowej spinki palcami. W dniu 25.08.2020 o 13:12, kaido2 napisał: bo rozpiąłem Absolutnie tutaj nie śmieszkuje,ani broń Boże nie zarzucam kłamstwa. Chciałbym poorostu poznać tą niesamowitą technikę,pewnie jak i wielu ludzi tutaj. 1
kaido2 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Ale tu taj nie ma niczego niesamowitego. Nie wiem, czy obecnie już ludzi zwolniono z samodzielnego myślenia? Rozpinam jak każda inną spinkę odpowiednio łapiąc i to wszystko. Różnica jest taka, że trzeba użyć więcej siły, dlatego stosuję odpowiedni chwyt używając do tego obu dłoni. Między palce dociskające spinkę stosuję twardą podkładkę , żeby siła poszła w spinkę, a nie spinka w palce. I to wsio. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez kaido2
IOO Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 3 minuty temu, kaido2 napisał: Ale tu taj nie ma niczego niesamowitego. Nie wiem, czy obecnie już ludzi zwolniono z samodzielnego myślenia? Rozpinam jak każda inną spinkę odpowiednio łapiąc i to wszystko. Różnica jest taka, że trzeba użyć więcej siły, dlatego stosuję odpowiedni chwyt używając do tego obu dłoni. Między palce dociskające spinkę stosuję twardą podkładkę , żeby siła poszła w spinkę, a nie spinka w palce. I to wsio. Nagraj to jak możesz.
kaido2 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Nie no proszę, ręcę mi już opadają.....
Rekomendowane odpowiedzi