Skocz do zawartości

SR Suntour sprężyna - czy da się zwiększyć skok ?

michael rc viedos

Rekomendowane odpowiedzi

michael rc viedos
Opublikowano

Witam Szajbajków :)

Pytanie chyba głupie, ale pytam się dla pewnośći ;)

Czy w amortyzatorze sprężynowym suntour (dokładnie m3030, bardzo tani) da się zwiększyć skok, czy trzeba kupić inny amortyzator i widelec?

Dzięki za odpowiedzi :) 

Opublikowano

Jeśli wysumiesz górne golenie to najpewniej amortyzator strąci ma sztywności a tym samym rower będzie gorzej prowadził się w zakrętach. A chyba nie o to chodzi alby upgrade'ując jeden parametr obniżyć inny, który jest bardziej istotny.

Poza tym jakość M3030 nie powala i nawet z większym skokiem nie będzie nadawał się do agresywnej jazdy.

michael rc viedos
Opublikowano

Dobrze, to chyba go zostawie :)

Opublikowano

m3030 to chyba najprostsza konstrukcja suntoura , to bardziej uginacz nie amor gdyż składa się tylko z jeden sprężyny, zero blokady czy tłumienia ( miałem go w hexagonie) . Daj sobie spokój z jakąkolwiek ingerencją w niego po za czyszczeniem i smarowaniem .

michael rc viedos
Opublikowano
7 minut temu, samuel_87 napisał:

m3030 to chyba najprostsza konstrukcja suntoura , to bardziej uginacz nie amor gdyż składa się tylko z jeden sprężyny, zero blokady czy tłumienia ( miałem go w hexagonie) . Daj sobie spokój z jakąkolwiek ingerencją w niego po za czyszczeniem i smarowaniem .

Dzięki za pomoc :)

czyli po prostu za kilka lat trzeba kupić lepszy rower :) 

Opublikowano

szczerze to nie wiem czy kilka lat wytrzyma , ten u mnie po paru msc miał już spore luzy ,wymieniłem go na troche lepszego xcm-a

michael rc viedos
Opublikowano
25 minut temu, samuel_87 napisał:

szczerze to nie wiem czy kilka lat wytrzyma , ten u mnie po paru msc miał już spore luzy ,wymieniłem go na troche lepszego xcm-a

a opłaca się wymieniać amortyzator?

Opublikowano

opłacalność to kwestia dyskusyjna , dla innych się opłaca bo lubią swój rower , dla innych nie, sprężynowe xcm,xcr nie są drogie

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Dnia 10.07.2017 o 12:41, michael rc viedos napisał:

Witam Szajbajków :)

Pytanie chyba głupie, ale pytam się dla pewnośći ;)

Czy w amortyzatorze sprężynowym suntour (dokładnie m3030, bardzo tani) da się zwiększyć skok, czy trzeba kupić inny amortyzator i widelec?

Dzięki za odpowiedzi :) 

NIE!