Arxcxi Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Cześć, ostatnio zauważyłem, ze moj pike zasysa skok, przy dłuższej jeździe nawet do 60%... Po dłuższym szperaniu po forach, zasugerowałem się wpisem gościa, który sugerował aby najpierw ‘uwolnić‘ dolne golenie i nimi trochę poruszać góra-dół. Odkręciłem dwie śruby na goleniach, natomiast golenie nie chciały się ruszyć, wiec włożyłem śruby i postukalem młotkiem. Podczas stukania lewa śruba wyskoczyła pod ciśnieniem. Gdy próbuje skręcić amor, widzę ze lewy gwint jest 2cm wyżej niż powininien być i śruba go nie sięga... ktos się spotkał z podobnym zachowaniem? Dodam ze pierwszy raz ruszałem amor, jakby to miało mieć znaczenie I przeszedł pełny serwis w marcu tego roku. dokldny model to Rockshox Pike RCT3-A2 z 2016 roku
vdcmike Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Włożyłeś sruby i postukałeś młotkiem? Czy włożyłeś śruby i wkręciłeś je co najmniej z 5 obrotów i dopiero postukałeś? Druga sprawa jeśli traci tyle skoku to zmień serwis. Amor ewidentnie do serwisu pełnego (może zrobili tylko podstawowy albo nie mieli specjalnie pojęcia co robią). Co do skręcenia - jeśli nie zniszczyłeś stukaniem gwintu... Skręć tą goleń co śruba sięga, ściśnij amor i na ściśniętym skręć drugą goleń. 1
Arxcxi Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) Włożyłem śrubę i ją wkręciłem, czy na >5 obrotów to nie jestem pewny. Gwint jest ok, sprawdziłem. Natomiast nawet na ściśniętym amorze nie łapie gwintu... Gwint jest na prawdę głęboko... ledwo przy ściągniętych dolnych go łapie Co do serwisu - z opinii podobno najlepszy w Krakowie. Mam wrażenie, ze każdemu się czasem zdarzy popełnić błąd, natomiast jest już 3 msc po serwisie i zapewne nie przyjmą na gwarancjii amora, którego rozkręcił klient i nie umie złożyć... Sam przy rowerze zwykle robiłem wszystko, co się zmieniło po przesiadce z szosy na enduro - w amorach nie siedzę, jestem zielony i jedynie posługuje się wiedza z manuali czy filmów Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez Arxcxi
vdcmike Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 To strona tłumika? Wyciągnij ten trzpień przy zdjętych goleniach dolnych za pomocą śruby. 1
Arxcxi Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Nie, tłumik znajduje się w prawej golenii. Mógłbyś sprecyzować „trzpień”? 1
Pawel Fe Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Arxcxi napisał: Włożyłem śrubę i ją wkręciłem, czy na >5 obrotów to nie jestem pewny. Gwint jest ok, sprawdziłem. Natomiast nawet na ściśniętym amorze nie łapie gwintu... Gwint jest na prawdę głęboko... ledwo przy ściągniętych dolnych go łapie Jeśli dobrze widzę wykręciłeś szaft od sprężyny gazowej. Nie da sie jej tak skręcić bo tłok obraca się na oringu. Musisz koniecznie całkowicie spuścić powietrze wentylem u góry, następnie wyjąć pierścień segera. Skręcić tłok z szaftem ( metalową rurkę, którą wykręciłeś) a bastępnie całość poskładać stosując odpowiednie smary i odpowiednią ilość oleju do dolnych lag ( bodaj 10 ml dla tego amortyzatora) 1
Arxcxi Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Nie wykręcałem szaftu Tak wyglada amor po zdjęciu dolnych goleni, nic więcej nie ruszałem
vdcmike Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Napompuj amor to popychacz tłoka (ten trzpień z gwintem) wylezie. Skręcaj na napompowanym.
Arxcxi Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Dzięki wielkie vdcmike! myślałem, żeby to zrobić aczkolwiek z niewiedzy wolałem zaczekać na dalsze wskazówki
Arxcxi Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Jeszcze mały update co do seriwsu - Tomar w krakowie, mimo, iż amor był 2 miesiace po gwarancji serwis przyjął amor bez jakiegokolwiek problemu.
Rekomendowane odpowiedzi