Skocz do zawartości

Czyszczenie i smarowanie dźwigni hamulca Magura MT7.

RadekMeridaBafang

Rekomendowane odpowiedzi

RadekMeridaBafang
Opublikowano

Hej,

Mam takie pytanie. Jako ze klamki zaczely troche skrzypiec i jedna z nich ma malutki opor na poczatku(ta na zdjeciu) chcialem to jakos wyczyscic i przesmarowac.

Napisalem do Magury ale oni odpisali ze sie nic z tym nie robi bo cos tam...

Pomyslalem zeby to spryskac izopropanolem tylko zastanawiam sie czy ten alkohol jakos nie spenetruje uszczelek?

A na smar co dac? Wiecie co oni tam daja?

Pozdrawiam :)

20200708_135014.jpg
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hej,

mam u siebie ten sam problem i też w tej sprawie napisałem do magury. Odpowiedź w podobnym tonie, natomiast u mnie skrzypi dźwignia hamulca, a tłoczek na który ta dźwignia naciska. Mam MT7. 

odpowiedź jest następująca: "I suspect that the fault you described can´t be fixed by external maintenance. Please note, the MAGURA masters/brake handles aren´t designed to remove or replace the piston, so there are no disassembly specifications necessary or stated. Additional information, we don´t offer seals or pistons (repair kit) individually, these were and are a non-replaceable part of the master/brake handle or brake caliper assembly, unfortunately a repair is here not possible."

Odpowiadając na Twoje pytanie - smar nie pomoże. Ja zastanawiam się nad reklamowaniem tego, biorąc pod uwagę, że hamulce są całkiem nowe i już zaczęły skrzypieć.

Opublikowano
2 minuty temu, Theoo napisał:

Hej,

mam u siebie ten sam problem i też w tej sprawie napisałem do magury. Odpowiedź w podobnym tonie, natomiast u mnie skrzypi dźwignia hamulca, a tłoczek na który ta dźwignia naciska. Mam MT7. 

odpowiedź jest następująca: "I suspect that the fault you described can´t be fixed by external maintenance. Please note, the MAGURA masters/brake handles aren´t designed to remove or replace the piston, so there are no disassembly specifications necessary or stated. Additional information, we don´t offer seals or pistons (repair kit) individually, these were and are a non-replaceable part of the master/brake handle or brake caliper assembly, unfortunately a repair is here not possible."

Odpowiadając na Twoje pytanie - smar nie pomoże. Ja zastanawiam się nad reklamowaniem tego, biorąc pod uwagę, że hamulce są całkiem nowe i już zaczęły skrzypieć.

Ja jeszcze pojezdze i tez bede reklamowal. Pomimo ze na prace nie ma to zadnego wplywu to z czasem moze chodzic to coraz gorzej.

Na pewno trzeba unikac czyszczenia tego jakimikolwiek srodkami, nawet wodą.

Opublikowano
11 minut temu, RadekMeridaBafang napisał:

nawet wodą

Poważnie? No bez jaj. Chłopaki przecież to są rowerowe części,które są narażone na wodę,błoto itp itd. 

Wyczyść to szczoteczką i możesz na patyczku do uszu dac olej mineralny i przesmarować ruchome części.

@Theoo tobie odpowiedziałem w twoim temacie. Ty masz nowe heble i twój problem jest inny 

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Poważnie? No bez jaj. Chłopaki przecież to są rowerowe części,które są narażone na wodę,błoto itp itd. 

Wyczyść to szczoteczką i możesz na patyczku do uszu dac olej mineralny i przesmarować ruchome części.

@Theoo tobie odpowiedziałem w twoim temacie. Ty masz nowe heble i twój problem jest inny 

Mialem na mysli wodą pod cisnieniem...

Opublikowano
2 minuty temu, RadekMeridaBafang napisał:

wodą pod cisnieniem

A,to tak.

Ale spryskaj je i potem

6 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Po tej operacji będzie ok

Opublikowano
7 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Przeprowadziłem procedurę wypisz wymaluj jak tak jak to opisałeś:) Problem polega, że te dźwięki dochodzą nie ze spreżyny mocującej klamkę, tylko ze środka, gdzie jest tłoczek. Tego się nie demontuje i za żadne skarby tego nie przesmarujesz...

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

A,to tak.

Ale spryskaj je i potem

Po tej operacji będzie ok

Wyczyscilem jedną klamkę izopropylem i byla tragedia. Po czasie troche lepiej.

Olejem mineralnym nie probowalem ale smar nic nie pomogl...

1 minutę temu, Theoo napisał:

Przeprowadziłem procedurę wypisz wymaluj jak tak jak to opisałeś:) Problem polega, że te dźwięki dochodzą nie ze spreżyny mocującej klamkę, tylko ze środka, gdzie jest tłoczek. Tego się nie demontuje i za żadne skarby tego nie przesmarujesz...

Ale mozna ten tłoczek przesmarowac wacikiem olejem mineralnym i cos tam załapie

Opublikowano
5 minut temu, RadekMeridaBafang napisał:

smar nic nie pomogl

Smar jest za gęsty.

5 minut temu, RadekMeridaBafang napisał:

izopropylem

On znowu jest zbyt agresywny. Użyj spryskiwaczy do szyb. I szczoteczką przeczyść.

8 minut temu, Theoo napisał:

tylko ze środka,

Przelej je nowym olejem. Może być bąbelek