kichawa Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Pomozcie! Rower jest wiekowy. Vbrake. Wolnobieg. Kwadrat. Kola 26''. Jadąć rowerem w zasadzie cyklicznie slychać kilka trzaskow. Wymieniłem oś i konusy w tylnej piaście przy okazji czyszcząc i smarując. Rozkręciłem i nasmarowałem bebenek wolnobiegu razem z zebatkami. W koncu przeczyściłem i nasmarowalem stery. Wiadomo kultura pracy lepsza ale trzaski pozostaly. Zalozylem inne kolo na tyl i spokoj. Takze sztyca, siodelka, suport, pedala skreslilem. Powiedzialbym ze najgorzej kolo halasuje pod obciazeniem. Zacząłem centrować kolo. Niektore nyple piszczaly jak je krecilem. Ale pod naciskiem nie wydawaly trzaskow. Przy okazji poprawiłem ulozenie opony, w jednym miejscu za gleboko wchodzila pod rant obreczy. Wymienilem tasme. Wg mnie strzelaja szprychy. Nawet przeczyscilem szmatka miejsca skrzyzowac szprych. Bylo tam troche lepkiego brudu. Ciezko jest mi nawet zdiagnozowac, ktora to szprycha lub szprychy strzelaja. Nie daje mi spokoju ten problem. Wiadomo moglbym kupic za 60PLN nowe kolo i z glowy ale wolnobieg jest w dobrym stanie. I obrecz mimo, ze nie stozek tez. Na pewno Wasze doswiadczenie cos pomoze. Moze powinienem wymienic kilka szprych i nypli? Aha, zalozylem tez to kolo z wykreconym wolnobiegiem. Bez zmian. Dalej strzela. Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez kichawa dadatkowa uwaga
seraph Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Spróbuj złapać koło za obręcz, oprzeć ośką o ścianę i nacisnąć. Jak strzeli tzn, że szprychy strzelają, bo pracują przez za słaby naciąg imasz koło do poprawy. Koło jest proste tak w ogóle po Twoim centrowaniu?
elmapeto Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Oddaj koło do serwisu i za 30pln będziesz mieć koło naprawione.
kichawa Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2020 W dniu 8.08.2020 o 10:25, seraph napisał: Spróbuj złapać koło za obręcz, oprzeć ośką o ścianę i nacisnąć. Jak strzeli tzn, że szprychy strzelają, bo pracują przez za słaby naciąg imasz koło do poprawy. Koło jest proste tak w ogóle po Twoim centrowaniu? Okazalo sie, że po duzym poluzowaniu wiekszosci szprych obrecz sama w sobie jest krzywa. Takze sprobuje, just 4 fun, wyprostowac ta obrecz i zcentrowac od nowa. W dniu 8.08.2020 o 14:22, elmapeto napisał: Oddaj koło do serwisu i za 30pln będziesz mieć koło naprawione. Dzieki za rade W serwisie gosc mi od razu powiedzial: czekam tydzien, obrecz 35PLN komplet szprych 15PLN zaplecenie 35PLN Na alledrogo nowe kolo stozek 26'' tyl pod wolnobieg z dostawa niecale 50PLN
Accent_Szaj Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 W dniu 7.08.2020 o 22:04, kichawa napisał: Aha, zalozylem tez kolo bez wolnobiegu. Bez zmian. OK,to czemu kombinujesz dalej z kołem? Sprawdź/wymień support
kichawa Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2020 1 minutę temu, Accent_Szaj napisał: OK,to czemu kombinujesz dalej z kołem? Sprawdź/wymień support Ach, moj blad. Chodzilo mi o to, ze zalozylem to samo kolo ale z wykreconym wolnobiegiem.
Accent_Szaj Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 6 minut temu, kichawa napisał: Ach, moj blad. Każdy ma taki rower 26" na wolnobiegu,pożycz na 5min koło i sprawdź czy dalej strzela
Rekomendowane odpowiedzi