Kruk Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Siemka. Mam kupę roboty ostatnio a jeszcze uczę się centrować koła non stop. Pytanie dla speców zwłaszcza co robią karbonowe koła. Czy centryczność lewo-prawo jest istotniejsza czy napięcie równe na tensometrze? Mam koło z odchyleniem 0,10-0,15mm ale tensometr nie jest idealnie wszędzie, największe ochylenie to 3 na skali tensometru.
leejoonidas Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 A teraz jeszcze raz napisz to samo co powyżej ale w sposób bardziej zrozumiały dla mniej wtajemniczonych osób w temacie, tak aby inni też coś z tego zrozumieli i czegoś się dowiedzieli. Jak jest różnica w naciągu szprych z lewej i z prawej strony między najmniej naprężoną a najbardziej naprężoną szprychą, wartość tą podaj w kilogramach, albo zrób jakiś wykres kołowy naciągu szprych w kole. Wartość odchylenia masz fantastyczną, prawie ideał.
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zawsze najgorzej jest ustawić góra dółJak masz taką odchyłka boczna to jest igłaCo do tensometru to tak samo odchyłka między jedna a druga to masz igłęPolecam użyć programu ParkToola w którym wpisujesz wartości z tensometru wtedy masz wizualizacje całego procesu, bardzo fajnie pomaga w prawidłowym naciągnięciu szprych
Yan Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Jaki masz tensometr bo 3 na różnych tensometrach mogą oznaczać coś innego, chyba lepiej podać w %. 3 To odchylenie pomiędzy lewą prawą czy miedzy szprychami na jednej stronie? Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez Yan
leejoonidas Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 47 minut temu, piter614 napisał: Zawsze najgorzej jest ustawić góra dół Nie wiem jak to robisz że masz z tym problem, ale gdy szprychy są już dość mocno naciągnięte to zlikwidowanie efektu podskakujacej obręczy jest bardzo trudne a czasami niemożliwe, wystarczy poluzować wszystkie szprychy o jeden lub półtora obrotu nypla i dzięki temu całe koło będzie potrafiło skompensować naprężenia powstałe przy dociąganiu kilku szprych w miejscu pionowego bicia, a potem spowrotem dociągasz wszystkie szprychy o tyle obrotów nypla o ile poluzowałeś. 2
Accent_Szaj Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 4 godziny temu, Yan napisał: Jaki masz tensometr
Kruk Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Jak widać tylko Ty Leejonidas nie skumałeś. Jaki by to tensometr nie był pytanie było dość proste czy różnica na tensometrze np 12-15 to karygodne przy kole prostym na 0,15mm lewo prawo i 0,15-0,20mm góra dół czy trzeba walczyć by było np. 12-13 na tensometrze kosztem krzywizny lewo prawo i góra dół ?
vdcmike Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Jeśli twój tensometr działa liniowo (tzn. jesli przyrost 10% na skali oznacza przyrost 10% siły) to 12-15 działek daje tolerancję +/-12%. Dobre koła to +/- 10%. Mistrzowskie +/-5%. Robimy koła mistrzowskie ale zabawa kosztuje - dobierane są szprychy (każda jest wstępnie przemierzana na kalibratorze). Używasz jakiejś apki wspomagającej która podpowiada ktore szprychy ciągnąć i ktore jednocześnie luzować? To nie jest oczywiste. Poza tym IMHO ważniejsze jest proste koło niż niska tolerancja ale nie może być peaków wykraczających poza wartość dopuszczalną dla obręczy. Jeśli piszesz o kołach mtb to 0,15mm odchyłki to świetny rezultat. Bywają obręcze które mają więcej na szerokości. Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez vdcmike 1
Bujak Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Używasz jakiejś apki wspomagającej która podpowiada ktore szprychy ciągnąć i ktore jednocześnie luzować? Jakiej apki używasz?
Kruk Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2020 @vdcmike Koło to systemowe DT Spline 1200 i była wymieniana piasta na non boost i po "centrowaniu" w harfie Haryson no były większe skoki niż 4-5 puntów na skali tensometru. Mój tensometr SUper B czyli kopia park tool'owsiego. Czyli co jednak walczyć aby chociaż był 1 punkt różnicy na szprychach na tensometrze? Powiedz, bo widzę że masz doświadczenie którego mi jeszcze brakuje, czy różnica 3 punktów na skali przy kole karbonowych ( obręcz) jest karygodne i może zniszczyć obręcz? Ile centrowanie u Was kosztuje takiego koła tak na Perfect?
vdcmike Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 To jest taka niby kopia parktoola ale ma mniejszą rozdzielczość. IMHO odchyłki w granicach 10% od średniej to będzie już bardzo dobre koło. Najważniejsze żeby nie przekroczyć max siły podawanej dla danej obręczy. Ile oni tam podają 1200N?
Kruk Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2020 chyba 1200-do 1300 maks, tylne koła ma maks na szprysze 23 w skali i to jest koło robione przez DT więc wcale nie taka mała siła . A jeszcze jedno @vdcmike, Jak zrobiłem koło na tensometr czyli zakres 19 do 19,5 druga strona 12,5 do 13 to koło miała bicie conajmniej 2mm prawo lewo mimo że tensometrycznie było prawie perfect. Czyli co jedna nie realne jest wyciągnięcie takiego koła pod skale przedziału 1 punkt na tensometrze przy zachowaniu równośći lewo prawo , góra dół na poziomie 0,20 mm ? Miałeś takie koła że robiłeś na perfekt bocznie i góra - dół ale tensometrycznie było różnie?
vdcmike Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Gdybyś miał idealnie identyczne szprychy i idealną jednorodną obręcz to po ustawieniu na tensometr miałbyś idealnie proste koło. W świecie rzeczywistym szprychy są robione z pewną tolerancją jak również obręcz ma pewną niedokładność czyli jest nieco.więcej żywicy tu albo tam mniej... Sam otwór na wentyl zaburza już ideał.. Moja rada taka - jeśli potrafisz zredukować bicie do 0,2mm przy odchyłkach mierzonych naprężeń mieszczących się w granicach +/-10% średniej wartości dla danej strony to nic więcej nie ma sensu grzebać. Czyli jak masz średnio te wspomniane 19 działek i odchyłki są 1,9 działki (niezależnie czy umiesz to odczytać ;)) w jedną czy druga stronę to koło jest git. Fabryka ma tolerancję 0,25 dla bicia bocznego i 0,3 dla dla pionowego (dla kół mtb z górnej półki). Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez vdcmike
Kruk Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2020 No przy tolerancji 0,10 mm jakie uzyskałem lewo prawo mam skoki o 3,5 punktu na skali tensometru o dziwo jest to bardzo ciekawe bo jedna ma 19,5 druga 16,5 kolejna para 20 i 17 tak na zmianę. To jeszcze pytanie czy po założeniu opony i napompowaniu do 2 barów ( takie wiem że naprężenia się zmieniają) to jest szansa na zcentrowanie? Jeśli tak to poprawiać to już z oponą czy zostawić?
vdcmike Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Jak ktoś plecie bez tensometeu i mu się wydaje, że szprychy dobrze napięte a w rzeczywistości ma 200-300N to faktycznie napompowana opona mogłaby namieszać w centryczności. U Ciebie jeśli koło podczas skladania (wspominałeś o wymianie piasty) było odprężane (chociaż to zwykłe wychodzi po pierwszych jazdach) to przy takim naciągu szansa że opona będzie miała jakiś istotny wpływ jest skrajnie niska. 1
Yan Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 12 godzin temu, Kruk napisał: No przy tolerancji 0,10 mm jakie uzyskałem lewo prawo mam skoki o 3,5 punktu na skali tensometru o dziwo jest to bardzo ciekawe bo jedna ma 19,5 druga 16,5 kolejna para 20 i 17 tak na zmianę. Jakie masz różnice pomiędzy min i max na jednej stronie? Wspomniane 3 czy mniej?
Bujak Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Sprawdzilem tensometrem nowe koło prosto z lemonbike i nie byłem zachwycony napięciem szprych. Obręcz jest równo wycentrowana, ale różnice w naprężeniu przekraczają 20%.Tak to wyglądało po wyjęciu z pudełka:Mam centrownicę i tensometr, więc postanowiłem poprawić fabrykę.To było moje pierwsze użycie tensometru do centrowania, a trzecie centrowanie w ogóle (wcześniej wyrównywałem na słuch), więc nie mam jeszcze doświadczenia i robię sporo błędów po drodze.Początki były słabe. Nie zrozumiałem dobrze idei i próbowałem wyrównywać napięcie przez korektę szprych po obu stronach koła - bez sensu Potem wpadłem na oczywisty wniosek, że trzeba korygować szprychy po jednej stronie.Najpierw korygowalem po 3 szprychy w miejscu, gdzie widać pik na wykresie kołowym - ciepłej, ale znowu pudło.Dopiero potem zrobiłem tak: Szprychy przecinające się po jednej stronie potraktowałem jako parę i wyrównałem naprężenie między nimi (jedna ćwierć obrotu w lewo, druga w prawo itd). Po wyrównaniu koło się nie rozjechało za bardzo. Przed korektą miałem odchyłkę +/-0.10 mm, która potem w 2 miejscach zwiększyła się do +/- 0.15 mm.Na koniec jeszcze raz bardzo delikatnie wycentrowałem do +/- 0.10 mm pamiętając, by identycznie korygować krzyżujące się szprychy (jak opisałem wyżej). W ten sposób nie zwiększyłem różnic w naprężeniu.Finalnie wyrównanie naprężenia okazało się bardzo łatwe.A tak wykres wygląda teraz po wyrównaniu (odczyty mieszczą się w 10%):..........................Widać z wykresu, że jeszcze mógłbym poprawić parę 1-2 i 9-10 z lewej oraz 5-6 i 7-8 z prawej strony, ale już mi się nie chce - jestem zadowolony z wyniku.Następne centrowanie zacznę od razu od wyrównania napięcia na krzyżujących się szprychach i będę do końca korygował je identycznie. Ciekawe czy to coś da? 1
FireTriFighter Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Wertując forum oraz internety doszedłem do wniosku, że jako tensometr nada się opcja z Ali. Parktool daje dodatki co prawda. Pozostaje kwestia otrzymania rozkalibrowanego narzędzia.Po pewnym czasie użytkowania zamienników bądź parktoola jakie są Wasze zdania na ten temat?
Bujak Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Nie wiem czy znajdzie się ktoś kto używał tensometr z Ali i parktoola, a bez tego nie ma porównania.
FireTriFighter Opublikowano 18 Maja 2021 Opublikowano 18 Maja 2021 Czy ktoś posiada wiedzę z jaką siłą powinno się dokonywać odprężania?Czy metody "domowe" są w pełni wystarczające, czy może warto pokusić się o prostą prasę która też bardziej równomiernie naciśnie koło?Ważę 60kg i naciskanie i siłowanie się z kołem w moim przypadku jednak trochę może wypaść słabo.Na chwilę obecną złożyłem już trochę kół. Jeden zestaw przetestowałem w terenie, po przejażdżce (40km ze skokami na hopkach) przód w Zapłocie na słoneczko wymagał małych korekt (bocznych) tył bez zmian.
Rekomendowane odpowiedzi