Skocz do zawartości

Przepust przelotka insert gniazdo ramy CUBE

Mirek L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, ranow napisał:

witam uporałeś się z tym problemem?

poradziłeś sobie z problemem?

tak jak już pisałem

https://nanobike.de/cube-kabeleinlass-rahmen-fuer-schaltzug

1 sezon wytrzymała zobaczymy jak dalej

ta plastikowa przelotka nie powinna przenosić żadnych obciążeń

tutaj Niemcy tez się z tym pałują

https://www.mtb-news.de/forum/t/kabeldurchfuehrungen-rahmen-stehen-ab-dadurch-schlechtes-schalten-race-one-2018.900996/

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam w sumie dokładnie te same przemyślenia co Wy tutaj. Rower jest mega, na pewno nie żałuję ani złotówki, jednak te przelotki do przerzutek w ramie to wada fabryczna. Nie widzę tutaj innego wytłumaczenia. Jest to błąd przy projektowaniu i projektant nie zabrał pod uwagę kwestii, że linka się napręża przy zmianie przerzutek przez co przelotka (złożona z dwóch części), się na te 2 części rozkłada. Ponadto, śrubka jest w złym miejscu i nie trzyma poprawnie przeciwnej strony przelotki.
Również i u mnie, to już 3 przelotka - kolejna uszkodzona. Rower uważam za bardzo dobry sprzęt i nie mam zamiaru go zmieniać, a tym bardziej z powodu przelotki. Z tego powodu pokusiłem się o zaprojektowanie takiego elementu, który powinien przenieść poprawnie naprężenie linek i co najważniejsze - jest to jedna część, trzymająca się z dwóch stron ramy, więc nie ma możliwości, że jedna część w jakiś sposób odczepi się od drugiej.

Jeśli ktoś byłby zainteresowany, zapraszam do kontaktu w wiadomości prywatnej.
Poniżej załączam zdjęcia elementu :)

PS. Gdyby ktoś nabył tą cześć zaprojektowaną przeze mnie to bardzo proszę o feedback-i zwrotne jak się część sprawuje z czasem (ewentualnie będzie można coś poprawić czy wykonać ją z bardziej trwałego plastiku).

Cube przelotka v5 1.jpg Cube przelotka v5 2.jpg Cube przelotka v5 3.jpg Cube przelotka v5 4.jpg Rower CUBE - przeplotka przerzutek do pancerza v5 1.jpg Rower CUBE - przeplotka przerzutek do pancerza v5 2.jpg
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 3.09.2020 o 12:23, Paweł1985 napisał:

Udało mi sie dostać!

IMG_20200903_120529.jpg

Ten sam kłopot, taki sam insert zabudowany w ramie Kelly's, do linki hamulca tył. Mocniejsze naciśnięcie klamki hamulca powoduje złamanie insertu. Sklepy rowerowe nie podejmują tematu a w internecie nie znalazłem takiego. Udało się zdobyć w skyteam Katowice sportowa 20 i to pewnie dlatego że na sklepie był serwisant a nie sprzedawca. Koszt 30 zł. Polecam sklep 

IMG20230323113307.jpg