Skocz do zawartości

Wyginająca sie rama carbonowa.

Trrrj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Posiadam rower z ramą carbonową i zaniepokoiła mnie jedna rzecz.

Jak stane obok roweru i nadepne pedał to cały rower wygina się w szczególności cześć łącząca tylne koło z korbą. Czy to jest normalne?

Inny aluminiowy  rower jest bardziej sztywny i tak sie nie gnie i nie wiem czy to kwestia włókna węglowego 

Rower to kross level 10.

Opublikowano
5 godzin temu, Trrrj napisał:

Czy to jest normalne?

Jak nic nie ociera, to jest to normalne.

Opublikowano

To w takim razie jak to jest z tą sztwnoścą karbonu, która jest wychwalana pod niebiosa?

Opublikowano
25 minut temu, kkoyot napisał:

To w takim razie jak to jest z tą sztwnoścą karbonu, która jest wychwalana pod niebiosa?

Jaką sztywnością? Dlaczego widelce w aluminiowych szosach są z karbonu... bo pracują i lepiej tłumią drgania😁

Ostatnio były spore promocje na Levele 10, może Chinole ramy źle polepiły🤣

Opublikowano
42 minuty temu, kkoyot napisał:

z tą sztwnoścą karbonu

Karbon w przeciwieństwie do aluminium jest elastyczne w jedną stronę. Dzięki konkretnemu układaniu włókien ,inżynierowie wiedzą dokładnie jak element będzie pracował.

15 minut temu, TOMALA72 napisał:

bo pracują i lepiej tłumią drgania

Tak jak napisałem wyżej,czyli masz rację,ale nie tylko,również chodzi o wagę ;) 

@Trrrj więcej na temat pracy karbonu masz w tym temacie.Jednym słowem temat rzeka :D 

Opublikowano
8 godzin temu, Trrrj napisał:

Cześć, 

Posiadam rower z ramą carbonową i zaniepokoiła mnie jedna rzecz.

Jak stane obok roweru i nadepne pedał to cały rower wygina się w szczególności cześć łącząca tylne koło z korbą. Czy to jest normalne?

Inny aluminiowy  rower jest bardziej sztywny i tak sie nie gnie i nie wiem czy to kwestia włókna węglowego 

Rower to kross level 10.

niezbyt, masz jak porównać z innym karbonowym crossem? W tym miejscu chcemy by rama była sztywna

Opublikowano

Chińskie tanie ramy (czyli np. kilku polskich marek) są lepione na je...ł pies. W takich konstrukcjach nie ma co liczyć na odpowiednią charakterystykę sztywności (tzn. bocznie sztywno i ew. w płaszczyźnie ramy elastyczność tylnego trójkąta). Tam nie ma ani czasu ani pieniędzy (przy końcowej cenie ramy na poziomie max 100USD w hurcie i 200USD w detalu) żeby włączać w to jakąś inżynierię, dobór splotu, materiału czy kierunki lepienia maty. Takich rzeczy też nie da się za bardzo skopiować (szczególnie w przypadku ram UD monocoque  - dzisiaj prawie każdy sobie to pisze i prawie żaden tego nie ma ;)).

Opublikowano
42 minuty temu, vdcmike napisał:

Chińskie tanie ramy (czyli np. kilku polskich marek) są lepione na je...ł pies. W takich konstrukcjach nie ma co liczyć na odpowiednią charakterystykę sztywności (tzn. bocznie sztywno i ew. w płaszczyźnie ramy elastyczność tylnego trójkąta). Tam nie ma ani czasu ani pieniędzy (przy końcowej cenie ramy na poziomie max 100USD w hurcie i 200USD w detalu) żeby włączać w to jakąś inżynierię, dobór splotu, materiału czy kierunki lepienia maty. Takich rzeczy też nie da się za bardzo skopiować (szczególnie w przypadku ram UD monocoque  - dzisiaj prawie każdy sobie to pisze i prawie żaden tego nie ma ;)).

Przasnysz nie leży w Chinach, karbonowe ramy są robione w PL

przynajmniej od 2018 roku. Leszek robił film o tym

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Odróżnij polskie marki od poslkich przedsiębiorstw... Poza tym nie pisze o wszystkich polskich markach ale np. o takiej na A czy N...

Opublikowano

Więc może coś nie wyszło ;) Swoją drogą np. Canyon też rzekomo robi ramy w .de.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie co do ramy carbonowej a dokładnie dotyczące tłumienia drgań, niby włókno węglowe ma lepiej tłumić drgania ale porównując do roweru z alu to jest wrecz na odwrót. Porównywałem jeden i drugi rower to w carbonie wszystko czuć i dużo mocniej niż w alu, na kocich łbach to drgania aż na głowoe czuje a w alu jest to bardziej wyyłumione i lepie sie jedzie, jak to z tym jest? Czego dotyczy to tłumienie drgań.

Opublikowano

A opony w obu rowerach masz identyczne, te same ciśnienia w oponach, a i ramy też są praktycznie takie same?

Opublikowano (edytowane)

Dołożę parę groszy do dyskusji. ..

Moja jazda nie należy do tych "spokojnych" i używam dość agresywnie mój sprzęt. Gdybyście mogli zobaczyć jak może pracować tylny widelec  (karbon,) to większość z Was moi mili, by pomyślała. .KONIEC KAPUT  , a to wciąż trzyma się kupy, jak i cała rama i inne elementy karbonowe. 

Co do wypowiedzi o porównanie karbon i alu rowerów tu wymienione przez forumowicza, to nie ma sensu tak to opisywać, to całkiem inne rowery z innym osprzętem itd. Jak chcesz mieć pewność do podobnych wyników, to musisz  mieć te same rowery w tej samej specyfikacji, tylko różniących się wykonaniem ramy, czy to z amelinium, czy karbon. 

Edytowane przez AHABI ONE
Opublikowano
7 godzin temu, Trrrj napisał:

, jak to z tym jest? Czego dotyczy to tłumienie drgań.

Carbon jest sztywniejszy niż alu.Ma on właściwości że wygina się tylko w jedną stronę>projektują ją poprzez ułożenie włókien.Rok temu gadałem z @Nemrod i napisał  "Testy syntetyczne jak widać pokazują, że alu nie jest sztywniejsze niż carbon. Dzięki 2 krotnie mniejszej masie kompozytów można pogrubić wybrane elementy. Dla przykładu 2 krotnie zwiększenie grubości ścianki rury zwiększa jej sztywność do potęgi trzeciej czyli 8 krotnie."

Poczytaj sobie ten wątek,Rozmowa moja i Nemroda od 26.08.2019